Αλλάζει το εργόσημο.
Το υπουργείο Εργασίας προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση στο εργόσημο ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» που διαπιστώνονται στο σύστημα ασφάλισης και αμοιβής των περιστασιακά εργαζόμενων και των αγροτών.
Εργόσημο: Ποιους ασφαλίζει και πως συμβάλει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής
Εργόσημο: Πλαφόν ασφάλισης
Μια από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στο εργόσημο αφορά στην καθιέρωση πλαφόν ασφάλισης προκειμένου να αποφεύγονται περιπτώσεις απάτης, όπου εμφανίζονται εργοδότες να καταβάλουν σε ανειδίκευτους εργάτες σημαντικά ποσά.
Πρόσφατοι έλεγχοι έδειξαν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων καταφανούς καταστρατήγησης με εργόσημα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να εξαργυρώνονται εντός ενός έτους από εργάτες γης.
Το πόρισμα με τις απάτες στο εργόσημο
Οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κατέληξαν σε πόρισμα, το οποίο έχει φθάσει-πέρα από το υπουργείο- και στα χέρια των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών, καθώς κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν εκτός από τις σοβαρές αποκλίσεις στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και σημαντικές ελλείψεις στις υφιστάμενες προβλέψεις του κανονιστικού πλαισίου.
Πρόκειται για παραβάσεις που σχετίζονται σχετίζονται με ευρεία φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εισφοροδιαφυγή αλλά και «κρυπτόμενη» απασχόληση
Οι απάτες σε εργάτες γης
Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλοι παραγωγοί που προμηθεύουν την πρωτεύουσα καθημερινά με αγροτικά προϊόντα υποασφαλίζουν με εργόσημο εργαζόμενους που απασχολούν ως μόνιμους καθημερινά με ωράριο.
Στο πόρισμα καταγράφονται 49.000 περιπτώσεις καταστρατήγησης της νομοθεσίας, με εργοδότες που δήλωσαν υπέρογκα ποσά αμοιβής σε εργάτες, αρκετοί εκ των οποίων είχαν παράλληλα εκδώσει εργόσημα αξίας άνω των 15.000 ευρώ, για τον καθένα. Αλλά και περιπτώσεις εξαργύρωσης εργοσήμου αξίας 500.000 ευρώ, χρήματα τα οποία εκπίπτουν από την εφορία.
Επίσης, εντοπίστηκε εργάτης γης που δηλώθηκε να έχει απασχοληθεί το 2017 από 29 εργοδότες, το 2018 από 58 εργοδότες, το 2019 από 35 εργοδότες και από 42 εργοδότες το έτος 2020, με συνολικές εργοδοτικές δαπάνες που πλησιάζουν το 1.000.000 ευρώ.
Οι δυσλειτουργίες και οι αλλαγές
Το εργόσημο είναι ένα σχετικά πρόσφατο μέτρο, το οποίο όμως παρουσιάζει σημαντικές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα πολλοί να είναι οι εργοδότες, αλλά και οι εργαζόμενοι που εκμεταλλεύονται όλα αυτά τα χρόνια, τις «τρύπες» του συστήματος.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας, πέραν από την καθιέρωση ανώτατου ημερήσιου πλαφόν ασφάλισης, θα περιλαμβάνεται η ψηφιοποίηση της διαδικασίας πληρωμών μέσω τραπεζών αντί του σημερινού συστήματος που γίνεται μέσω των ΕΛΤΑ και αφορά 200.000 εργαζόμενους.
Τι ισχύει με το εργόσημο
Το εργόσηµο καθιερώθηκε το 2012, και αποτελεί ένα εργαλείο μεμονωμένης ασφάλισης, καθώς και µέσο πληρωµής-ασφάλισης για ομάδες εργαζομένων οι οποίες δεν απασχολούνται σε σταθερό εργοδότη. Διευκολύνει τον εργοδότη -π.χ. ένα απλό νοικοκυριό- να πληρώνει µε νόµιµο τρόπο υπηρεσίες τις οποίες λαμβάνει (οικιακή καθαριότητα, κηπουρικές εργασίες, φύλαξη και µεταφορά παιδιών κ.ά.).
Πρόκειται για ειδικό έντυπο υπό τον τύπο επιταγής µε µοναδικό αριθµό, που εκδίδεται από τον εργοδότη µε τη χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ και η ελάχιστη ονοµαστική αξία του ξεκινά από τα 5 ευρώ.
Οι αμειβόμενοι µε εργόσηµο ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ για τους κλάδους σύνταξης, ασθένειας, καθώς και για επικούρηση. Το ποσό του εργόσηµου αντιστοιχεί στην αµοιβή του εργαζομένου συµπεριλαµβανοµένων των ασφαλιστικών εισφορών.
Η έκδοση και η εξαργύρωσή του γίνονται από τους συµβεβληµένους φορείς υπηρεσιών πληρωµής (τράπεζες – ΕΛΤΑ).
Latest News
Τι θα ισχύσει για το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο
Δικαιούχοι του νέου συστήματος είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που λόγω αρμοδιότητας, υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του κυβερνητικού προγράμματος
Τι αλλάζει σε απασχόληση και ασφάλιση το 2025 – Οι έξι προτεραιότητες
Απασχόληση και ασφάλιση με πολιτικές για τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση του εισοδήματος και την ψηφιοποίηση του e-ΕΦΚΑ
Ο νέος φορολογικός χάρτης του 2025 - Ολες οι αλλαγές
Σε τρεις άξονες ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής από την Εφορία για το 2025 -Τι περιλαμβάνουν
Συνταξιοδοτικό: Οι 7 κατηγορίες που παίρνουν σύνταξη πριν από τα 62 το 2025
Σήμερα οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως και 7 έτη, εφόσον αυτά περιλαμβάνονται στη λίστα των 12 κατηγοριών πλασματικών χρόνων που ορίζει η νομοθεσία. Ποιοι μπορούν να πάρουν νωρίτερα σύνταξη
Ανατροπές στα Airbnb - Πώς θα φορολογούνται, τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες [παραδείγματα]
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο τα ακίνητα που αξιοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους για Airbnb - Οδηγός ΑΑΔΕ
Αναβαθμίζονται τα τελωνεία στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο - Στόχος η πάταξη στο λαθρεμπόριο
Ενισχύονται με την ίδρυση και λειτουργία νέου Τμήματος με έδρα τις συνοριακές διαβάσεις και με αρμοδιότητες «Δίωξης Λαθρεμπορίου»
Στο 9,6% «έπεσε» η ανεργία τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 454.695 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 47.562 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2023
Σε 30 ημέρες οι επιστροφές φόρου - Το στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ μέχρι το 2029
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ 2025-2029 προβλέπει αύξηση του ποσοστού εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος στο 96% και ΦΠΑ στο 99%
Όλοι οι «κόφτες» και τα SOS της εφορίας για τα Airbnb
Οι υποχρεώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον νέο οδηγό που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
Ο αλγόριθμος που ξετρυπώνει φοροφυγάδες και το… ΔΕΟΣ
Οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης – Οι μεγάλες υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν το 2024 – Τα νέα ελεγκτικά «όπλα» που ενεργοποιούνται το 2025