Με οδηγό τα έξτρα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και το βλέμμα στραμμένο στη μεσαία τάξη η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη ημέρα στο φορολογικό μέτωπο με ανατροπές στη φορολογική κλίμακα και κούρεμα των τεκμηρίων διαβίωσης.
Η κυβέρνηση επαναπροσεγγίζει τους φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα, οι οποίοι λύγισαν στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων αναζητώντας μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων, αντίδοτο στην ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα την άνοιξη του 2027 περιλαμβάνει παρεμβάσεις στους συντελεστές και τα κλιμάκια της φορολογικής κλίμακας. Στο κάδρο βρίσκονται τα εισοδήματα των 20.000 – 40.000 ευρώ.
Ελληνική οικονομία: Φοροδιαφυγή, Ταμείο Ανάκαμψης, αναβαθμίσεις τα στοιχήματα για το 2025
Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:
1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο κλιμάκιο που περιλαμβάνει τα εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ από το 22% που είναι σήμερα στο 18% ή στο 15%. Σε περίπτωση που ο συντελεστής διαμορφωθεί στο 18% ο συνολικός φόρος για εισόδημα 20.000 ευρώ με τον συνυπολογισμό του συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ θα διαμορφωθεί στα 2.700 ευρώ έναντι 3.100 ευρώ σήμερα, δηλαδή θα υπάρξει ελάφρυνση ύψους 400 ευρώ ή αλλιώς αύξηση του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος κατά 33 ευρώ. Αν ο συντελεστής προσγειωθεί στο 15% τότε ο συνολικός φόρος για το ίδιο εισόδημα θα ανέλθει στα 2.400 ευρώ από 3.100 ευρώ σήμερα, δηλαδή θα μειωθεί κατά 700 ευρώ οδηγώντας σε έμμεση αύξηση αποδοχών κατά 50 ευρώ τον μήνα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με τους 14 μισθούς.
2. Σπάσιμο κλιμακίων με προσθήκη ενδιάμεσων συντελεστών για τα εισοδήματα από 20.000 έως 40.000 ευρώ ώστε να υπάρξει αντιστρόφως ανάλογη με το ύψος των εισοδημάτων ελάφρυνση, δηλαδή μεγαλύτερη για 25.000 ευρώ και μικρότερη για 40.000 ευρώ. Με βάση το ισχύον καθεστώς για το κλιμάκιο εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 28% και από 30.001 έως 40.000 ευρώ 36%. Το σενάριο προβλέπει την προσθήκη ενός νέου συντελεστή στην κλίμακα από 20.001 έως 30.000 ευρώ καθώς και στην κλίμακα από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
3. Αναπροσαρμογή του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ με τον πήχη να τοποθετείται στα 45.000 με 50.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές που έγιναν το 2020 στη φορολογική κλίμακα με την καθιέρωση συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματός ευνόησαν κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι είχαν ετήσιο όφελος 1.300 ευρώ ενώ η ελάφρυνση στα εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ ήταν μόλις 17 ευρώ.
Κούρεμα τεκμηρίων
Στον νέο κύκλο φοροελαφρύνσεων θα περιλαμβάνεται και το κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και σταδιακή κατάργησή τους τα επόμενα έτη με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό τα βήματα για την ενεργοποίηση των νέων μέτρων είναι: κλείδωμα το ερχόμενο φθινόπωρο του ύψους των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής που εκτιμώνται στα 2 δισ. ευρώ και παρουσίαση στην Κομισιόν στοιχείων που δείχνουν ότι αποτελούν έξτρα και μόνιμα έσοδα τα οποία δεν εντάσσονται στους κόφτες του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μείωσης του φορολογικού βάρους στα εισοδήματα.
Σημειώνεται ότι με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας το όποιο πλεόνασμα εσόδων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης με εξαίρεση τις μόνιμες έξτρα εισπράξεις από το χτύπημα της φοροδιαφυγής και έπειτα από έγκριση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Αρμόδιοι παράγοντες εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν και θεωρούν εφικτό οι παρεμβάσεις να ενεργοποιηθούν από 1ης Ιανουαρίου του 2026. Επισημαίνεται ότι στόχος είναι να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα από τη φοροδιαφυγή ύψους 2,5 δισ. ευρώ έως το 2027 ενώ φέτος έχει ήδη εξασφαλιστεί ποσό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1,8 δισ. ευρώ.
Latest News
Το σχέδιο Κεραμέως για την απάντηση στις προκλήσεις της ΑΙ
Ομιλία Κεραμέως στις Βρυξέλλες για τον αντίκτυπο που έχει η τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία και την κοινωνία
Πότε θα σταλούν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ – Τι αλλάζει με εκπτώσεις, πληρωμές
Τα χρονοδιάγραμμα και οι υποχρεώσεις για ιδιοκτήτες και ασφαλιστικές - Οι 3 συν μία κομβικές ημερομηνίες για τον ΕΝΦΙΑ
Airbnb: Αντίστροφη μέτρηση για «κλείδωμα» των εισοδημάτων του 2024
Έως τις 28 Φεβρουαρίου η οριστικοποίηση των στοιχείων στο μητρώο της ΑΑΔΕ – Ποια Airbnb κινδυνεύουν με έξτρα χρεώσεις και πρόστιμα
Απόφαση ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου - Η στάση της για τα Τέμπη
Στο στόχαστρο της ΓΣΕΕ, με 24ωρη γενική απεργία είναι το τρίπτυχο ακρίβεια, στεγαστική κρίση, μισθοί-συλλογικές διαπραγματεύσεις
«Καμπανάκι» ΒΕΑ: Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα 300.000 μικρομεσαίοι επιχειρημστίες
Ανάγκη επιβίωσης για τις ΜμΕ η ρύθμιση οφειλών σε έως 100 δόσεις - Χωρίς πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας
Έρχονται οι ειδικές δυνάμεις κατά της φοροδιαφυγής
Στο «μάτι» του νέου υπερ-ελεγκτικού κέντρου φορολογούμενοι με χοντρά πορτοφόλια και μεγάλες επιχειρήσεις – Πιάνουν δουλειά οι εφοριακοί και τελωνειακοί του ΔΕΟΣ
Τι ζητούν οι συνταξιούχοι από την κυβέρνηση
Υπόμνημα 17 αιτημάτων προς την υπουργός Εργασίας – Ξεχωρίζουν η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και της εισφοράς αλληλεγγύης, η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως και η επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ
Πόσα ξοδεύει το Κράτος σε μισθούς και συντάξεις – Τα Μνημόνια και η σύγκριση με το 2009
Τι δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού – Οι μισθοί και οι δαπάνες για τις συντάξεις – Η προειδοποίηση του ΔΝΤ
Οι φωνές που ζητούν χαμηλότερες ταχύτητες δυναμώνουν - Τι θα γίνει με την πράσινη μετάβαση
Τα πρώτα καμπανάκια κινδύνου άρχισαν να ηχούν πιο δυνατά από τις βιομηχανίες της Ευρώπης στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης
Καμπανάκι από ΔΝΤ - Ποιες απαλλαγές ΦΠΑ κινδυνεύουν
Τι αποκαλύπτει έκθεση του ΔΝΤ για τις φοροελαφρύνσεις - Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών