Κινούμενη προς μια νέα κερδοσκοπική δομή το 2025, η OpenAI θα δημιουργήσει μια εταιρεία κοινωφελούς χαρακτήρα που θα επιβλέπει τις εμπορικές δραστηριότητες, αφαιρώντας ορισμένους από τους μη κερδοσκοπικούς περιορισμούς της και επιτρέποντάς της να λειτουργεί περισσότερο σαν μια startup υψηλής ανάπτυξης.
«Τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που επενδύουν τώρα οι μεγάλες εταιρείες στην ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης δείχνουν τι πραγματικά θα χρειαστεί για την OpenAI για να συνεχίσει να επιδιώκει την αποστολή της», αναφέρει το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI σε σχετική ανάρτηση. «Χρειαζόμαστε για άλλη μια φορά να συγκεντρώσουμε περισσότερα κεφάλαια από όσα φανταζόμασταν. Οι επενδυτές θέλουν να μας στηρίξουν, αλλά, σε αυτήν την κλίμακα κεφαλαίου, χρειάζονται συμβατικά ίδια κεφάλαια και λιγότερη δομική προσαρμογή».
Στους 300 εκατ. οι ενεργοί χρήστες ανά εβδομάδα για την OpenAI
Η πίεση στην OpenAI συνδέεται με την αποτίμησή των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που επιτεύχθηκε τα δύο χρόνια από τότε που η εταιρεία κυκλοφόρησε το viral chatbot της, το ChatGPT, και ξεκίνησε την έκρηξη στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Η OpenAI έκλεισε τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο, προετοιμαζόμενη να ανταγωνιστεί επιθετικά το xAI του Ίλον Μασκ καθώς και τις Microsoft, Google, Amazon και Anthropic σε μια αγορά που προβλέπεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα μέσα σε μια δεκαετία.
Η ανάπτυξη των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην καρδιά του ChatGPT και άλλων παραγωγικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί μια συνεχή επένδυση σε επεξεργαστές υψηλής ισχύος, που παρέχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Nvidia, και την υποδομή cloud, την οποία το OpenAI λαμβάνει σε μεγάλο βαθμό από τον κορυφαίο υποστηρικτή της Microsoft.
Η OpenAI αναμένει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλειες έναντι 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα φέτος, επιβεβαίωσε το CNBC τον Σεπτέμβριο. Αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται ραγδαία.
Εκτός από την αντιπαράθεση με τον Μασκ, η OpenAI έχει να αντιμετωπίσει μια εκροή ταλέντων υψηλού επιπέδου
Η OpenAI γίνεται κοινωφελής εταιρεία
Με τη μετατροπή σε Delaware PBC «με κοινές μετοχές», δηλαδή κοινωφελής εταιρεία βάσει νόμου του Ντέλαγουερ από το 2013, η OpenAI λέει ότι μπορεί να επιδιώξει εμπορικές δραστηριότητες, ενώ προσλαμβάνει ξεχωριστά προσωπικό για το μη κερδοσκοπικό σκέλος της και επιτρέποντας σε αυτή την πτέρυγα να αναλάβει φιλανθρωπικές δραστηριότητες στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την επιστήμη.
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα έχει «σημαντικό συμφέρον» στην PBC «σε δίκαιη αποτίμηση που καθορίζεται από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους», έγραψε η OpenAI.
Η περίπλοκη δομή της OpenAI όπως υπάρχει σήμερα είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας της ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού το 2015. Ιδρύθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Άλτμαν, τον Ίλον Μασκ και άλλους ως ερευνητικό εργαστήριο επικεντρωμένο στην τεχνητή γενική νοημοσύνη ή AGI, η οποία ήταν μια εντελώς φουτουριστική ιδέα τότε.
Το 2019, η OpenAI σκόπευε να ξεπεράσει τον ρόλο της ως αποκλειστικά ερευνητικού εργαστηρίου με την ελπίδα να λειτουργήσει περισσότερο σαν startup, έτσι δημιούργησε ένα λεγόμενο μοντέλο περιορισμένου κέρδους, με τον μη κερδοσκοπικό να εξακολουθεί να ελέγχει τη συνολική οντότητα.
«Η τρέχουσα δομή μας δεν επιτρέπει στο Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει άμεσα τα συμφέροντα εκείνων που θα χρηματοδοτούσαν την αποστολή και δεν επιτρέπει στο μη κερδοσκοπικό σκέλος να κάνει εύκολα περισσότερα από τον έλεγχο του κερδοσκοπικού χαρακτήρα», έγραψε η OpenAI στην ανάρτηση της Παρασκευής.
Η OpenAI πρόσθεσε ότι η αλλαγή «θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε το απαραίτητο κεφάλαιο με συμβατικούς όρους όπως οι ανταγωνιστές μας».
Η αντίθεση του Μασκ
Οι προσπάθειες της OpenAI για αναδιάρθρωση αντιμετωπίζουν ορισμένα σημαντικά εμπόδια. Ο πιο σημαντικός είναι ο Μασκ, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω έντονου δικαστικού αγώνα με τον Άλτμαν που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον της εταιρείας.
Τους τελευταίους μήνες, ο Μασκ μήνυσε την OpenAI και ζήτησε από το δικαστήριο να σταματήσει η εταιρεία να μετατρέπεται σε κερδοσκοπική εταιρεία από μη κερδοσκοπική. Σε αναρτήσεις στο X, περιέγραψε αυτή την προσπάθεια ως «ολική απάτη» και ισχυρίστηκε ότι «η OpenAI είναι σατανική». Νωρίτερα αυτό το μήνα, η OpenAI απάντησε, ισχυριζόμενη ότι το 2017 ο Μασκ «όχι μόνο ήθελε, αλλά στην πραγματικότητα δημιούργησε, ένα κερδοσκοπικό οργανισμό» για να χρησιμεύσει ως η προτεινόμενη νέα δομή της εταιρείας.
Εκτός από την αντιπαράθεση με τον Μασκ, η OpenAI έχει να αντιμετωπίσει μια εκροή ταλέντων υψηλού επιπέδου, εν μέρει λόγω των ανησυχιών ότι η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στη διάθεση εμπορικών προϊόντων στην αγορά σε βάρος της ασφάλειας.
«Δεν πρέπει να πιστεύετε την OpenAI όταν υπόσχεται να κάνει το σωστό… αργότερα»
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Διευθύντρια Τεχνολογίας του OpenAI, Μίρα Μουράτι, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την εταιρεία μετά από 6½ χρόνια. Την ίδια μέρα, ο επικεφαλής έρευνας Μπομπ ΜακΓκρου και ο Μπάρετ Ζοφ, αντιπρόεδρος έρευνας, ανακοίνωσαν επίσης ότι αποχωρούν. Ένα μήνα νωρίτερα, ο συνιδρυτής Τζον Σούλμαν είπε ότι έφευγε με προορισμό την ανταγωνιστική startup Anthropic.
Ο Άλτμαν είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Σεπτεμβρίου στην Italian Tech Week ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών δεν σχετίζονταν με την πιθανή αναδιάρθρωση της εταιρείας: «Το σκεφτόμαστε – το διοικητικό μας συμβούλιο το έχει – εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, καθώς σκεφτόμαστε τι χρειάζεται για να αποκτήσουμε στο επόμενο στάδιο μας», είπε.
Ωστόσο, αυτές δεν ήταν οι μεγαλύτερες έξοδοι από την OpenAI. Τον Μάιο, ο συνιδρυτής του OpenAI Ίλια Σατσκεβερ και ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας Γιαν Λέικε ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, με τον Λέικε να εντάσσεται επίσης στην Anthropic.
Ο Λέικε έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνη την εποχή ότι οι διαφωνίες με την ηγεσία σχετικά με τις προτεραιότητες της εταιρείας οδήγησαν την απόφασή του. «Τα τελευταία χρόνια, η κουλτούρα και οι διαδικασίες ασφάλειας έχουν πάρει τη θέση των λαμπερών προϊόντων», ανέφερε.
Ένας υπάλληλος, ο οποίος εργαζόταν υπό τον Λέικε, παραιτήθηκε αμέσως μετά από αυτόν, γράφοντας στο X τον Σεπτέμβριο ότι «η OpenAI ήταν δομημένη ως μη κερδοσκοπική, αλλά λειτουργούσε σαν κερδοσκοπική». Ο υπάλληλος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να πιστεύετε την OpenAI όταν υπόσχεται να κάνει το σωστό… αργότερα».
Latest News
Πώς η AI μπορεί να χειραγωγήσει τη διαδικτυακή λήψη αποφάσεων
Στην «οικονομία προθέσεων», η οποία συνιστά τον διάδοχο της οικονομίας της προσοχής, οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν τις αποφάσεις των ατόμων
Πώς μπορεί να ελεχθεί η χρήση της ΑΙ από τους εργαζομένους - Τι κάνουν οι εταιρείες
Το προσωπικό υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη πιο γρήγορα από ό,τι οι εταιρείες μπορούν να εκδώσουν κατευθυντήριες γραμμές για το πώς και πότε επιτρέπεται
Μεγάλος κυρίαρχος η Nvidia το 2024 - Ποιοι αντίπαλοι εποφθαλμιούν τον θρόνο της το 2025
Η Nvidia αναμένει να διακινήσει προϊόντα αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2024
Το μέλλον της εργασίας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει εργασίες ρουτίνας, οι ανθρώπινοι ρόλοι θα πρέπει να εξελίσσονται ώστε να επικεντρώνονται σε άλλους τομείς
Έτος καμπής το 2025 για την Google - «Το διακύβευμα είναι υψηλό», λέει ο Σουντάρ Πιτσάι
Ο διευθύνων σύμβουλος Σουντάρ Πιτσάι είπε ότι η Google θα λανσάρει μια σειρά από λειτουργίες AI το πρώτο εξάμηνο του έτους - Ωστόσο προειδοποίησε ότι το 2025 θα είναι δύσκολο
Πώς η τεχνητή νοημοσύνη ενδυναμώνει τους οικονομικούς διευθυντές
Η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τη χρηματοοικονομική λειτουργία και προσφέρει ευκαιρίες για να γίνουν οι οργανισμοί πιο ανθεκτικοί.
Οι εταιρείες διαδικτυακής εκπαίδευσης υποχωρούν έναντι της τεχνητής νοημοσύνης
Αν και υπάρχουν εταιρείες διαδικτυακής εκπαίδευσης που βρίσκουν χρηματοδότηση αδυνατούν να πλησιάσουν αυτή που κατευθύνεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Τελικά πόσα δικαιώματα πρέπει να έχει η AI; Το εγχείρημα της Anthropic
Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προσέλαβε έναν ερευνητή για να σκεφτεί την «ευημερία» της ίδιας της τεχνητής νοημοσύνης
Πόσο έτοιμες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις για το μέλλον της AI
Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στις επιχειρήσεις αλλά βασικό πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ίδια η νοοτροπία του επιχειρηματικού κόσμου
Γιατί η Formula1 στρέφεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Διάφορες ομάδες της Formula1 εκμεταλλεύονται τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία εδώ και χρόνια — από το cloud computing έως την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.