Μπλόκαρε ο Τζο Μπάιντεν την πώληση της αμερικανικής χαλυβουργίας US Steel στον ιαπωνικό κολοσσό Nippon Steel, εκπληρώνοντας τη δέσμευσή του να διατηρήσει την φημισμένη βιομηχανία χάλυβα υπό αμερικανικό έλεγχο.
Ντόναλντ Τραμπ: Βάζει μπλόκο στην εξαγορά της US Steel από την ιαπωνική Nippon Steel
Η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται αφότου η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (Cfius), μια ομοσπονδιακή διυπηρεσιακή επιτροπή, πέρασε μήνες εξετάζοντας τη συμφωνία των 14,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για πιθανούς κινδύνους εθνικής ασφάλειας σε μια συναλλαγή στην οποία εμπλέκεται ξένος αγοραστής.
Ένα σημείο που προκάλεσε τριγμούς στην επιτροπή ξένων επενδύσεων των ΗΠΑ ήταν εάν η αγορά της Nippon Steel θα υποβάθμιζε την αμερικανική βιομηχανία χάλυβα
Η Cfius ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο στις 23 Δεκεμβρίου ότι είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο σχετικά με το αν θα ανάψει πράσινο φως ή όχι για τη συμφωνία. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση να λάβει ο ίδιος ο Μπάιντεν, ο οποίος πριν από μήνες δήλωσε ότι ήταν ενάντια στην πώληση της εταιρείας με έδρα το Πίτσμπουργκ σε ξένο ιδιοκτήτη.
Ένα σημείο που προκάλεσε τριγμούς στην επιτροπή ήταν εάν η αγορά της Nippon Steel θα υποβάθμιζε την αμερικανική βιομηχανία χάλυβα. Ορισμένα μέλη της επιτροπής θεώρησαν τα μεγάλου μεγέθους χαλυβουργεία της Nippon Steel και τα χαλυβουργεία στο εξωτερικό ως πιθανές απειλές για την παραγωγή της U.S. Steel και την παραγωγή χάλυβα εντός της χώρας, σύμφωνα με την αλληλογραφία μεταξύ της επιτροπής και της Nippon Steel που αποκάλυψε η The Wall Street Journal.
Γιατί η Nippon Steel ήθελε την US Steel
Η Nippon Steel είναι η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στον κόσμο. Είχε επιδιώξει να αποκτήσει την US Steel ως μέσο για να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ όπου οι δασμοί συνέβαλαν στη διατήρηση των τιμών υψηλότερα από άλλες αγορές.
Η απόρριψη της συμφωνίας από τον Μπάιντεν είναι ένα σημάδι της κλίσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς προστατευτικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις. Ξένες εταιρείες έχουν αγοράσει και πουλήσει εταιρείες χάλυβα στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα που μετρά 124 χρόνια παρουσίας στον κλάδο.
Στελέχη της US Steel έχουν ήδη διαμηνύσει ότι ενδέχεται να κλείσουν εργοστάσια και να μεταφέρουν την παραγωγή σε εγκαταστάσεις χαμηλότερου κόστους, εάν δεν προχωρήσει η πώληση.
Η απόφαση πιστώνεται επίσης ως νίκη στο συνδικάτο United Steelworkers, οι ηγέτες του οποίου αντιτάχθηκαν έντονα στη συμφωνία από τότε που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023. Οι ηγέτες του συνδικάτου υποστήριξαν ότι η εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel θα ήταν κακό για τους εργάτης χαλυβουργίας και θα έβλαπτε την ικανότητα συνολικά της αμερικανικής βιομηχανίας να παράγει χάλυβα.
Latest News
Καναδάς – ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα από το 2022 λόγω πετρελαίου
Κατακόρυφη άνοδο σημείωσαν οι εξαγωγές ενέργειας του Καναδά προς τις ΗΠΑ
Shein και Temu στο στόχαστρο της ΕΕ - Έρχεται αυστηροποίηση ελέγχων
Οι Shein - Temu αντιμετωπίζουν ελέγχους στο πλαίσιο της καταστολής των «επικίνδυνων προϊόντων» που κατακλύζουν την ευρωπαϊκή αγορά
Φιλάνθρωπος, δισεκατομμυριούχος και απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ - Ποιος ήταν ο Αγά Χαν Δ'
Ο Αγά Χαν Δ', λάτρης των γρήγορων αλόγων και των ωραίων γυναικών, θεωρούνται ως ο 49ος απευθείας απόγονος του Προφήτη Μωάμεθ
Αναθεωρεί τις προβλέψεις για τις μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων η Morgan Stanley
Η πορεία της νομισματικής πολιτικής το 2025 παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη εκτιμά η Morgam Stanley
Ηρεμία και σχέδιο - Τι ειπε ο Αντρέα Ορσέλ στους εργαζομένους της UniCredit στη Γερμανία
Ο ισχυρός άνδρας της UniCredit μίλησε για τη συμφωνία με την Commerzbank - Τα πιθανά σενάρια
Ο Τραμπ, τα «γεράκια» των δασμών και το 72ωρο εμπορικό χάος
Η επιθετική συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ δείχνει ότι είναι πρόθυμος να πάρει ρίσκα για να εφαρμόσει την οικονομική του ατζέντα
Η ΕΕ ψάχνει διέξοδο από τους δασμούς του Τραμπ - Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εμπορίου
Η ΕΕ προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ, ώστε να αποφευχθεί η διαμάχη για τους δασμούς
Στα χέρια κινεζικών εταιρειών το 75% της παραγωγής νικελίου της Ινδονησίας
Η Ινδονησία έχει ικανότητα επεξεργασίας 8 εκατομμυρίων τόνων σε νικέλιο ετησίως - Το παιχνίδι των κινέζων μετόχων σε 33 εταιρείες
Γιατί η Disney θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα α' τριμήνου
Αναμένονται νέες πληροφορίες για τη διαδοχή στην κεφαλή της Disney, στη θέση του Μπομπ Ίγκερ
Βουτιά 21% στα κέρδη της TotalEnergies το 2024 - Αύξηση 7% στο μέρισμα
Η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα στοχεύσει σε αγορές μετοχών 2 δισ. δολ. ανά τρίμηνο το 2025