![Σουδάν: Η de facto κυβέρνηση απορρίπτει τους ισχυρισμούς του ΟΗΕ για εξάπλωση του λιμού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/2024-12-17T100011Z_2092783998_RC2CI8A8BD43_RTRMADP_5_YEAR-END-2024-PHOTOS-STORIES.jpg)
Με έντονο τρόπο απέρριψε χθες Κυριακή η κυβέρνηση του Σουδάν που έχει διορίσει το στρατωιτικό καθεστώς έκθεση με υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών που σημειώνει ότι ο λιμός εξαπλώνεται σε πέντε περιοχές της χώρας όπου μαίνεται πόλεμος.
Η έκθεση του ΟΗΕ για το Σουδάν και η απάντηση
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη 24η Δεκεμβρίου, το ολοκληρωμένο πλαίσιο κατάταξης για τη διατροφική ασφάλεια (IPC), που χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, σημείωσε πως 638.000 άνθρωποι είναι πλέον αντιμέτωποι με καταστροφικά επίπεδα πείνας και άλλοι 8,1 εκατ. Σουδανοί βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πορτ Σουδάν, πόλη στα σουδανικά παράλια στην Ερυθρά Θάλασσα που έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε νέα πρωτεύουσα, η κυβερνητική επίτροπος για την ανθρωπιστική βοήθεια, η Σάλουα Άνταμ Μπένγια, χαρακτήρισε «καθαρά εφευρήματα τις φήμες περί λιμού» στο Σουδάν, σύμφωνα με το σουδανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων.
Έχοντας πλάι της αντιπροσώπους των υπουργείων Γεωργίας, Μέσων Ενημέρωσης και Εξωτερικών, υποστήριξε πως κάποιες υπηρεσίες αρωγής χρησιμοποιούν «την τροφή ως πρόσχημα» για να προωθήσουν δικούς τους σκοπούς.
Στο Σουδάν μαίνεται τους τελευταίους είκοσι μήνες πόλεμος ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που έχει προκαλέσει φοβερή ανθρωπιστική κρίση.
Τι αναφέρει η κυβέρνηση
Προηγουμένως, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζε πως η κυβέρνηση «απορρίπτει κατηγορηματικά» τον όρο «λιμός» που χρησιμοποιεί το IPC για να περιγράψει την κατάσταση στο Σουδάν, κάνοντας λόγο περί έκθεσης που «ουσιαστικά» βασίζεται σε υποθέσεις.
Η κυβέρνηση σημείωσε πως το IPC δεν είχε πρόσβαση στα πιο πρόσφατα δεδομένα για την κατάσταση επί του πεδίου και ότι δεν συμβουλεύτηκε την τεχνική ομάδα της προτού δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή της.
Το IPC δεν απάντησε αμέσως όταν του ζήτησε σχόλιο το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι κατηγορίες κατά της de facto κυβέρνησης
Η σουδανική de facto κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι παρακωλύει τις διεθνείς προσπάθειες να αποτιμηθεί η κατάσταση στη χώρα ως προς τη διατροφική ασφάλεια.
Οι αρχές κατηγορούνται επίσης πως δημιουργούν γραφειοκρατικά εμπόδια για το ανθρωπιστικό έργο και δεν δίνουν βίζες σε ομάδες ξένων.
Τόσο ο τακτικός στρατός, όσο και οι ΔΤΥ έχουν κατηγορηθεί πως χρησιμοποιούν την πείνα ως όπλο σε αυτόν τον πόλεμο.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ International Rescue Committee (IRC), ο στρατός «εκμεταλλεύεται το καθεστώς διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης» του οποίου χαίρει και εμποδίσει «τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις (αρωγής) να φθάσουν σε περιοχές ελεγχόμενες από τις ΔΤΥ».
Στο Σουδάν εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση αφόρου αρχίσαμε να τηρούμε αρχεία» για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, επισήμαινε η IRC στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για αυτές, το 2023.
Ο πόλεμος που ξέσπασε τη 15η Απριλίου 2023 έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κι έχει μετατρέψει πάνω από 12 εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, με μεγάλο μέρος των ανθρώπων που βρίσκονται σε καταυλισμούς εκτοπισμένων και σε περιοχές ελεγχόμενες από τον στρατό να υφίστανται διατροφική ανασφάλεια.
Σε όλη τη χώρα, σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι, με άλλα λόγια περίπου ο μισός πληθυσμός, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα οξείας διατροφικής ανασφάλειας, κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις