Το καλύτερο φινάλε έτους σε περισσότερο από μία δεκαετία καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης, με τα κυριότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης να βγαίνουν αλώβητα από την πτώση των επιτοκίων και να υπόσχονται αποδόσεις ρεκόρ για τους μετόχους τους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Euro Stoxx Banks, ο οποίος παρακολουθεί τους μεγαλύτερους δανειστές στο νομισματικό μπλοκ, πρόκειται να κλείσει το έτος πάνω από τις 142 μονάδες για πρώτη φορά από το 2010, έχοντας εκτιναχθεί περισσότερο από 20% το 2024.

Οι τράπεζες παράγουν κέρδη από τη διαφορά μεταξύ των τόκων που λαμβάνουν από τους δανειολήπτες και πληρώνουν στους καταθέτες

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια, λαμβάνοντας ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια φέτος, οι φόβοι για την πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίου των δανειστών δεν επηρέασαν τις τιμές των μετοχών.

Φρενίτιδα deals στις ευρωπαϊκές τράπεζες – Τα κέρδη στις μετοχές και το στοίχημα για το 2025

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν άλλη μια υπέροχη χρονιά», σχολιάζει στους Financial Times, ο Andrew Stimpson, αναλυτής της Keefe, Bruyette & Woods. «Η αγορά ήταν πολύ πιο φοβισμένη για την επίδραση της πτώσης των επιτοκίων από όσο έπρεπε». Και προσθέτει ότι οι δανειστές έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αντισταθμίσουν επιτυχώς την πτώση των επιτοκίων – τη λεγόμενη διαρθρωτική αντιστάθμιση – που σημαίνει ότι «πολλά από τα κέρδη στην κερδοφορία προστατεύονται καθώς πέφτουν τα επιτόκια».

Οι τράπεζες παράγουν κέρδη από τη διαφορά μεταξύ των τόκων που λαμβάνουν από τους δανειολήπτες και πληρώνουν στους καταθέτες, γνωστά ως καθαρά έσοδα από τόκους.

Τα «χρυσό» μετάλλιο στις τράπεζες πάει στην… UniCredit

Η UniCredit ήταν η μετοχή μεταξύ των μεγάλων τραπεζών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, κερδίζοντας περισσότερο από 50% από την αρχή του έτους. Η ιταλική Intesa Sanpaolo ανέβηκε περισσότερο από 40% και η γερμανική Deutsche Bank είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 30%.

Στον αντίποδα, η BNP Paribas ήταν μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στον κλάδο, με τις μετοχές της να υποχωρούν σχεδόν 8%.

Το 2024 οι τράπεζες κατέβαλαν 19 δισ. ευρώ σε ενδιάμεσα μερίσματα και θα διανείμουν περίπου 69 δισ. ευρώ σε τελικά μερίσματα στις αρχές του επόμενου έτους

Παρά την υποτονική δραστηριότητα συναλλαγών και τη σιωπηρή αύξηση των δανείων, το 2024 σηματοδότησε μια από τις πιο κερδοφόρες χρονιές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες χάρη στα υψηλότερα επιτόκια και τους διαρθρωτικούς αντισταθμιστές. Ως αποτέλεσμα, ο κλάδος απέδωσε μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 13%, σύμφωνα με αναλυτές της Citigroup.

Οι σημαντικές αυτές αποδόσεις επέτρεψαν στις τράπεζες να επιστρέψουν επίπεδα ρεκόρ κεφαλαίου στους μετόχους τους, καθώς οι επικεφαλής τους προσπάθησαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες των επενδυτές, οι οποίοι είχαν προηγουμένως τρομοκρατηθεί από την απαγόρευση των μερισμάτων και τους απροσδόκητους φόρους σε όλη την Ευρώπη.

Ο Stimpson της KBW ανέφερε ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ολοκλήρωσαν προγράμματα επαναγοράς μετοχών συνολικού ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2024, κατέβαλαν 19 δισ. ευρώ σε ενδιάμεσα μερίσματα και θα διανείμουν περίπου 69 δισ. ευρώ σε τελικά μερίσματα στις αρχές του επόμενου έτους.

Οι προκλήσεις για το 2023

Οι αποδόσεις κεφαλαίου σηματοδοτούν μια σημαντική ανατροπή από το 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέταξε τους δανειστές να παγώσουν τα μερίσματα και να αγοράσουν μετοχές στην αρχή της πανδημίας Covid-19, μια κίνηση που έπληξε τη φήμη του κλάδου μεταξύ των διεθνών επενδυτών.

Ωστόσο, παρά τις ισχυρές επιδόσεις κερδών το 2024, πολλοί ευρωπαίοι δανειστές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με εκπτώσεις στη λογιστική αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και των ομολόγων τους στις ΗΠΑ, κάτι που απέκτησε νέα ώθηση μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

«Το 2024 [ευρωπαϊκές και αμερικανικές] τράπεζες κινούνταν σε στενό εύρος μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, όπου η επιβεβαίωση μιας καθαρής νίκης Τραμπ/Ρεπουμπλικανών οδήγησε σε ισχυρή υπεραπόδοση των τραπεζών των ΗΠΑ, εν μέσω υποθέσεων για απορρύθμιση στις ΗΠΑ, πιθανών φορολογικών περικοπών και μεγαλύτερης δημοσιονομικής τόνωσης», αναφέρουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Citi.

Οι ευρωπαίοι δανειστές στρέφονται σε συγχωνεύσεις και εξαγορές καθώς προσπαθούν να εξοικονομήσουν κόστος και οικονομίες κλίμακας, με τα επιτόκια να αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και τις οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη να είναι υποτονικές.

Η UniCredit έκανε τον περασμένο μήνα μια προσφορά για την εγχώρια ανταγωνιστική Banco BPM, η οποία απορρίφθηκε και δημιούργησε μεγάλο μερίδιο στη γερμανική Commerzbank. Η ισπανική BBVA ξεκίνησε επίσης μια εχθρική προσφορά για την Sabadell, η οποία επί του παρόντος αναστέλλεται από τη ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της χώρας.

Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι αναμένουν τα καθαρά έσοδα από τόκους σε όλο τον κλάδο να μειωθούν ελαφρά το 2025.

Ωστόσο, ο Stimpson της KBW προέβλεψε ότι καθώς τα επιτόκια μειώθηκαν περαιτέρω, η αύξηση των δανείων θα επιταχυνθεί, «ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ευρώπης όπου αυτές οι οικονομίες έχουν περάσει 15 χρόνια απομόχλευσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή