Κάθε φορά που κάποιος απολαμβάνει ένα ποτήρι craft μπύρας στις ΗΠΑ θα πρέπει να μην ξεχνάει να αποδώσει τα εύσημα στον εκλιπόντα πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Η craft μπύρα παρασκευάζεται από βιοτεχνίες ζυθοποιίας, οι οποίες συνήθως παράγουν μικρότερες ποσότητες από τις μεγαλύτερες «macro» ζυθοποιίες και συχνά είναι ανεξάρτητες

Ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 100 ετών. Πολλά αφιερώματα εστίασαν στην πολιτικό του αποτύπωμα στο Λευκό Οίκο, όπως είναι αυτονόητο, και σε έναν απολογισμό των μετέπειτα πολιτικών θέσεων και δράσεων του. Ωστόσο οι ανεξάρτητοι μικροί ζυθοποιιοί οφείλουν κυριολεκτικά την επιβίωση τους και την μεγέθυνση τους στον Κάρτερ, μαζί τους και οι καταναλωτές μπύρας που διεύρυναν τις επιλογές τους πέρα από τις μάρκες που παράγονται από μια χούφτα μεγάλων ομίλων.

Η πολιτική κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ

H άρση της ποτοαπαγόρευσης και «το λάθος» που διόρθωσε ο Κάρτερ

Ας πάμε όμως πίσω στον προηγούμενο αιώνα. Το 1933  ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ καταργεί την ποτοαπαγόρευση μετά την υιοθέτηση από το Αμερικανικό Κογκρέσο της 21ης Τροπολογίας του Συντάγματος. Ωστόσο στο νομοσχέδιο που επέτρεπε την παραγωγή αλκοόλ στο σπίτι δεν αναφερόταν ευθέως η μπύρα με αποτέλεσμα να θεωρείται παράνομη η παραγωγή της.

Στην πάροδο του χρόνου τα μικρά  ζυθοποιεία συρρικνώθηκαν και το 1978  λειτουργούσαν λιγότερα από 100 ζυθοποιεία. Σήμερα δεν είναι ασυνήθιστο να βρίσκει κανείς μεγάλες πόλεις που έχουν 100 ζυθοποιεία από μόνες τους.

Σχεδόν λοιπόν  50 χρόνια μετά τη λήξη της ποτοαπαγόρευσης, ο Τζίμι Κάρτερ παρατήρησε ότι ένα πλέγμα ομοσπονδιακών νόμων και κανονισμών εξακολουθούσε να υφίσταται για αυτό που κάποτε αποτελούσε οικοτεχνία σε όλη τη χώρα: την οικιακή ζυθοποιία. Ενθάρρυνε το Κογκρέσο που ελεγχόταν από τους Δημοκρατικούς να περάσει νομοθεσία το 1978 που νομιμοποιούσε την οικιακή ζυθοποιία. Σήμερα περίπου το 90% των ζυθοποιών ξεκίνησαν φτιάχνοντας μπύρα στο σπίτι.

Ο Κάρτερ δεν ήταν ο μόνος πολιτικός που προώθησε την υπόθεση της ελευθερίας της μπύρας, αλλά η προώθησή του θεωρείται ευρέως η ώθηση για τις μεγάλες μπύρες σήμερα. Το 1976, ο Ρεπουμπλικάνος Τζέραλντ Φορντ υπέγραψε ως νόμο μια μείωση φόρου 20% για τα μικρά εμπορικά ζυθοποιεία. Πολιτεία προς πολιτεία, οι ζυθοποιίες απελευθερώθηκαν από την τοπική γραφειοκρατία, και ξεκινώντας από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, νομιμοποιήθηκαν οι παμπ που παρασκευάζουν τη δική τους μπύρα, μια ιδέα που ήλθε από την Αγγλία. Και η Αμερική άλλαξε γρήγορα. Οι οικιακοί χομπίστες έγιναν επιχειρηματίες.

Η βιοτεχνία craft μπύρας

Η Sierra Nevada Brewing Company, ευρέως αναγνωρισμένη ως μία από τις πρώτες αληθινές βιοτεχνικές ζυθοποιίες στη χώρα, ξεκίνησε το 1980 από τον Ken Grossman και τον Paul Camusi, οι οποίοι άρχισαν να φτιάχνουν μπύρα στο σπίτι.

Μέχρι το 1985, στη δεύτερη θητεία του Ρήγκαν, ο αριθμός των εμπορικών ζυθοποιείων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε διπλασιαστεί. Το 1986, η Abita Brewing Company της Λουιζιάνα ξεκίνησε τη λειτουργία της, την ίδια χρονιά που άνοιξε το πρώτο ζυθοποιείο στη Γιούτα, που ως γνωστόν απέφευγε το αλκοόλ. Η οικονομία της ζυθοποιίας άνθισε. Σήμερα οι μικροζυθοποιίες είναι μια επιχείρηση 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων με σχεδόν 10.000 ζυθοποιεία σε όλη τη χώρα (1.100 μόνο στην Καλιφόρνια), που απασχολούν 190.000 άτομα.  Πέρυσι στο Κάνσας Σίτι, δύο ζυθοποιίες της πόλης έλαβαν εθνική αναγνώριση για τις pilsners τους – και οι δύο παρασκευάζονται με συστατικά από εκεί που θα περίμενε κανείς, εδώ στην πατρίδα, αλλά και με λυκίσκο που εισάγεται απευθείας από τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η μπύρα δημιουργήθηκε πριν από 6.00ο χρόνια στην Βαβυλώνα και μπήκε σιγά σιγά στις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Το πρώτο ζυθοποιείο ιδρύθηκε στις μετέπειτα Ηνωμένες Πολιτείες το 1612. Πριν και πολύ μετά από αυτό, πολλοί Αμερικανοί ζυθοποιούσαν τη δική τους μπύρα. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον  άφησε μάλιστα τη συνταγή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή