Ο Βαγγέλης Στύκας, ένας προγραμματιστής και ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αναφέρει ότι η έξαρση του ενδιαφέροντος για τα φωτοβολταϊκά συστήματα αυξάνει τον κίνδυνο για μια επίθεση η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ηλιακούς συλλέκτες και να έχει μεγάλες επιπτώσεις στα ενεργειακά συστήματα των χωρών που θα γίνουν στόχοι.
Μιλώντας στον ΟΤ, ο κ. Στύκας σημειώνει ότι ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ειδικά με την εκτόξευση της ζήτησης για φωτοβολταϊκά. «Η γρήγορη είσοδος αυτής της τεχνολογίας στην αγορά (rush to market) οδήγησε ορισμένες εταιρείες να παραμερίσουν την ασφάλεια», δηλώνει.
Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας… αντιγράφει τον ΟΠΕΚ – Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή
Πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα;
Με δεδομένο ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν πλέον κρίσιμη υποδομή για πολλές χώρες, το ενδεχόμενο ενός περιστατικού ασφαλείας φαντάζει όλο και πιο πιθανό, όπως ο ίδιος σημειώνει.
«Σε μια εποχή που τα περισσότερα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας είναι διασυνδεδεμένα, ο κίνδυνος επεκτείνεται σε επίπεδο ηπείρου». Η Ελλάδα, όπως σημειώνει, διατρέχει το ίδιο επίπεδο κινδύνου με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τη μεγάλη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της δίκτυο να ενδέχεται να δημιουργεί ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με αυτές, όπως σημειώνει.
«Τα περισσότερα ευρωπαϊκά δίκτυα είναι διασυνδεδεμένα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξάγουν και να εισάγουν ενέργεια. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά πιο δύσκολη μια στοχευμενη επίθεση σε μια συγκεκριμένη χώρα», προσθέτει.
Ανάγκη για τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού πλαισίου ασφάλειας
Ξεκινώντας την καριέρα του πριν από 20 χρόνια σε μια αμερικανική εταιρεία με γραφεία στην Ελλάδα, πέρασε από διάφορες startups, δοκιμάζοντας διαφορετικές θέσεις και αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. Μετά από μια δεκαετία, συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του κλίση ήταν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Έτσι, πήρε την απόφαση να αλλάξει κατεύθυνση, ασχολούμενος ως penetration tester ή «white hat hacker» (ηθικός χάκερ), ένας επαγγελματίας που εντοπίζει ευπάθειες στα συστήματα προτού οι κακόβουλοι χάκερ τις εκμεταλλευτούν. Οι ηθικοί χάκερ πραγματοποιούν «επιθέσεις», τεστάροντας για να αποτρέψουν πραγματικές απειλές.
Η ενάσχολησή του αυτή τον οδήγησε να ιδρύσει την Atropos, μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με παγκόσμιο αποτύπωμα, μαζί με την Jinhee Kim. Η Atropos ειδικεύεται στην προστασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναν κλάδο που γίνεται όλο και πιο κρίσιμος για την παγκόσμια υποδομή. Η εταιρεία έχει έδρα τις ΗΠΑ και η απόφαση για την ίδρυση της Atropos στις Ηνωμένες Πολιτείες βασίστηκε σε διάφορους παράγοντες, όπως η ευκολία ίδρυσης επιχειρήσεων και το φιλικό προς τις startups περιβάλλον, εξηγεί.
Το έργο της Atropos περιλαμβάνει ελέγχους ασφαλείας και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς εταιρείες που θέλουν να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και τα δεδομένα τους. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε επιτροπές με κυβερνητικούς φορείς για τη θέσπιση προτύπων ασφαλείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την προστασία των ενεργειακών δικτύων.
Latest News
Η Κίνα κερδίζει τον αγώνα για φόρτιση EV 5 λεπτών
Ο χρόνος αναμονής για φόρτιση μπαταριών είναι ένας κύριος λόγος που αποτρέπει ππολλούς από την στροφή στην ηλεκτροκίνηση
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά λιμάνια
Η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για να περιοριστούν οι εκπομπές αερίου
Στόχος του «Εξοικονομώ 2025» η ενεργειακή αναβάθμιση 11.400 κατοικιών
Το Εξοικονομώ 2025 αφορά κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%
Η Tesla βλέπει την BYD να κλείνει το χάσμα και τις πωλήσεις να μειώνονται μετά από μια 10ετία ανόδου [γράφημα]
Οι πωλήσεις της BYD εκτινάχθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ο Ιλον Μασκ όλα δείχνουν ότι βλέπει... εφιάλτες στην Tesla
Τσουχτερό πρόστιμο για οδήγηση πατινιού σε πεζοδρόμιο - Τι αποφάσισε η Βαρκελώνη
Υπολογίζεται ότι τα ηλεκτρικά πατίνια και σκούτερ αντιστοιχούν σε περίπου 44.000 διαδρομές την ημέρα στην πόλη της Βαρκελώνης
Πώς η Γροιλανδία απώλεσε 2.300 κυβικά χλμ πάγου σε 13 χρόνια
Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας πίσω από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Πώς να αλλάξετε θερμοσίφωνα - Δικαιούχοι και διαδικασία για την επιδότηση
Στα 223,2 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις βιομηχανίες EV το 2025
Οι πωλήσεις EV θα μειωθούν το 2025. Τι σημαίνει για την Tesla και την υπόλοιπη αυτοκινητοβιομηχανία.
Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα - Τι αναφέρει το meteo.gr
Το meteo.gr συγκέντρωσε τα ρεκόρ βροχόπτωσης και θερμοκρασιών για το 2024, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα μετεωρολογικά στοιχεία του έτους.
«Σκληρό ροκ» Κίνας με κρίσιμα ορυκτά για μπαταρίες - Νέοι περιορισμοί αγχώνουν τη Δύση
Τα σχέδια του Πεκίνου θα είναι τροχοπέδη και για την επέκταση στο εξωτερικό μεγάλων κινεζικών εταιρειών κατασκευής στις μπαταρίες λιθίου