
Αρχισαν τα όργανα την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης των τιμών του φυσικού αερίου για τον νέο χρόνο, μετά τη διακοπή των παραδόσεων ρωσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη προετοιμάζεται για τις παγωμένες θερμοκρασίες του χειμώνα χωρίς μια βασική πηγή εφοδιασμού.
Οι τιμές αναφοράς Ιανουαρίου αυξήθηκαν έως και 4,3% στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2023.
Ρωσικό φυσικό αέριο: Κινδυνεύει η Ελλάδα μετά τη διακοπή του;
Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου σε όλη την Ουκρανία σταμάτησαν την Πρωτοχρονιά μετά τη λήξη της σύμβασης διαμετακόμισης μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Οι traders παρακολουθούν για να δουν αν η απώλεια των ρωσικών ροών –σημαντική πηγή εφοδιασμού για αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης– θα προκαλέσει ταχύτερες αντλήσεις από τις αποθήκες, επισημαίνει το Bloomberg. Τα αποθέματα σε ολόκληρη την Ευρώπη μειώνονται ήδη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021, όταν ξέσπασε η κρίση με το φυσικό αέριο.
Η διακοπή συμπίπτει με τις προβλέψεις για πολικές θερμοκρασίες, υπό το μηδέν σε ορισμένες χώρες, οι οποίες θα αυξήσουν τη ζήτηση θέρμανσης. Στη Σλοβακία, ένα από τα κράτη που επλήγησαν περισσότερο από τη διακοπή, ο υδράργυρος μπορεί να πέσει στους μείον 7 βαθμούς Κελσίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ενώ η Ευρώπη είναι απίθανο να ξεμείνει από φυσικό αέριο τον χειμώνα, χάρη στα αποθέματα και τις παραδόσεις από άλλους προμηθευτές, το στοίχημα της γέμισης των αποθηκών για την επόμενη περίοδο θέρμανσης μπορεί να είναι ένα δύσκολο στοίχημα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου για το επόμενο καλοκαίρι αυξήθηκαν σχετικά πρόσφατα πάνω από εκείνες του χειμώνα 2025-26, γεγονός που θα καταστήσει πιο δαπανηρή την ανανέωση των αποθεμάτων. «Υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος η ΕΕ να βγει από το χειμώνα με χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθιστώντας ακριβή την αναπλήρωσή τους», δήλωσε ο Άρνε Λόχμαν Ράσμουσεν, επικεφαλής αναλυτής της Global Risk Management στην Κοπεγχάγη.
Οι ρωσικές ροές με αγωγούς προς την Ευρώπη έχουν πλέον μόνο μία διαδρομή – έναν αγωγό που διασχίζει την Τουρκία και στέλνει το αέριο στην Ουγγαρία. Οι παραδόσεις σε αυτή τη σύνδεση θα παρακολουθούνται στενά.
Με την απώλεια των ροών μέσω της Ουκρανίας, η Ευρώπη θα ενισχύσει επίσης την εξάρτησή της από το LNG, μεταξύ άλλων και το ρωσικό. Η Ρωσία απέστειλε πέρυσι ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο προμηθευτή μετά τις ΗΠΑ.
Για τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που δεν έχουν χερσαία σύνορα, σημειώνει το Bloomberg, το κόστος της θαλάσσιας παράδοσης στη Γερμανία, στην Πολωνία ή στην Ελλάδα, της επακόλουθης επαναεριοποίησης και της περαιτέρω διαμετακόμισης καθιστά το υγροποιημένο φυσικό αέριο μια δαπανηρή επιλογή. Η Σλοβακία εκτίμησε ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Δύση θα οδηγούσαν σε πρόσθετο κόστος 177 εκατ. ευρώ (183 εκατ. δολάρια).
«Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν είναι σε καμία περίπτωση ανεπαρκείς», αλλά η μεταφορά του καυσίμου από τα δυτικά προς τα ανατολικά είναι «κάπως περιορισμένη, έτσι ώστε αυτό να οδηγήσει σε μια προσαύξηση για την περιοχή», δήλωσε ο Βάλτερ Μπολτς, ανώτερος σύμβουλος ενέργειας στην Baker & Mckenzie LLP.
Η Ευρώπη στο σύνολό της θα πρέπει να ανταγωνιστεί περισσότερο για το LNG φέτος, ιδίως το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση ενέργειας για κλιματισμό αυξάνεται στα ύψη στην Ασία. Ενώ αρκετές νέες μονάδες υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται υπό κατασκευή παγκοσμίως, ουσιαστικοί πρόσθετοι όγκοι στην προσφορά θα υπάρχουν μετά από δύο χρόνια.
Το φυσικό αέριο αναφοράς για παράδοση Φεβρουαρίου στις Ολλανδία αυξήθηκε κατά 3,1% στα 50,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως τις 8:10 π.μ. στο Άμστερνταμ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ξεπέρασαν επίσης τα 50 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου εν αναμονή της διακοπής των ροών.


Latest News

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Θόδωρος Σκυλακάκης: Έρχεται βίαιη… πτώση τιμών στην ενέργεια
«Στην Ελλάδα θα έχουμε το φαινόμενο του decoupling στην ενέργεια που αναμένεται να ξεκινήσει από την άνοιξη και θα έχουμε μείωση των τιμών για τα επόμενα 2 χρόνια», είπε ο κ. Σκυλακάκης

Βουτιά στο TTF - Το «δωράκι» του Πεκίνου στην αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης
Το φυσικό αέριο διευρύνει τις απώλειές του, ενώ μέσω του χάους που έχει προκαλέσει ο δασμολογική πολιτική του Τραμπ

Task Force για την αποφυγή μπλακ άουτ το Πάσχα - Τι έδειξε το πρώτο crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ανανεώσιμες πηγές

Νέα επένδυση από RWE και ΔΕΗ - Τα δύο φωτοβολταϊκά 567 MW
Η έναρξη της κατασκευής τους αναμένεται φέτος την άνοιξη και η λειτουργία τους υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2027

«Έπεσαν» οι υπογραφές με τη Chevron - Εν αναμονή νέων υπουργικών αποφάσεων
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος που υποβλήθηκε από την αμερικανική εταιρεία αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»)

Νέο σινιάλο από την ExxonMobil για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης
Η ExxonMobil ζήτησε και πήρε 12μηνη παράταση για την αξιολόγηση του δυναμικού του θαλάσσιου μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης»

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά

Μια νέα εποχή πετρελαίου εγκαινιάζει η Ουγγαρία στην Ευρώπη
Η Ουγγαρία επενδύει δυναμικά στην εξόρυξη εγχώριου αργού πετρελαίου.

Βουλγαρία και Τουρκία εξετάζουν αύξηση της χωρητικότητας ροής φυσικού αερίου μέσω Turkstream
Η Βουλγαρία φιλοξενεί τη μοναδική ενεργή διαδρομή αγωγού για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Έρχεται το πρώτο crash test για το ηλεκτρικό ρεύμα - Ο ΑΔΜΗΕ, το Πάσχα και το... μπλακάουτ
Γιατί ο ΑΔΜΗΕ έδωσε εντολή περικοπών πράσινης ενέργειας σε ιδιοκτήτες σταθμών ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο διανομής