Η εποχή μας, γεμάτη αβεβαιότητες, προκλήσεις και δυναμικές συνθήκες που διαρκώς μεταβάλλονται και, πολλές φορές, αναθεωρούνται, οδηγεί τα κράτη να αναζητούν σταθερές και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Η βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει κάτι περισσότερο από μοχλό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της γεωπολιτικής ισχύος ενός κράτους, διευρύνοντας την απήχηση της παρέμβασής του. Μια χώρα που εξάγει βιομηχανικά προϊόντα, έχει πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, αντί σε μια κρίση να αναζητεί από άλλες χώρες τα βασικά προϊόντα που έχει ανάγκη.
Η βιομηχανική ανάπτυξη συνοδεύεται από δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στηρίζει ένα ευρύτερο οικοσύστημα, που περιλαμβάνει τις τοπικές κοινωνίες, τους προμηθευτές, καθώς όλοι εισπράττουν το μέρισμα της προόδου. Στην Ελλάδα, η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ έχει ξεπεράσει το 13%. Ωστόσο, παραμένουμε μακριά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως συνέπεια και της μεγάλης απόστασης που είχαμε να διανύσουμε, εξαιτίας της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας. Για αυτό χρειάζεται να προσελκύσουμε επενδύσεις που αγγίζουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Οι επενδύσεις, ως κλειδί για την πρόοδο, αποτελούν προτεραιότητα. Δεν αφήνουν όμως όλες το ίδιο αποτύπωμα.
Η Πολιτεία από την πλευρά της, θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου, με τις κατάλληλες επιλογές και παρεμβάσεις που θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον σταθερότητας. Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων της Πολιτείας θα διαφανούν άμεσα στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, με σεβασμό στο περιβάλλον, έμφαση στη γνώση και την τεχνολογία, και, πάνω από όλα, στην ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Αυτά είναι τα βασικά δεδομένα για να προχωρήσει μια χώρα στην αλλαγή και τη μετεξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου της, θέτοντας τις βάσεις για μια εύρωστη οικονομία, με το μέρισμα της ανάπτυξης να διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας.
Η ελληνική Βιομηχανία οφείλει να αγκαλιάσει την καινοτομία, είτε αυτή προέρχεται από εγχώριες πηγές είτε από το εξωτερικό. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να διασφαλίσουμε την ανάπτυξή μας στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να ακολουθήσουν εξωστρεφείς στρατηγικές, υιοθετώντας τεχνολογίες αιχμής και δίνοντας προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να αναδειχθεί περισσότερο η παρουσία της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.
Η Παπαστράτος εισέρχεται στην 8η χρονιά ενός επενδυτικού σχεδίου συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, με νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της και αγορά καινούριων μηχανημάτων. Ενισχύουμε τον εξαγωγικό χαρακτήρα μας, ώστε να καλύψουμε τη ζήτηση από τις διεθνείς αγορές αλλά και την εγχώρια κατανάλωση. Τα προϊόντα μας εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες σε όλον τον κόσμο, με την αξία τους να αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Το εργοστάσιό μας στον Ασπρόπυργο, ένα από τα τρία κέντρα της Philip Morris International στην Ευρώπη για την αποκλειστική παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, μας επιτρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά το εξαγωγικό έργο της Ελλάδας συνολικά.
Οι προοπτικές εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής Βιομηχανίας συνδέονται αναπόφευκτα με το διεθνές γίγνεσθαι. Με τις εξελίξεις στα διεθνή μέτωπα. Η χώρα μας έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές και η γεωστρατηγική της θέση ως κόμβος επικοινωνίας και εμπορικών συναλλαγών διευκολύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της.
Παρακολουθούμε και συντονιζόμαστε με τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, από τις πολιτικές που θα δρομολογήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ μέχρι τις εμπορικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν ανάμεσα στην Αμερική, την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ, η ματιά μας παραμένει στραμμένη στα ανοικτά πολεμικά μέτωπα, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, που αναπόφευκτα γεννούν πρόσθετες και πολυεπίπεδες αβεβαιότητες.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη, με επίκεντρο την αστάθεια στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της ηπείρου μας, επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης, σε μια διεθνή συγκυρία, όπου καλούμαστε να είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί, ώστε να μη χάσουμε έδαφος σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, και τις χώρες των BRICS.
Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω στο επίπεδο της διεθνούς προόδου, αν δεν θα επενδύσει επαρκώς στις νέες τεχνολογίες και δεν αξιοποιήσει τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενστερνιστεί μια διαφορετική προσέγγιση της βιομηχανίας, υιοθετώντας έναν καινούριο οδικό χάρτη, μέσα από εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, και με την ενεργοποίηση και συνεισφορά όλων των διαθέσιμων δυνάμεων.
Ο κ. Γιώργος Μαργώνης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος.
Latest News
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρεί προς μια νέα εποχή
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών
Ο πήχης είναι ψηλά
Η ελληνική ναυτιλία αντέχει και εξελίσσεται και αλήθεια είναι ότι ζυγίζει τόνους, μέγα-τόνους
Η αύξηση της παραγωγικότητας κλειδί για την ευημερία
Η σκληρή αλήθεια είναι πως η παραγωγικότητά μας δεν βελτιώνεται
Οι κίνδυνοι και η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανθεκτικότητά της
Το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Η ελληνική οικονομία δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτό το διεθνές σκηνικό
Επενδύσεις: Αναγκαιότητα για την Ευρώπη, προτεραιότητα για την Ελλάδα
Η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει συγκεκριμένους ελλειμματικούς τομείς, όπως η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η απουσία αμυντικής βιομηχανίας
Μια ενδιαφέρουσα στροφή της οικονομίας
Θα ήταν ευκταίος, και με ευεργετικές κοινωνικές συνέπειες, ένας ρυθμός μεγέθυνσης υψηλότερος του σημερινού, ώστε να οδηγούσε τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών σε υψηλότερη ασφάλεια και ευημερία.
Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες
Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεπεράσει οριστικά την περίοδο της υπερ-δεκαετούς οικονομικής κρίσης
Η νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές εξαγωγές
Ποιες θα είναι οι νέες προκλήσεις για τις ελληνικές εξαγωγές το 2025
Επανα-προσδιορίζοντας τις σχέσεις των τραπεζών με την κοινωνία
Αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες από την πολυετή δημοσιονομική κρίση, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε μια μοναδική θέση