Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας πρότεινε περιορισμούς στις εξαγωγές σε κάποιες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εξαρτημάτων για μπαταρίες και την επεξεργασία των κρίσιμων ορυκτών λιθίου και γάλλιου, σύμφωνα με ένα έγγραφο, που εκδόθηκε την Πέμπτη και παρουσίασε το Reuters.

«Μάχη» ΕΕ – ΗΠΑ – Κίνας για κατασκευή μεγαεργοστασίων για μπαταρίες λιθίου

Εάν εφαρμοστούν τα σχέδια περιορισμού, θα είναι τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά εξαγωγικών περιορισμών και απαγορεύσεων που στοχεύουν σε κρίσιμα ορυκτά και σε τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους, τομείς στους οποίους το Πεκίνο κυριαρχεί παγκοσμίως.

Τα σχέδια της Κίνας θα τη βοηθήσουν να διατηρήσει το 70% του ελέγχου που έχει στην παγκόσμια επεξεργασία του λιθίου

Η ανακοίνωση αυτών των κινεζικών σχεδίων έρχεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την επικείμενη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ στη δεύτερη θητεία  του στον Λευκό Οίκο κατά την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσει δασμούς και διάφορους εμπορικούς περιορισμούς εναντίον άλλων χωρών, ιδίως της Κίνας.

Μπαταρίες: Η Κίνα θέλει τον έλεγχο του 70% της αγοράς

Ο Άνταμ Γουέμπ, επικεφαλής πρώτων υλών μπαταριών στη συμβουλευτική εταιρεία Benchmark Mineral Intelligence, δήλωσε ότι οι προτάσεις της Κίνας θα βοηθήσουν τη χώρα να διατηρήσει το 70% του ελέγχου που έχει στην παγκόσμια επεξεργασία του λιθίου, το οποίο είναι ένα υλικό που απαιτείται για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων (EV).

«Αυτά τα προτεινόμενα μέτρα θα ήταν μια κίνηση για τη διατήρηση αυτού του υψηλού μεριδίου αγοράς και για την εξασφάλιση της παραγωγής χημικών ουσιών λιθίου για τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών της Κίνας», είπε.

«Ανάλογα με το επίπεδο των περιορισμών στις εξαγωγές που επιβάλλονται, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για τους δυτικούς παραγωγούς λιθίου που ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν την κινεζική τεχνολογία για την παραγωγή χημικών ουσιών λιθίου».

Η προτεινόμενη επέκταση και οι αναθεωρήσεις των περιορισμών στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή και την επεξεργασία λιθίου ή την προετοιμασία εξαρτημάτων μπαταριών θα μπορούσαν επίσης να εμποδίσουν τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό μεγάλων Κινέζων κατασκευαστών μπαταριών, όπως οι CATL, Gotion και EVE Energy. Ορισμένες τεχνολογίες εξαγωγής γαλλίου θα ήταν επίσης περιορισμένες.

Η ανακοίνωση της Πέμπτης δεν αναφέρει πότε θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ οι προτεινόμενες αλλαγές, οι οποίες είναι ανοιχτές για δημόσιο σχολιασμό μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green