Με οδηγούς τη Βιοχάλκο και τον Ελλάκτωρ, το Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνει τα επίπεδα των 1.470 μονάδων και βλέπει πλέον με μεγαλύτερες προσδοκίες τα υψηλά του 2024, αναμένοντας όμως ταυτόχρονα και καλύτερη ροή συναλλαγών.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,39% στις 1.475,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,42% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.585,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κέρδη 0,32% στις 1.290,17 μονάδες.
Επιλεκτικές τοποθετήσεις
Η σημερινή συνεδρίαση, πρώτη του έτους για το Χρηματιστήριο της Αθήνας δείχνει προς ώρας ότι πολλοί από τους εν δυνάμει συναλλασσόμενους προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής αναλύοντας τους παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να μετακινήσουν τον Γενικό Δείκτη από το γνωστό, περιορισμένο εύρος διακύμανσης των τελευταίων πολλών εβδομάδων, είτε προς τον ξεκάθαρο ανοδικό στόχο που θέτει το πολυετές υψηλό των 1.500 μονάδων του… περσινού Μαΐου είτε προς την εσωστρέφεια μιας βαθύτερης διόρθωσης, αναφέρει ο τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.
Κατά τον ίδιο, οι σημαντικότεροι “υποψήφιοι καταλύτες”, στους οποίους έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα σχόλια, καλούνται να οδηγήσουν τη Λεωφόρο Αθηνών στις “ράγες του τρένου της ανατίμησης” για 5η συναπτή χρόνια, ένα ενδεχόμενο ιδιαίτερα συναρπαστικό για την Αγορά μας, η οποία μέσω του εν εξελίξει bull market δείχνει να έχει αφήσει πίσω της τα… αλήστου μνήμης “πέτρινα χρόνια”.
Ασφαλώς όλα θα κριθούν στο ταμπλό, με τα θετικά εγχώρια εταιρικά outlook, τη σύγκλιση του προφίλ του ΧΑ προς τα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά και την σταθερή αποκλιμάκωση του ελληνικού δημοσιονομικού ρίσκου να αντιπαρατίθενται πλέον ευθέως με τις “δεύτερες σκέψεις” που αφορούν σε “παρατραβηγμένο” διεθνές μετοχικό ράλι, παράταση των γεωπολιτικών αναταράξεων και μακροοικονομική αποδυνάμωση των “δυνατών κρίκων” της Ευρωζώνης.
Εντός αυτού του περίπλοκου επενδυτικού περιβάλλοντος, η θετική εποχικότητα του “φαινομένου του Ιανουαρίου” των παγκόσμιων σηματωρών Κεφαλαιαγορών θα “υποδεχθεί” εντός ολίγων ημερών τον νέο “ένοικο του Λευκού Οίκου”, συνεχίζοντας να αποτιμά τις εξαγγελίες του περί αυστηρών δασμολογικών εμπορικών πολιτικών, μεγαλύτερο έλεγχο της πανίσχυρης Federal Reserve, περαιτέρω καθιέρωση των Κρυπτονομισμάτων κ.ο.κ.
Ανακεφαλαιώνοντας, πιθανώς θα απογοητεύσουμε αρκετούς από τους αναγνώστες της στήλης αποφεύγοντας τις μεγαλεπήβολες προβλέψεις και τις “τιμές στόχους” για Γενικό Δείκτη και επιμέρους blue chips σε δωδεκάμηνο ορίζοντα.
Σε κάθε περίπτωση, για ακόμη μία χρονιά θα επιστήσουμε την προσοχή των εν Ελλάδι ενεργών χαρτοφυλακίων τόσο στη συνετή θεμελιώδη ανάλυση των εταιρικών δημοσιεύσεων κερδοφορίας, ταμειακών ροών, μερισματικής διανομής, υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων κλπ. όσο και σε όσα πρεσβεύει η τεχνική ανάλυση, δλδ. στην ανάλυση της ψυχολογίας της Αγοράς μέσω των τιμών και όσων αυτές προεξοφλούν για το χρηματιστηριακό μέλλον, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο κερδίζει 5,51%, με τον Ελλάκτωρ να είναι στο +4,04%. Κέρδη 3,65% για την ΕΛΧΑ και 2,03% για τη Motor Oil, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Helleniq Energy, Jumbo, Metlen και Πειραιώς.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΔΕΗ, Aegean, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank και Εθνική, ενώ ήπια πτωτικά οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Cenergy, Coca Cola, ΟΤΕ και Λάμδα. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Τιτάν και Optima Bank.
Latest News
Με Πειραιώς και Jumbo στο τιμόνι η αντίδραση του ΧΑ
Οι αγοραστές παρέμειναν επιφυλακτικοί στη σκιά των ανοιχτών ακόμη μετώπων με την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ
Με οδηγό την Πειραιώς και την Coca Cola διευρύνει τα κέρδη του το ΧΑ
Ο γενικός δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη ζώνη των 1.520 μονάδων
Ασταθής η προσπάθεια αντίδρασης στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,46% στις 1.514,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,4 εκατ. ευρώ
Σε ελεύθερη πτώση το ΧΑ, έχασε 2,70% με τράπεζες στο -4%
Η διάσπαση των 1.527 μονάδων στο χρηματιστήριο Αθηνών θέτει τις βάσεις για μεγαλύτερη κίνηση στην ζώνη των 1.500 μονάδων
Στο 2% η βουτιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Ισχυρές οι διεθνείς πιέσεις
Αν και προσπάθησε να αναχαιτίσει τις πιέσεις, εν τέλει το ΧΑ υποκύπτει σε αυτές
Στη Λεωφόρο Αθηνών φτάνουν τα κύματα του διεθνούς sell off
Η αγορά δείχνει να έχει κάποιες δυνάμεις να κρατήσει υπό έλεγχο τις πιέσεις
Η «χρυσή 4ετία» του ΧΑ - Το ράλι του τραπεζικού δείκτη
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ αυξήθηκε κατά 49,280 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 103,145 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2024
Μετά το January effect τι; - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για το 2025
Πώς προβλέπεται να κινηθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών τη νέα χρονιά - H Moody's και η αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά
Με άνοδο 5,4% έκλεισε το ΧΑ τον Ιανουάριο - Με κέρδη 15,6% η πρώτη εβδομάδα της Alter Ego Media
Στο ΧΑ η επιτυχημένη Δημόσια Προσφορά της Alter Ego Media ήταν το μεγάλο κέρδος του μήνα
Συγκρατεί το επιλεκτικό profit taking το Χρηματιστήριο Αθηνών - Κέρδη για ΔΕΗ και Τιτάν
Μόνο θετικά είναι τα μηνύματα που δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών - Αρχίζει το νέο έτος με ένα σημαντικό προβάδισμα