Έλαμπε η Αθήνα

Είναι στο αίμα μας τελικά να διχαζόμαστε ακόμη και για μια πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση, αλλά αγαπητές και αγαπητοί, η Αθήνα έλαμπε και αυτήν την Πρωτοχρονιά.

Εντάξει μπορεί και καλύτερα, για να γκρινιάξω λίγο, αλλά και οι τρεις μεγάλες εκδηλώσεις της ήταν πολύ καλές.

Ξαφνικά υπήρχαν επιλογές, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες, με την Αθήνα πραγματικά να δείχνει ότι έχει μπει για τα καλά στο χάρτη των χειμερινών city breaks των ξένων.

Σύνταγμα, Πεδίο Άρεως και Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ξεχώρισαν, όπως άλλωστε και η Σοφία Ρομπόλη.

Ποια είναι η κυρία τώρα θα αναρωτηθείτε… όσοι δεν την γνωρίζετε ήδη.

Ο «αθόρυβος» χορός

Η γιορτή του δήμου Αθηναίων μεταδόθηκε και στη νοηματική γλώσσα, με τη Σοφία Ρομπόλη να αναλαμβάνει αυτό το δύσκολο έργο της μετάδοσης των τραγουδιών, του κλίματος, του ηχοχρώματος της εκδήλωσης.

Για πάνω από 2 ώρες η διερμηνέας, η οποία εργάζεται και στον Alpha, έδωσε τη δική της «παράσταση» στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν σταμάτησε λεπτό να χορεύει προκειμένου να μεταφέρει το εορταστικό κλίμα.

—————

Εορταστικό το κλίμα και στην Καρέλιας

Το καλό της όνομα στον χώρο της επιχειρηματικότητας επιβεβαίωσε και φέτος η Καρέλιας, δίνοντας και για το 2025 επιπλέον παροχές και αυξήσεις για τους εργαζομένους της.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Γ. Καρέλιας, ανακοίνωσε αύξηση 5% στις μηνιαίες αποδοχές όλων των εργαζομένων, 15ο μισθό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς και έκτακτες οικονομικές παροχές για τους εργαζομένους.

Στο τραπέζι

Τώρα, όσον αφορά τη χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής… μαθαίνω ότι έχουν κάτσει στο τραπέζι οι συγγενείς για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της χαμηλής διασποράς. Δεν έχει βγει ακόμη λευκός καπνός, αλλά όπως μου αναφέρει πηγή μου… τουλάχιστον μιλούν.

Θυμίζω εδώ ότι η οικογένεια ελέγχει το 95% της εταιρείας και βάσει του νέου κανονισμού, λόγω διασποράς μικρότερης του 10% η εισηγμένη κινδυνεύει με διαγραφή.

Το σημαντικότερο όλων είναι όμως ότι η αγορά μπορεί να χάσει μια υγιή επιχείρηση, η οποία μάλιστα προσθέτει σημαντικούς πόντους τόσο στην οικονομία όσο και στις εξαγωγές της χώρας.

————

Καμπανάκι

Το τελευταίο είναι μείζονος σημασίας, όπως άλλωστε το επισήμανε και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στον Νίκο Φιλιππίδη και το podcast του ΟΤ, «Βαβέλ».

Όπως είπε, αρχίζει να ανακάμπτει η κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.

Και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί χαμηλών μισθών θέσεις εργασίας, ενώ ο εξαγωγικός προσανατολισμός είναι μηδαμινός.

Υψηλοί φόροι

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο που έθιξε ο κ. Βέττας είναι ότι ενώ τα πέντε χρόνια της θητείας αυτής της κυβέρνησης οι φόροι σε ένα σημαντικό βαθμό έχουν μειωθεί, ωστόσο έχουμε υψηλότερους συντελεστές από αυτούς τους οποίους σηκώνει η οικονομία.

Και αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι περισσότεροι εργαζόμενοι εγκλωβίζονται σε δραστηριότητα χαμηλότερης αξίας.

Τι θα μπορούσε να πάει στραβά

Αν θέλουμε να προστατευτεί η Ελλάδα από τυχόν νέα κρίση, μια ασθενής βελτίωση δεν αρκεί. Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ο Βέττας, ενώνοντας τη φωνή του με άλλους ισχυρούς άνδρες της οικονομίας που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να στρέψει το τιμόνι προς τις αλλαγές.

Και εάν δεν το στρίψει το τιμόνι πολύ πιο έντονα, με τρόπο που μπορεί θα έχουμε μία μόνο ασθενή βελτίωση τα επόμενα χρόνια η οποία σε μία ενδεχόμενη αναταραχή δεν θα φτάνει, πρόσθεσε.

Για να μπορέσει αυτή η οικονομία να βελτιώσει την ευημερία όλων μας, θα πρέπει να αλλάξει, είπε ο Βέττας.

——–

Γύρισε ο διακόπτης

Σε αντίθεση βέβαια με το κλίμα στην Αθήνα, κάποιοι στη Βόρεια Ευρώπη δεν βλέπουν καλά το 2025.

ρωσικό αέριο

Δεν ξέρω αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αλλά η πρωτοχρονιά ήρθε με το ρωσικό φυσικό αέριο να σταματά να ρέει προς την Ευρώπη.

Επρόκειτο φυσικά για τις παραδόσεις μέσω Ουκρανίας, με το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί στα τέλη του 2019 μεταξύ των δύο μερών να είναι πλέον λήξαν.

Αν και αυτές οι προμήθειες καλύπτουν περίπου το 5% της ευρωπαϊκής ζήτησης, η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει αστάθεια στις τιμές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου να αυξάνονται περισσότερο από 50% φέτος.

———————

Ελληνικές ΑΠΕ

Σε κάθε περίπτωση στην Ευρώπη προσπαθούν να υποβαθμίσουν την επίπτωση αυτής της διακοπής, αν και τα αποτελέσματα θα φανούν εν καιρώ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Γεώργιος Ρόκας, CEO της R Energy 1 Holdings, μίλησε για το πόσο τυχερή ως χώρα είμαστε που υλοποιήθηκαν πολύ σύντομα έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φτάνοντας το εκπληκτικό 55% ενώ στοχεύει στο 85% τα επόμενα χρόνια.

Σε μήνυμα του στο LinkedIn, προέτρεψε να ρίξουμε μια ματιά στο πώς αντιμετωπίζει η Ρωσία την Ευρώπη και να σκεφτούμε ξανά εάν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η απάντηση ή όχι…

«Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσετε ή θα διαβάσετε ένα άρθρο σχετικά με το πόσο κακά είναι τα αιολικά πάρκα ή τα φωτοβολταϊκά για το περιβάλλον και πώς επηρεάζονται τα βουνά, ξανασκεφτείτε παρακαλώ!», ανέφερε.

———————–

Φορο – εισπράκτορας και η Βόρεια Μακεδονία

Γενικά όμως το 2025 φαίνεται ότι θα δούμε πολλές αποφάσεις κυβερνήσεων να επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα.

Και δεν μιλώ μόνο για τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης, ή τους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, η επίδραση των οποίων θα είναι ομολογουμένως τεράστια.

Μιλώ για τις επιμέρους αποφάσεις ακόμη και μικρών κρατών που σε περιφερειακό επίπεδο δημιουργούν μικρές εστίες αβεβαιότητας.

Όπως και η απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας, που θέλει να αυξήσει τα έσοδα που παίρνει από τις ξένες επιχειρήσεις.

Πόροι

Σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας, Σάνια Μποζινόβσκα, ανακοίνωσε ότι πλέον αυξάνονται τα τέλη για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στη χώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 100%.

Δηλαδή οι ιδιωτικές εταιρείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά θα τους κοστίσει περισσότερο.

Μάλιστα όπως ανέφερε η Μποζινόβσκα το μέτρο αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα ετήσια έσοδα, τα οποία ανέρχονται σήμερα σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την απόφαση, τα τέλη για τους χώρους εκμετάλλευσης αυξάνονται κατά 30%, για την εκμετάλλευση μαρμάρου θα είναι στο 5% των εσόδων για τα μη μεταλλευτικά ορυκτά η αύξηση ξεπερνά το 100%, ενώ αμετάβλητα παρέμειναν τα τέλη για ενεργειακά ορυκτά όπως ο άνθρακας.

Αυτά τα έσοδα θα διατεθούν σε δημόσιες υπηρεσίες και έργα οικονομικής ανάπτυξης.

——————-

Το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ

Με ένα ρεκόρ έπεσε η αυλαία για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το 2024 τα έσοδα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων κατέγραψαν ιστορική επίδοση με 4,2 δισ. ευρώ.

Βέβαια το μεγάλο «πακέτο» ήταν τα 3,27 δισ. ευρώ που αφορούσαν στην παραχώρηση της Αττικής Οδού, αλλά και τα 785 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο.

Παρόλα αυτά, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας ωρίμασε και διενήργησε 665 διαγωνισμούς για βιώσιμες επενδύσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ.

Σχεδόν 2 δισ. το 2025

Για φέτος, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε 1,88 δισ. ευρώ.

Στο στόχο και πάλι περιλαμβάνεται το μεγάλο πακέτο των 1,35 δισ. από την παραχώρηση της Εγνατίας.

Εάν επιτευχθεί και ο φετινός στόχος, τότε από την ίδρυσή του, το 2011, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ξεπεράσει σε έσοδα τα 15 δισ.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories