
Εκτινάχθηκαν οι πωλήσεις της BYD το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και σπέρνει… εφιάλτες στην Tesla του Ίλον Μασκ. Η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων (EV) αποδεικνύεται ότι αξιοποιεί στο έπακρο τη βοήθεια που προσφέρουν οι εγχώριες επιδοτήσεις ώστε να δελεαστούν οι οδηγοί να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα.
Χωρίς… φρένο η BYD – Ξεπερνά Ford-Honda σε πωλήσεις, 200.000 νέες προσλήψεις
Η BYD, μετά τα τελευταία αποτεέσματά της, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον μεγάλο ανταγωνιστή της, την αμερικανική Tesla, στον αγώνα που δίνουν για το ποια εταιρεία κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων θα καταστεί η μεγαλύτερη σε πωλήσεις στον κόσμο.
Çin üretimi BYD aracı bulunduğu yerde ileri geri gitmeden yönünü değiştirebiliyor. pic.twitter.com/etFSQZI7HS
— Mühendislik Harikası (@muhendisIikTR) November 24, 2023
Η Tesla διατήρησε ένα μικρό προβάδισμα στις πωλήσεις EV έναντι της BYD το 2024, αλλά η εταιρεία με έδρα το Shenzhen κλείνει το χάσμα
Πάνω από 1,77 εκατ. πωλήσεις πέρσι η BYD
Η BYD ανακοίνωσε πωλήσεις 207.734 ηλεκτρικμών οχημάτων τον Δεκέμβριο, ανεβάζοντας τον απολογισμό της για το 2024 σε 1,77 εκατομμύρια πωληθέντα οχήματα. Συνολικά, η εταιρεία πούλησε 4,25 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα πέρυσι, ενώ σημειώνεται ότι σταμάτησε να κατασκευάζει οχήματα που κινούνται αποκλειστικά με ορυκτά καύσιμα το 2022.
Τα πρόσφατα κέρδη της BYD ενισχύονται από εγχώριες κινεζικές επιδοτήσεις που αποσκοπούν να πείσουν τους οδηγούς να εγκαταλείψουν τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία πουλά το 90% των οχημάτων της στην Κίνα.
Η Tesla πάντως διατήρησε ένα μικρό προβάδισμα στις πωλήσεις EV έναντι της BYD το 2024, αλλά η εταιρεία με έδρα το Shenzhen κλείνει το χάσμα.
Η άνοδος της BYD και της Tesla έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Honda και η Nissan (βρίσκοντα σε συζητήσεις για συγχώνευσή τους), η Volkswagen και η Stellantis (ιδιοκτήτρια των Chrysler, Fiat, Jeep, Peugeot και Vauxhall), που έχουν δυσκολευτεί στις μεγάλες δυτικές αγορές.
Πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις της Tesla
Οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν πέρυσι για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, καθώς η ζήτηση υποχώρησε και οι ανταγωνιστές κέρδισαν πόντους.
Η εταιρεία, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, παρέδωσε σχεδόν 1,79 εκατομμύρια αυτοκίνητα πέρυσι, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 1% από 1,8 εκατομμύρια το 2023.
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η εταιρεία μείωσε επανειλημμένα τις τιμές πέρυσι σε μια προσπάθεια να προσελκύσει αγοραστές και να διατηρήσει την κατάταξή της ως η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) παγκοσμίως.
Η Tesla υπολογίζει την Κίνα ως βασική αγορά, αλλά έχασε έδαφος από τους ανταγωνιστές της, και κυρίως την BYD, καθώς ο πόλεμος τιμών συνεχίζεται.
Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα μειώθηκε επίσης σε άλλες περιοχές, όπως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δημιουργώντας προκλήσεις για πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η Volkswagen, η Ford και η General Motors ήταν μεταξύ των εταιρειών που μείωσαν τους στόχους πωλήσεων ή αποφάσισαν να καθυστερήσουν τις επενδύσεις στην τεχνολογία EV πέρυσι.
Όσον αφορά στην Tesla, το αφεντικό της Ίλον Μασκ έχει αποδώσει τις χαμηλότερες πωλήσεις εν μέρει στο άλμα του κόστους δανεισμού από το 2022, γεγονός που έχει κάνει πιο ακριβή την αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Οι αναλυτές έχουν επίσης επισημάνει τον αυξημένο ανταγωνισμό και τα ερωτήματα σχετικά με τη μάρκα, καθώς ο Μασκ εμβαθύνει την πολιτική του εμπλοκή, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αμφιλεγόμενη.
Οι πωλήσεις της Tesla μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 προτού αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2024, παρέδωσε περίπου 495.000 αυτοκίνητα, αύξηση 2% από έτος σε έτος και τριμηνιαίο ρεκόρ.
Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της εταιρείας, η οποία αυξήθηκε περισσότερο από 60% πέρυσι, υποχώρησε 5% στις πρωινές συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς ο αριθμός των πωληθέντων EV ήταν κάτω από τις περίπου 500.000 που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.
«Αν δεν ανταποκριθείτε στις προσδοκίες, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο εκεί έξω», δήλωσε ο Christopher Carey του Επενδυτικού Συμβουλίου Carnegie.
Συγκρούσεις, παραιτήσεις και συγχωνεύσεις φέρνει η κρίση
Τον περασμένο μήνα, η Honda και η Nissan επιβεβαίωσαν ότι διεξάγουν συνομιλίες συγχώνευσης, καθώς οι δύο ιαπωνικές εταιρείες επιδιώκουν να αντισταθούν στον ανταγωνισμό έναντι της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, το αφεντικό του γίγαντα της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis, Carlos Tavares, παραιτήθηκε με άμεση ισχύ μετά από μια σύγκρουση στα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας. Η απότομη αποχώρησή του από την εταιρεία -η οποία έχει στην ιδιοκτησία της μάρκες όπως Vauxhall, Jeep, Fiat, Peugeot και Chrysler- ήρθε δύο μήνες αφότου η Stellantis εξέδωσε ανακοίνωση για τα κέρδη της.
Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν παρέμβει για να προστατεύσουν τις εγχώριες εταιρείες.
Τον Οκτώβριο, τέθηκαν σε ισχύ δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 45,3% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής σε ολόκληρο το εμπορικό μπλοκ.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης επιβάλει δασμό 100% στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα και ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να επιβάλει περαιτέρω δασμούς στις εισαγωγές.
Από την μεριά της, η κινεζική BYD εξακολουθεί να επεκτείνει τη θέση της στις αναδυόμενες οικονομίες. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, σημείωσε υποχώρηση στη Βραζιλία – τη μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά της – με τις αρχές να σταματούν την κατασκευή ενός εργοστασίου BYD, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι ζούσαν σε συνθήκες συγκρίσιμες με τη «σκλαβιά».
Η BYD είπε ότι διέκοψε τις σχέσεις της με την εμπλεκόμενη κατασκευαστική εταιρεία και παρέμεινε προσηλωμένη στην «πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Βραζιλίας».


Latest News

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Συνεργασία Schneider Electric-Dimand για πιο βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά κτίρια
Μέχρι σήμερα, οι δύο εταιρείες έχουν συνεργαστεί, τόσο σε νέα κτίρια, όσο και σε ανακαινισμένες εμβληματικές δομές που αναβαθμίζουν το αστικό τοπίο της Αθήνας και του Πειραιά

Αυξημένη επιφυλακή για μπλακ άουτ στο ρεύμα – Ζητά περικοπές σε φωτοβολταϊκά ο ΑΔΜΗΕ
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ – Γιατί ζητά να βγουν από την «πρίζα» φωτοβολταϊκά