
Περίπου 10 ημέρες πριν την επίσημη πρεμιέρα των χειμερινών εκπτώσεων τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 τόσο οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι ένδυσης που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά όσο και ορισμένες ελληνικές αλυσίδες έχουν ριχτεί στη «μάχη» των προσφορών, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υπενθυμίζει ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εντατικοί σε όλο το εύρος της αγοράς.
Χειμερινές εκπτώσεις: Πρεμιέρα τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου
Ήδη από σήμερα 3 Ιανουαρίου 2025, ταμπελάκια έκπτωσης από 7% έως 40% για επιλεγμένους κωδικούς προϊόντων, έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στις φυσικές και ψηφιακές βιτρίνες.
Την ίδια τακτική ακολουθούν και κάποιες επιχειρήσεις αθλητικών ειδών που προσφέρουν από τώρα ειδικά εκπτωτικά «πακέτα» για περιορισμένο αριθμό προϊόντων κυρίως για online αγορές.
Καταλύτης στην έναρξη των εκπτώσεων ολοένα και νωρίτερα είναι το marketing των μεγάλων διαδικτυακών λιανοπωλητών (σ.σ. Amazon, Asos κ.λπ.) που έχουν ήδη ξεκινήσει εκπτώσεις και λειτουργούν ως ένα ιδιότυπο εργαλείο σύγκρισης τιμών.
Ποιες αλυσίδες κάνουν εκπτώσεις πριν τις… εκπτώσεις
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τον ισπανικό κολοσσό Inditex (Zara, Stradivarius, Pull & Bear, Zara Home, Bershka, Massimo Dutti) και την επίσης ισπανική Mango, μέχρι τη σουηδική H&M, αλλά και την ελληνική αλυσίδα ένδυσης Pink Woman έχουν πάρει θέση μάχης από τώρα, προσφέροντας κάποιες από τις συλλογές τους με μειωμένες τιμές έως 40%.
Όμως, στο ίδιο τέμπο κινούνται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως όσες συμμετέχουν σε marketplaces.
Την ίδια ώρα online προσφορές με μειωμένες τιμές έως 40% έχουν λανσάρει και οι μεγάλες αλυσίδες αθλητικών ειδών, όπως Intersport, Cosmos Sport, ZAKCRET Sports κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα κορυφώσουν τις προσφορές από τις 13 Ιανουαρίου, όταν ξεκινούν και επίσημα οι εκπτώσεις.
Οι προσδοκίες των εμπόρων
Αφενός οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και αφετέρου η συγκράτηση του πληθωρισμού των τροφίμων όπως και το γεγονός ότι εφέτος ο καιρός ευνοεί τις αγορές χειμερινών ειδών σε αντίθεση με πέρσι, δημιουργούν αισιοδοξία στην αγορά, με τους επιχειρηματίες της λιανικής να προσδοκούν ότι ο εφετινός τζίρος το δίμηνο των χειμερινών εκπτώσεων θα κινηθεί πάνω από 6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο κανείς δεν παραβλέπει ότι το συνεχιζόμενο ράλι των τιμών στον τομέα της στέγασης (ενοίκια, ενέργεια κ.ά.), καθώς και στις υπηρεσίες «φρενάρουν» τις δαπάνες στις κατηγορίες προϊόντων που θεωρούνται ως μη βασικά.
Επιπλέον μένει να φανεί κατά πόσο η θετική εικόνα στην αγοραστική κίνηση των εορτών θα επηρεάσει την πορεία της κατανάλωσης κατά την περίοδο των εκπτώσεων. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων αρκετές από τις αγορές των καταναλωτών έγιναν είτε με πιστωτικές κάρτες είτε με τη μέθοδο του «buy now, pay later», με αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις των καταναλωτών να μετακυληθούν προς τους επόμενους μήνες.
Ποιες Κυριακές ανοίγουν τα καταστήματα
Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά τις δύο πρώτες Κυριακές των τακτικών χειμερινών εκπτώσεων, ήτοι στις 19 και 26 Ιανουαρίου 2025.
Υπενθυμίζεται ότι, το πλαίσιο ωραρίου για τις ανωτέρω Κυριακές καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές
Οι καταναλωτές πρέπει να βλέπουν ξεκάθαρα την αρχική και τη μειωμένη τιμή των προϊόντων.
Σύμφωνα με τον νόμο, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής αναγράφεται ρητά η προγενέστερη τιμή (αναφέρεται συχνά και ως τιμή αναφοράς) βάσει της οποίας εφαρμόζεται η έκπτωση.
Η προγενέστερη τιμή είναι η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο κάθε προϊόν του κατά την περίοδο των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της πρώτης έκπτωσης στις 13 Ιανουαρίου.
Ειδικά για τις τακτικές εκπτώσεις, σύμφωνα και με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας η μείωση τιμής μπορεί να έχει την εξής μορφή:
– Ποσοστό (%), πχ. «20% έκπτωση».
– Συγκεκριμένο ποσό, πχ. «10 ευρώ έκπτωση».
– Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε, πχ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ». Η προγενέστερη τιμή μπορεί να εμφανίζεται και διαγραμμένη.
Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών. Ο κανόνας των 60 ημερών είναι αυτός που χρησιμοποιείται «εντός» των εκπτώσεων.
Πρόστιμα
Σε όσους εμπόρους δεν τηρούν τις διατάξεις περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών επιβάλλονται σημαντικές κυρώσεις.
Συγκεκριμένα, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.
Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.


Latest News

Μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα» τα σούπερ μάρκετ - Τι φέρνει η συρρίκνωση των κερδών
Τι συμβαίνει με τους λιανέμπορους σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Οι νέοι στόχοι των σούπερ μάρκετ και το «ιερό δισκοπότηρο» της αγοράς

Ασφαλιστικά μέτρα κατά της JP Morgan κατέθεσε ο Καρώνης – Τι επιδιώκει
Ο βρετανικός ιστότοπος sifted.eu αναφέρει πως ο διευθύνων σύμβουλος της Viva επιχειρεί να εμποδίσει την αμερικάνικη τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω αγωγές ή προσπάθειες εξαγοράς

Ανατροπή στα σούπερ μάρκετ μετά από 30 χρόνια – Το φρένο στις προσφορές και η δύναμη πυρός του 1 δισ.
Νέο τοπίο στις προσφορές – Η στρατηγική των πολυεθνικών και ο ανταγωνισμός των σούπερ μαρκετ – Πάνω από 4.000 κωδικοί σε έκπτωση

Το «σαφάρι» για νέες IPOs πάει… Θεσσαλία – Αντίστροφη μέτρηση για Φάις και Qualco
Εκδήλωση στην Λάρισα πραγματοποιεί στις 12 Μαρτίου το Χρηματιστήριο Αθηνών – Κεντρικός ομιλητής ο CEO της Aktor Αλέξανδρος Εξάρχου – Όλες οι λεπτομέρειες για την IPO του ομίλου Φάις

Τα σινεμά που έγιναν σούπερ μάρκετ – Από το Μενίδι και την Καλλιθέα μέχρι τη Γλυφάδα και το Παγκράτι
Από κινηματογραφικές αίθουσες… σάλες με ράφια - Ποια σινεμά μετατράπηκαν σε καταστήματα Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, My Market και Γαλαξίας

HELLENiQ ENERGY: Επεκτείνει τον Πολυχώρο Εκπαίδευσης Ευάλωτων Γυναικών του ΣΕΓΕ στη Θεσσαλονίκη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η HELLENiQ ENERGY ανέλαβε να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες εργασίες για την άρτια διαμόρφωση του Κέντρου Ενδυνάμωσης Γυναικών “WEHub - Female Empowerment Hub” που λειτουργεί ο Σύνδεσμος

Ημέρα της Γυναίκας: H Alpha Bank στηρίζει την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική ζωή
«Μαθήματα Οικονομίας», μια δράση ανοιχτή σε όλες τις γυναίκες

Viohalco: Οχυρωμένη στους δασμούς Τραμπ – Πώς ντύνει… με αλουμίνιο Porsche, Audi και BMW
Τα όπλα της Viohalco απέναντι στους δασμούς Τραμπ – Το κρυφό «διαμάντι» της Βουλγαρίας με νέα έργα σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
![Ξένες Άμεσες Επενδύσεις: Το πρόβλημα στην Ελλάδα – Σχεδόν μία στις δύο αφορά ακίνητα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/businessdaily-deals-symfwnies-ependyseis-sygxwneyseis-600x336.jpg)
Το πρόβλημα με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ελλάδα - Σχεδόν μία στις δύο αφορά ακίνητα [γραφήματα]
Τι δείχνει η ανάλυση για τις καθαρές Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα από το ΚΕΠΕ ανά ομάδα κλάδων - Ποιοι έχουν την πρωτοκαθεδρία - Ποιες χώρες προτιμούν την Ελλάδα

Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Στην τελική ευθεία η Αναπτυξιακή Διάσκεψη της Κρήτης
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει στις 12 και 13 Μαρτίου την πρώτη Αναπτυξιακή Διάσκεψη της Κρήτης στο Ηράκλειο