
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, δημιουργώντας αρκετές προσδοκίες για τη νέα χρονιά, παρά το γεγονός ότι οι προκλήσεις του 2024 εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,43% στις 507 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 8.173 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,92% στις 7.380 μονάδες.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Συντηρεί το θετικό πρόσημο, απόντες οι πωλητές
Οι αγορές στη Γερμανία, στην Ελβετία και στην Ιταλία δεν λειτούργησαν σήμερα.
Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια vs Wall Street
Αν και οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν το έτος με κέρδη, με τον Stoxx 600 να έχει σημειώσει άνοδο περίπου 5,5%, υπολείπονται σημαντικά από τις επιδόσεις των αμερικανικών αγορών. Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης S&P 500 έχει κερδίσει περίπου 25% κατά τη διάρκεια του 2024.
Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 4,75% σε ετήσια βάση, ενώ ο γερμανικός DAX υπεραπόδωσε με σχεδόν 19% άνοδο. Ο δείκτης CAC 40 στη Γαλλία, που επηρεάστηκε από τις συνεχιζόμενες πολιτικές αναταράξεις, έχασε πάνω από 3%.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές προετοιμάζονται για αβεβαιότητα το 2025 καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο με τις πιθανές δασμολογικές πολιτικές του. Οι εγχώριες επιχειρήσεις αξιολογούν επίσης τον αντίκτυπο της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου της υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρέιτσελ Ριβς.
Οποιεσδήποτε ενδείξεις για την τροχιά της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο, αφού η βρετανική κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι θα «παραμείνει πιστή» στη σταδιακή προσέγγισή της για μειώσεις λόγω του επίμονου πληθωρισμού.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους, οι εκτιμήσεις επίσης είναι επιφυλακτικές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Goldman Sachs, η οποία αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% σε ετήσια βάση το 2025, αποτυπώνοντας τις δυσκολίες στον μεταποιητικό τομέα —συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών ενέργειας και των ανταγωνιστικών πιέσεων από την Κίνα— την υψηλότερη αβεβαιότητα εμπορικής πολιτικής και τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση.
Αναμένει, επίσης ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% με βιώσιμο ρυθμό έως το τέλος του 2025, λόγω της περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις περικοπές επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης έως ότου το επιτόκιο πολιτικής φθάσει στο 1,75% τον Ιούλιο του 2025. Υπάρχει όμως το σενάριο για ταχύτερες και βαθύτερες περικοπές εάν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός αποδειχθούν πιο αδύναμοι από ό,τι προβλέπεται.


Latest News

Μικρή πτώση για τη Wall Street και «ξεκούραση» μετά τις φρενήρεις εβδομάδες - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα
Η Wall Street ξεκουράζετε μετά από φρενήρης εβδομάδες μεταβλητότητας - Ανάσα για δολάριο και ομόλογα

Όλα τα σενάρια για το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα - Ο ρόλος του Κόκκινου Δράκου
Το μεγάλο sell off στα αμερικανικά ομόλογα δημιούργησε πλήθος ερωτήματα για τους πωλητές αλλά και την αξιοπιστία της ισχυρότερης αγοράς ομολόγων στον κόσμο

Δεύτερη μέρα ισχυρών κερδών για τον Stoxx 600 - «Στο πράσινο» οι ευρωαγορές
Οι κλάδοι των ακινήτων και των τραπεζών οδήγησαν την άνοδο

Στις αγορές με 10ετές ομόλογο βγαίνει το Δημόσιο
Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Νευρικότητα και ήπια κέρδη στη Wall Street
Η Wall Street αξιολογεί τη νέα δέσμη των εταιρικών αποτελεσμάτων

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βαραίνει» το Παρίσι η LVMH
Παρά το θετικό κλίμα, η μετοχή της LVMH σημειώνει βουτιά 8%

Κέρδη στην Ασία, μικρές απώλειες στις αγορές της Κίνας
Μέσα στη μέρα αναμένεται να ανακοινώσει η Ινδία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο