Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing ωθούν τη ζήτηση και την παραγωγή ενέργειας σε νέα όρια. Η παγκόσμια χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 75% έως το 2050, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με τις φιλοδοξίες τεχνητής νοημοσύνης της βιομηχανίας της τεχνολογίας να οδηγούν σε μεγάλο μέρος της αύξησης.

Τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing θα μπορούσαν σύντομα να μεγαλώσουν τόσο πολύ που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ολόκληρες πόλεις.

Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα

Καθώς οι ηγέτες στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης πιέζουν για περαιτέρω τεχνολογικές προόδους και ανάπτυξη, πολλοί βρίσκουν τις ενεργειακές τους ανάγκες όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τους στόχους βιωσιμότητας τους.

«Ένα νέο κέντρο δεδομένων που χρειάζεται την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας όπως, ας πούμε, το Σικάγο, δεν μπορεί απλώς να ξεπεράσει το πρόβλημα αν δεν κατανοήσει τις ανάγκες του σε ενέργεια», δήλωσε στο CNBC ο Μαρκ Νέλσον, διευθύνων σύμβουλος του Radiant Energy Group. «Αυτές είναι οι ανάγκες για ενέργεια. Σταθερή, απευθείας, 100% ενέργεια, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες», πρόσθεσε.

Μετά από χρόνια εστίασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται τώρα στην πυρηνική ενέργεια για την ικανότητά της να παρέχει τεράστια ενέργεια με πιο αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.

Η Google, η Amazon, η Microsoft και η Meta είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα που εξερευνούν ή επενδύουν σε έργα πυρηνικής ενέργειας. Με γνώμονα τις ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων και των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης τους, οι ανακοινώσεις τους σηματοδοτούν την αρχή μιας τάσης σε όλο τον κλάδο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η πυρηνική ενέργεια έχει πολλά οφέλη», δήλωσε ο Μάικλ Τερέλ, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και κλίματος στη Google. «Είναι μια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα. Είναι μια πηγή ηλεκτρισμού που μπορεί να είναι πάντα αναμμένη και να λειτουργεί όλη την ώρα. Και έχει τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο».

Αφού η πυρηνική ενέργεια διαγράφηκε σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν λόγω εκτεταμένων φόβων για κατάρρευση και κινδύνους ασφάλειας – και παραπληροφόρησης που δραματοποίησε αυτές τις ανησυχίες – οι ειδικοί διαλαλούν τις πρόσφατες επενδύσεις της τεχνολογίας ως την αρχή μιας «πυρηνικής αναζωπύρωσης » που θα μπορούσε να επιταχύνει έναν ενεργειακό μετασχηματισμό στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές

Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ειδική γραμματεία για την AI στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Η Ελλάδα είναι ένα τρένο που ξεκινάει σιγά σιγά και θα τρέξει γρήγορα. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα προβλήματα για να μην χάσουμε χρόνο», σημείωσε ο κ. Ππαστεργίου