Ψηφιακή ασφάλεια

Τελευταία ανάρτηση του έτους για τη στήλη και η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι που αρχίζω με ένα θέμα που απασχολεί πολλούς γονείς.

Αναφέρομαι φυσικά στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών, τα οποία αν και ακόμη δεν είναι βέβαιο πόσο αποτελεσματικά θα είναι, το γεγονός ότι έχει αναληφθεί η δράση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, προκαλεί κάποια ανακούφιση.

Έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του, άλλωστε, από τα πόστα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει ο σχεδιασμός σε επίπεδο χώρας.

————————-

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου

Τα ποιοτικά αποτελέσματα μένει να τα δούμε στην πράξη.

Τώρα όμως στην αγορά υπάρχει και το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου.

Και η στήλη δεν θα μπορούσε να μην σας το μεταφέρει, μιας και αφουγκράζεται το τι συμβαίνει στην αγορά.

Το ερώτημα λοιπόν είναι το τι θα γίνει με το δυναμικό κοινό των εφήβων, το οποίο μέσα από τα «σερφαρίσματά» του στο διαδίκτυο γνώριζαν οι διαφημιζόμενοι που θα το βρουν.

Με άλλα λόγια, σε ποιες πλέον πλατφόρμες, και το σημαντικότερο, υπό ποιους αλγορίθμους θα γίνεται η προσέγγιση αυτού του κοινού.

Συναγερμός

Έτσι, δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ένας αναβρασμός στην αγορά της διαφήμισης για το πως θα κινηθούν πλέον οι εταιρείες.

Και ποια επίπτωση θα έχουν στα έσοδα τους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Θα είναι ένα σοβαρό τεστ.

————————–

Κι άλλο τεστ

Όπως ένα τεστ θα είναι και οι διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για τα λιμάνια του Κατάκολου, της Πάτρας και της Καβάλας.

Διότι θα δείξει πόσο διατεθειμένη είναι η αγορά για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας κρουαζιέρας, διότι υπάρχουν αντιδράσεις στο παρασκήνιο, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές θάλασσες, για το τέλος της κρουαζιέρας.

Θυμίζω εδώ ότι το τέλος ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στη Μύκονο και τη Σαντορίνη θα είναι 20 ευρώ, ενώ 5 ευρώ θα είναι στα άλλα λιμάνια που προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.

Οι τιμές θα ισχύουν από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρονιά.

——————————————–

Έρχεται και το πρώτο τεστ του 2025 για την κυβέρνηση

Γενικά θα τεσταριστούν πολλές αντοχές βλέπω με τη νέα χρονιά, διότι όπως μαθαίνω οργανώνονται οι αγρότες.

Και αυτή τη φορά πιθανόν να δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης, διότι τα σωρευμένα προβλήματα είναι πολλά.

ΟΠΕΚΕΠΕ, αποζημιώσεις, οι συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χώρες της Λατινικής Αμερικής, είναι μόνο σε αδρές γραμμές αυτά που ήδη έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα στις τάξεις των αγροτών.

Και ανά καλλιέργεια

Μην αναφέρουμε τα αδιέξοδα που έχουν βρεθεί συγκεκριμένες ομάδες καλλιεργητών, όπως αυτοί του σιταριού, που βλέπουν τα έσοδα τους φέτος κατά 30% περίπου χαμηλότερα λόγω πτώσης των τιμών. Τις οποίες βέβαια στα αστικά κέντρα δεν φτάνουν….

Αντίστοιχα, σοβαρές ανησυχίες υπάρχουν για τους καλλιεργητές ελαιόλαδου, βαμβακιού κοκ.

Μην αναφέρω και τα τοπικά προβλήματα, με κορωνίδα τα γνωστά στη Θεσσαλία.

Από την επομένη των Θεοφανίων… βλέπω την κυβέρνηση σε θέση άμυνας…

—————————————–

Και χωρίς περιθώρια

Και χωρίς πολλά πολλά περιθώρια, αν λάβει κανείς υπόψιν το μίνι καμπανάκι που χτύπησε για την ελληνική κυβέρνηση χτες.

Δεν ξέρω αν στις υποσχέσεις του 2025 που ακούγονται από κυβερνητικά στελέχη ένθεν και ένθεν λαμβάνεται υπόψιν… αλλά καλό είναι να ληφθεί.

Τώρα που είναι νωρίς.

Διότι αυτά έχει μια οικονομία που στηρίζεται στην εποχική εργασία.

Πάνω από 131 χιλ. οι απώλειες θέσεων εργασίας

Όπως φάνηκε στα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, τον Οκτώβριο χάθηκαν 131.491 θέσεις εργασίας.

Είναι μάλιστα η τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τόσο μεγάλες απώλειες τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας ότι σταματούν οι εποχικές θέσεις, λόγω της ολοκλήρωσης της τουριστικής περιόδου.

Μερική απασχόληση

Ένα ακόμη ανησυχητικό σημάδι είναι ότι το είδος των συμβάσεων που υπογράφηκαν τον Οκτώβριο μόλις το 46,18% ή 134.701, αφορούσαν την πλήρη απασχόληση.

Περισσότεροι δηλαδή ήταν οι μερικής απασχόλησης.

Το αφήγημα

Έτσι, το αφήγημα της κυβέρνησης για περισσότερες και ποιοτικά καλύτερες θέσεις εργασίας, δεν δείχνει και τόσο πειστικό.
Ούτε από ότι φαίνεται και τα αφηγήματα περί μείωσης της φορολογίας.

—————————

Κι άλλο καμπανάκι

Διότι ήρθε το καμπανάκι του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» προειδοποίησε ότι μπορεί οι μειώσεις φόρων να είναι ελκυστικοί, αλλά πρέπει να συνοδευτούν από στοχευμένες μεταρρυθμίσεις που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

Έκοψε το «βήχα» και για τον ΦΠΑ

Ο κ. Στουρνάρας μάλιστα ανέφερε και το παράδειγμα του ΦΠΑ, επισημαίνοντας ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ενέχει τον κίνδυνο απώλειας σημαντικών εσόδων.

Δεδομένου ότι ο κρατικός προϋπολογισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους φόρους, μια μείωση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι το όφελος θα φτάσει στον καταναλωτή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι επιχειρήσεις να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους αντί να μειώσουν τις τιμές.

Επιπλέον, η μείωση του ΦΠΑ ενισχύει την κατανάλωση και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Δεν «σώνεται» ο καφές

Και αν λάβει κανείς υπόψιν την προειδοποίηση του κ. Στουρνάρα για το ΦΠΑ, προφανώς δεν θα σωθεί ούτε ο περιβόητος… καφές.

Μιας και πολλοί αναφέρουν τις εκτιμήσεις τους για το νέο έτος… ας μου επιτρέψετε και εμένα μια εκτίμηση.

Θα πληρώνουμε χρυσάφι τον καφέ. Και τη σοκολάτα.

Δεν πρόκειται να πέσουν οι τιμές.

Και όπως το βλέπω, θα δοκιμαστούν πολλές take away μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έρχεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα…

—————————–

Ξεκαθάρισμα

Ξεκαθάρισμα έχουμε όμως και στον κλάδο της Υγείας, αφού εγκρίθηκε και η πώληση του Λητώ, της μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής, από το Μητέρα.

Το Λητώ περνά στην HHG (Hellenic Healthcare Group), έναντι 19,7 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να φαίνεται σαν μια εσωτερική διαδικασία, αλλά είναι ένα ξεκαθάρισμα περιουσιακών στοιχείων ενόψει της εισόδου της Pure Health, θυγατρικής του κρατικού επενδυτικού fund του Αμπου Νάμπι, που διαπραγματεύεται να εξαγοράσει πλειοψηφικό ποσοστό του HHG.

————————————-

Αποσαφήνιση…

Σε κάθε περίπτωση θα αποσαφηνιστούν όλα το επόμενο διάστημα, όπως ελπίζει η αγορά και στην περίπτωση του Ελλάκτωρ.

Ο οποίος έχει γίνει το χριστουγεννιάτικο «γκανιάν» της χρηματιστηριακής αγοράς και δικαίως.

Δεν είναι λίγες οι αποδόσεις με τις επιστροφές κεφαλαίου.

Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε νέα επιστροφή κεφαλαίου, στα 0,85 ευρώ ανά μετοχή, η οποία αν συνυπολογιστεί με τα 0,50 ευρώ που είχε επιστρέψει τον περασμένο Ιούλιο, φτάνει μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες στα 1,35 ευρώ.

Η μέση τιμή του 12μηνου, ήταν στα 2,06 ευρώ, με την απόδοση επομένως από τις επιστροφές να ξεπερνά το 65%!

Αλλά ποια είναι η επόμενη ημέρα… ουδείς γνωρίζει.

Πάντως οι βασικοί μέτοχοι μετράνε κέρδη… το business plan απουσιάζει βέβαια. Παρά το γεγονός ότι είναι το βασικό κριτήριο μιας υγιούς χρηματιστηριακής πορείας.
———————————

Σε αναζήτηση και άλλου business plan

Όπως πολλοί από χθες αναζητούν να μάθουν το business plan της Allwyn.

Διότι η βασική μέτοχος του leader της αγοράς ΟΠΑΠ, αλλά και της Kaizen Gaming (Stoiximan), απέκτησε πλειοψηφικό μερίδιο στη μητρική της Novibet.

Και αν πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν την κίνηση με τον ΟΠΑΠ, σας θυμίζω ότι πηγές από την πλευρά της Allwyn διευκρίνισαν στον ΟΤ ότι στην εξαγορά αυτή δεν έχουν καμία εμπλοκή ούτε ο ΟΠΑΠ αλλά ούτε και η Kaizen Gaming.

Εγώ πάντως θα σας βάλω κι ένα ακόμη στοιχείο στην εξίσωση.

Το γεγονός ότι ο συνολικός τζίρος της αγοράς παιγνίων έφτασε τα 28,3 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 14,1%, το οκτάμηνο του 2024.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα λένε ότι φέτος θα σπάσει το φράγμα των 30 δισ.

——————————

Τέλος σε ένα ειδύλλιο 60 ετών…

Η 1η Ιανουαρίου σηματοδοτεί το άδοξο τέλος ενός ειδυλλίου που κρατά δεκαετίες: μετά από σχεδόν εξήντα χρόνια, η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώνεται.

Ήταν Σεπτέμβριος του 1968 όταν ρωσικό αέριο άρχισε να διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και της Τσεχοσλοβακίας πριν φτάσει στην Αυστρία. Η τελευταία συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου που υπεγράφη το 2019 εκπνέει σήμερα.

Tο ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε λιγότερο από το 10% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023, από πάνω από 40% το 2021. Ωστόσο, τα μέλη της ΕΕ της Ανατολικής Ευρώπης εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για γεωγραφικούς και πολιτικούς λόγους.

Ανεβαίνει και πάλι το κόστος

Αναλυτές εκτιμούν ότι η διακοπή της διέλευσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους για ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 40-50 δισ. ευρώ ετησίως για το φυσικό αέριο και επιπλέον 60-70 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια.

Με τις τιμές του TTF να «βλέπουν» και πάλι τα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι προκλήσεις για την ΕΕ είναι πολλές και ο χειμώνας αναμένεται για μία ακόμα φορά να δοκιμάσει τα ενεργειακά συστήματα…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories