
Μεγαλύτερη επιτάχυνση από το αναμενόμενο κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, παραμένοντας πάνω από το 2% για δεύτερο μήνα ενισχύοντας περαιτέρω το σενάριο της σταδιακής μείωσης των επιτοκίων.
Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Υψηλότερα από το 2,4% που είχε διαμορφωθεί τον Νοέμβριο και από την μέση εκτίμηση των οικονομολόγων που ρώτησε το Bloomberg και ανέμεναν 2,6%.
Κνοτ (ΕΚΤ): Ενας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας θα «εξάγει» στην Ευρώπη αποπληθωρισμό
Ο δομικός πληθωρισμός ανήλθε σε 2,6%.
Οι καταλύτες του πληθωρισμού
Στην Ισπανία, η μεταβολή του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο οφειλόταν κυρίως στις τιμές των καυσίμων, οι οποίες είχαν μειωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Η αναψυχή και ο πολιτισμός ήταν επίσης οδηγοί, αλλά σε μικρότερο βαθμό, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.
«Οι επιδράσεις της βάσης ώθησαν τον εναρμονισμένο πληθωρισμό και πάλι υψηλότερα τον Δεκέμβριο» σημειώνει ο David Powell, ανώτερος οικονομολόγος του Bloomberg Economics «αλλά θα λειτουργήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση τον επόμενο μήνα, φέρνοντας το μέτρο πίσω προς το 2%. Το 2025, το μεγάλο ερώτημα για τις προοπτικές του πληθωρισμού της Ισπανίας είναι πόσο γρήγορα θα μειωθεί η αύξηση των τιμών στις υπηρεσίες. Η πρόβλεψή μας είναι ότι το βασικό μέτρο θα επιστρέψει στο στόχο της ΕΚΤ για το 2% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. Αλλά αν κάνουμε λάθος για την κυκλική θέση της οικονομίας, ο κίνδυνος είναι η κάθοδος να είναι ακόμη πιο αργή».
Η οικονομία της Ισπανίας
Η Ισπανία κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό φέτος ενώ κατέγραψε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της περιοχής. Ενώ η κυβέρνηση έχει ανακαλέσει ορισμένα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή για να θωρακίσει τους καταναλωτές όταν οι τιμές εκτοξεύονταν – όπως οι μειώσεις του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – άλλα, όπως τα δωρεάν εισιτήρια τρένων, εξακολουθούν να ισχύουν.
Ένα ακόμα σημάδι ότι η οικονομία της χώρας είναι ισχυρή είναι η ανεργία, που κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Αυτό βοήθησε στην αύξηση των μισθών και συνέβαλε στις άνοδο των τιμών στις υπηρεσίες, τομέας που παραμένει πονοκέφαλος για την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι, ενώ ο πληθωρισμός σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα κυμαίνεται γύρω από το τρέχον επίπεδό του βραχυπρόθεσμα, η έξαρση των τελευταίων ετών μπαίνει όλο και περισσότερο στον καθρέφτη.
Αυτό επέτρεψε στην ΕΚΤ να μειώσει το κόστος δανεισμού με τέσσερις κινήσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος και οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλες τέσσερις το 2025, με αποτέλεσμα το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί στο 2%. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας προσέγγισης για τη χαλάρωση της πολιτικής – που γενικά αναφέρεται ως «σταδιακή».


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ «ρίχνουν» την Ελβετία στην αγκαλιά της ΕΕ
Η Ελβετή πρόεδρος θα παραστεί για πρώτη φορά στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, μαζί με τη Βρετανίδα υπουργό οικονομικών

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Το Μόναχο στην πρώτη θέση των κέντρων start-ups της Ευρώπης
Το 2024 ιδρύθηκαν στη Γερμανία 2.766 startups - Πού δραστηριοποιούνται οι νεοφυείς επιχειρήσεις

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

Γνωστά προβλήματα στο... άγνωστο εργοστάσιο της LVMH στις ΗΠΑ
Από τα φορολογικά κίνητρα που έδωσε η τότε κυβέρνηση Τραμπ στην LVMH, μέχρι τα προβλήματα με το προσωπικό και την ποιότητα των προϊόντων, κάτι τρέχει με το εργοστάσιο στο Τέξας

Το φρένο στα ομόλογα έφερε την καλύτερη εβδομάδα στη Wall Street από το 2023
Η μεταβλητότητα δείχνει ελάχιστα σημάδια αποκλιμάκωσης, καθώς η ταχέως εξελισσόμενη εμπορική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί το καθεστώς των ΗΠΑ ως το ασφαλές καταφύγιο του κόσμου

Προχωρά στην εθνικοποίηση της British Steel, η κυβέρνηση Στάρμερ
Συνεδριάζει το Σάββατο το Κοινοβούλιο για να εγκρίνει την υπαγωγή της British Steel σε δημόσιο έλεγχο

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Αντρέας Κιντλ: Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Αθήνα, Αντρέας Κιντλ

Δύο μειώσεις ευρωεπιτοκίων αναμένουν οικονομολόγοι
Οι δασμοί Τραμπ απειλούν την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Πού θα φτάσουν; Με δασμούς 125% απαντά η Κίνα στο 145% του Τραμπ
Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος - Nέα αντίποινα ανακοίνωσε το Πεκίνο, προσφεύγει στον ΠΟΕ