Χρονιά ρεκόρ ήταν το 2024 για την ηλεκτρική ενέργεια.
Τα στοιχεία της Eurelectric (σύνδεσμος ευρωπαϊκών εταιρειών στην ηλεκτρική ενέργεια) δείχνουν ότι οι εκπομπές άνθρακα μειώθηκαν κατά 59% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, χάρη στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ηλεκτρική ενέργεια: Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024
Ηλεκτρική ενέργεια: Το ρεκόρ με τις αρνητικές τιμές
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ΕΕ να επιτύχει το πιο καθαρό ενεργειακό μείγμα στην ιστορία της. Οι αρνητικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια έσπασαν ακόμα ένα ρεκόρ, καθώς προέκυψαν 1.480 φορές.
Η μέση τιμή χονδρικής στην ΕΕ για την αγορά της επόμενης ημέρας μειώθηκε κατά 16% σε σύγκριση με το 2023, με ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Λιγότερο θετικό στοιχείο είναι ότι η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια δεν αυξήθηκε μετά την κρίση, κυρίως λόγω της χαμηλής βιομηχανικής κατανάλωσης.
Όσον αφορά στο μέλλον, τα κίνητρα για τον εξηλεκτρισμό της βιομηχανίας θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ανταγωνιστικής οικονομίας χωρίς άνθρακα.
Η μέση τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ΕΕ έκλεισε το 2024 με χαμηλότερες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια κατά μέσο όρο.
Το 2024, η μέση τιμή χονδρικής για την επόμενη ημέρα υποχώρησε στα 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα (EUR/MWh) σε σύγκριση με τα 97 EUR/MWh το 2023. Αυτή η μέση τιμή ήταν ακόμα χαμηλότερη -76 EUR/MWh- έως το τελευταίο τρίμηνο του έτους όταν παρατηρήθηκε μία αύξηση στις τιμές αερίου, και αυξήθηκε η ζήτηση λόγω του χειμώνα, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι μέρες χωρίς ήλιο και χωρίς αέρα, που είχαν ως αποτέλεσμα μία ώθηση στις τιμές, με μεγάλες αυξήσεις να καταγράφονται μεταξύ άλλων στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία.
Παράλληλα, οι αρνητικές τιμές έσπασαν ένα νέο ρεκόρ φέτος, καθώς καταγράφηκαν στο 17% των περιπτώσεων σε τουλάχιστον μία ζώνη προσφορών.
«Τα στοιχεία της Eurelectric αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι η επένδυση στην αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ είναι ο σωστός δρόμος για μια πιο ανταγωνιστική και απελευθερωμένη από τον άνθρακα οικονομία, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί με πιο σταθερή και ευέλικτη ισχύ ώστε να εξισορροπηθεί η στοχαστικότητά τους, να μειωθεί η εξάρτηση από τα δαπανηρά ορυκτά καύσιμα και να περιοριστούν οι απότομες αυξήσεις τιμών», δήλωσε ο Cillian O’Donoghue – Υπεύθυνος Πολιτικής της Eurelectric.
Οι χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα
Το 2024 σημειώθηκαν οι χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα στην ηλεκτρική ενέργεια της ΕΕ, καταγράφοντας πτώση 13% σε σχέση με το 2023.
Οι ΑΠΕ συνέβαλαν κατά 48% στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, ακολουθούμενες από την πυρηνική ενέργεια σε ποσοστό 24% και τα ορυκτά καύσιμα σε ποσοστό 28% – το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία. Παρότι η πυρηνική ενέργεια παραμένει η σημαντικότερη μοναδική πηγή παραγωγής ενέργειας, η αιολική συνέχισε να αυξάνει τη διαφορά της σε σχέση με το φυσικό αέριο από την προηγούμενη χρονιά.
Η ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά αυξήθηκε σημαντικά κατά περισσότερες από 40 TWh σε ετήσια βάση. Αυτό αντιστοιχεί στη μισή ετήσια ζήτηση ενέργειας στο Βέλγιο και στη συνολική ετήσια ζήτηση ενέργειας στη Δανία.
«Ο εξηλεκτρισμός συνεχίζει να είναι η ευκολότερη λύση για την απεξάρτηση της ΕΕ από τον άνθρακα. Όσο περισσότερο εξηλεκτρίζετε τις ενεργειακές σας ανάγκες, τόσο πιο εύκολα απαλλάσσεστε από τον άνθρακα, όμως η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα», πρόσθεσε ο O’Donoghue.
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια
Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά λιγότερο από 2% φέτος σε σύγκριση με το 2023, αλλά παραμένοντας χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση. Μέρος αυτής της μείωσης προέρχεται από την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο περισσότερο από το 50% αυτής της μείωσης οφείλεται στην επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής. Στη Γερμανία, η κατανάλωση ενέργειας της βιομηχανίας μειώθηκε κατά 13% το 2023 σε σύγκριση με το 2021 και αναμένεται να έχει μειωθεί περαιτέρω το 2024, καθώς η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 4% σε ετήσια βάση.
Η ενίσχυση του εξηλεκτρισμού της βιομηχανίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας (Clean Industrial Deal) είναι η ιδανική ευκαιρία για την παροχή νέων κινήτρων για εξηλεκτρισμό, όπως με τη δημιουργία μίας «τράπεζας εξηλεκτρισμού», περιοχές επιτάχυνσης εξηλεκτρισμού και με μηχανισμούς αποφυγής κινδύνου για μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).
Latest News
Βενεζουέλα: Αύξηση 15% στις εξαγωγές πετρελαίου - O ρόλος της Chevron
Η Κίνα παρέμεινε η μεγαλύτερη αγορά για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα με 442.000 bpd
Μανιάτης: Κίνδυνος για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου λόγω τουρκικών απειλών
Το έργο GSI χρηματοδοτείται με 657,9 εκατομμύρια ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία, υπογράμμισε ο Γιάννης Μανιάτης
Με ένα κλικ από το gov.gr η αλλαγή παρόχου ενέργειας
Συγκατάθεση μέσω του gov.gr θα δίνουν οι πολίτες για τη σύναψη συμβολαίου και την αλλαγή παρόχου ενέργειας
Πόλεμος παρόχων για τα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Πόσο συμφέρουν
Στροφή των καταναλωτών στα μπλε τιμολόγια ρεύματος – Ένας στους τρεις πελάτες παρόχων με σταθερές χρεώσεις - Τι δείχνει η σύγκριση των «σταθερών» με τα ειδικά ή «πράσινα»
Οι επιδοτήσεις ρεύματος για τον Φεβρουάριο - Η τιμή του πράσινου τιμολογίου
Το συνολικό κόστος της ενίσχυσης στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 19,6 εκατ. ευρώ
Στόχος δυτικών κυρώσεων το μοναδικό διυλιστήριο της Σερβίας - Τι ζητά από τις ΗΠΑ
Η Gazprom Neft και η Gazprom έχουν μερίδια σημαντικά στην εταιρεία που λειτουργεί στη Σερβία και έχει τεθεί στο στόχαστρο των ΗΠΑ
Γυρνάει την πλάτη στον Τραμπ ο ΟΠΕΚ+ - Διατηρεί το υπάρχον σχέδιο παραγωγής
Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε τη σταδιακή αποκατάσταση της παραγωγής σε μηνιαία στάδια από τον Απρίλιο
Ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια «μεγάλοι νικητές» των δασμών Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ προσφέρουν σε ευρωπαϊκά και ασιατικά διυλιστήρια ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ
Θα μπορούσε το φθηνό ρωσικό αέριο να επιστρέψει στην Ευρώπη; Τα υπέρ και τα κατά
Η πρόταση αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από ορισμένα μέλη της ΕΕ και εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ
Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα - Τι αναφέρει ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στις ρυθμίσεις για «κόκκινα» δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ