Αρκετές χώρες σε όλη την Αφρική επεκτείνουν γρήγορα τις ενεργειακές τους βιομηχανίες χάρη σε διάφορους παράγοντες, σύμφωνα με το oilprice.com. Πρώτον, πολλοί γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε αναξιοποίητες περιοχές ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρη την Μαύρη Ηπειρο, καθώς προσπαθούν να διαφοροποιήσουν τα χαρτοφυλάκια τους και να παράγουν περισσότερο πετρέλαιο «χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

Αφρική: Πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, φτωχή σε οφέλη – Γιατί χάνει την «έκρηξη» του πετρελαίου

Δεύτερον, πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος και πολυεθνικοί ενεργειακοί παράγοντες επενδύουν τώρα στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Αφρικής, με πολλαπλά έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας, αιολικής και ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου που αναδύονται σε όλη την ήπειρο.

Τρίτον, αρκετές αφρικανικές χώρες βλέπουν οικονομική ανάπτυξη που υποστηρίζει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια.

Η αφρικανική ήπειρος σταδιακά απομακρύνεται από τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αερίου, με νέες προσθήκες δυναμικότητας ορυκτών καυσίμων να μειώνονται κατά περισσότερο από 70% την τελευταία πενταετία

Πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας στην Αφρική

Αρκετές ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου έγιναν το 2024.

Η πορτογαλική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας Galp, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Ναμίμπια (NAMCOR) και η ενεργειακή εταιρεία Custos ανακάλυψαν κοιτάσματα ελαφρού πετρελαίου στο πηγάδι Mopane-1X στη Ναμίμπια τον Ιανουάριο. Τον Απρίλιο, οι δραστηριότητες αξιολόγησης της Galp έδειξαν δυνητικό απόθεμα πετρελαίου τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Η Shell σημείωσε επίσης επιτυχία στη Ναμίμπια, επιβεβαιώνοντας την παρουσία κοιτασμάτων πετρελαίου στο υπεράκτιο πηγάδι Enigma-1X τον Απρίλιο, την πέμπτη ανακάλυψη πετρελαίου της εταιρείας στο Orange Basin της Ναμίμπια.

Η ιταλική Eni επιβεβαίωσε την ανακάλυψη ελαφρού πετρελαίου, φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων στο θαλάσσιο Block CI-205 στην Ακτή Ελεφαντοστού τον Μάρτιο του 2024.

Οι εταιρείες E&P BW Energy και Panoro ανακοίνωσαν την ανακάλυψη πετρελαίου στο πιλοτικό πηγάδι DHBSM-2P στην ανοικτή θάλασσα της Γκαμπόν τον Μάιο, το οποίο κατέχει υπολογίζεται σε 5 έως 6 εκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου.

Ενώ η Chevron έκανε μια σημαντική ανακάλυψη πετρελαίου κοντά στο πεδίο του PML 49, στη ρηχή υπεράκτια περιοχή του Δυτικού Δέλτα του Νίγηρα στη Νιγηρία, με εκτιμώμενο δυναμικό παραγωγής έως και 17.000 bpd.

Η αφρικανική ήπειρος σταδιακά απομακρύνεται από τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και αερίου, με νέες προσθήκες δυναμικότητας ορυκτών καυσίμων να μειώνονται κατά περισσότερο από 70% την τελευταία πενταετία. Ωστόσο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο συνεχίζουν να συνεισφέρουν περίπου τα δύο τρίτα της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου και το ένα τρίτο της δυναμικότητας ορυκτών καυσίμων της Αφρικής είναι λιγότερο από μια δεκαετία ηλικίας, με μεγάλο μέρος της να έχει κατασκευαστεί ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση στην περιοχή για ηλεκτρική ενέργεια.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Αφρικανική Ένωση στοχεύει να συνδέσει 300 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, υπερτετραπλασιάζοντας την εκτιμώμενη εγκατεστημένη ισχύ 72 GW το 2024. Η Αφρική σημείωσε έτος ρεκόρ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023. περίπου στα $15 δισεκατομμύρια, που αντιπροσωπεύει το 2,3% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτή ήταν υπερδιπλάσια από την επένδυση που έγινε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αφρική το 2022. Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την ήπειρο ανήλθαν συνολικά σε 7,9 GW το 2023. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος της Αφρικανικής Ένωσης για το 2030, οι ετήσιες εγκαταστάσεις πρέπει να αυξηθούν στα 32,5 GW ετησίως για το υπόλοιπο της δεκαετίας.

Στην αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρωταγωνίστησα τα έργα αιολικής, ηλιακής και γεωθερμικής κλίμακας κοινής ωφέλειας στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Κένυα και τη Νότια Αφρική. Τα δύο τρίτα της εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Αφρικής βρίσκονται επί του παρόντος στη Νότια Αφρική, το Μαρόκο και την Αίγυπτο, υποδηλώνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε άλλα μέρη της ηπείρου. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας της Νότιας Αφρικής βοήθησε τη χώρα να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και τις τακτικές διακοπές ρεύματος. Η αυξημένη επένδυση δείχνει υπόσχεση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια, καθώς και για τη δημιουργία ενός πιο διαφοροποιημένου ενεργειακού μείγματος σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

Εξωτερική χρηματοδότηση

Εκτός από την ιδιωτική χρηματοδότηση έργων, πολλές περιφερειακές πρωτοβουλίες χρηματοδότησης ανακοινώθηκαν το 2024. Έχει αυξηθεί ο αριθμός των Συμπράξεων Μετάβασης Just Energy (JETP) – πολυμερείς πλατφόρμες μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα.

Το 2023, η Προεδρική Επιτροπή για το Κλίμα δημοσίευσε το Επενδυτικό Σχέδιο JET για τη Νότια Αφρική, θέτοντας στόχο χρηματοδότησης 98,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2023 και 2027 για να υποστηρίξει τους στόχους της για την ενεργειακή ασφάλεια. Η χρηματοδότηση θα συμβάλει κυρίως στην ανάπτυξη των βιομηχανιών ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικών οχημάτων και πράσινου υδρογόνου της Νότιας Αφρικής.

Η Σενεγάλη και το International Partners Group (IPG), που περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ανακοίνωσαν επίσης ένα JETP τον Δεκέμβριο, συμφωνώντας σε χρηματοδότηση 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης της Σενεγάλης και την ανάπτυξη της οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής COP29 για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να τριπλασιάσουν τη χρηματοδότηση προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, από τον προηγούμενο στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035. Αυτή η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις χώρες να αναπτύξουν τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ θα συμβάλει και στην ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας. Ωστόσο πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και ομάδες για το κλίμα επέκριναν την απόφαση χρηματοδότησης ως πολύ χαμηλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια