Η Κίνα πάτησε πόδι στην Ευρώπη. Με το κλείσιμο του 2024 και την άρνηση της Ουγγαρίας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η χώρα έχασε το δικαίωμα στις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις λόγω παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια που δεν θα λάβει ανέρχονται σε 1,04 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ήταν ποσό που είχε προοριστεί για τη στήριξη των πιο αδύναμων περιφερειών της χώρας.

Τα κονδύλια παραμένουν παγωμένα από το τέλος του 2022. Αυτό διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η Ουγγαρία παραβίαζε διάφορους κανόνες και θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.

Πλήγμα για τον Όρμπαν – Η Ουγγαρία χάνει κονδύλια 1 δισ. από την ΕΕ

Ο χρόνος για την έγκριση νομοθεσιών σχετικά με την πρόληψη σύγκρουσης συμφερόντων και την καταπολέμηση της διαφθοράς έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Τέλος χρόνου χωρίς ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, να δείξει προθυμία να προωθήσει τις απαιτούμενες αλλαγές.

Αντί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των Βρυξελλών, ο Όρμπαν στράφηκε στην Κίνα για να καλύψει τα χρηματοδοτικά κενά. Ο ουγγρικός κυβερνητικός οργανισμός για το δημόσιο χρέος (AKK) ανακοίνωσε ότι η Ουγγαρία έλαβε δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από κρατικές τράπεζες της Κίνας. Περίοδος αποπληρωμής τα τρία χρόνια. Οι όροι του δανείου, όπως τα επιτόκια και οι προθεσμίες, παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Η Κίνα ενισχύει την οικονομική της παρουσία στην Ουγγαρία, η οποία έχει γίνει σημαντικός στρατηγικός εταίρος της τα τελευταία χρόνια. Μεγάλες επενδύσεις, όπως η κατασκευή εργοστασίου από την BYD (παραγωγός ηλεκτρικών αυτοκινήτων) και της CATL (παραγωγός μπαταριών), ενισχύουν την παρουσία της Κίνας στη χώρα. Επίσης, οι Κινέζοι ανέλαβαν την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής από τη Βουδαπέστη μέχρι το Βελιγράδι. Έργο που θέλει την Ουγγαρία να λαμβάνει δάνειο σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ από την κινεζική Exim Bank.

Ευρωπαϊκές κυρώσεις και στρατηγική Όρμπαν

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων παραμένουν παγωμένα για την Ουγγαρία. Ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα απειλήσει με βέτο σε κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ. Τρανό παράδειγμα του η χρηματοδότηση της Ουκρανίας και η ανανέωση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ασκώντας πίεση στις Βρυξέλλες.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023 απελευθέρωσε χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκαλώντας επικρίσεις για «υποχώρηση» απέναντι στον Όρμπαν.

Ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα

Το 2024, ο Όρμπαν προώθησε τη σχέση της Ουγγαρίας με την Κίνα σε γεωστρατηγικό επίπεδο, υποδεχόμενος τον Σι Τζινπίνγκ στη Βουδαπέστη. Οι δύο χώρες υπέγραψαν 18 συμφωνίες συνεργασίας, με έμφαση σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια. Ο Όρμπαν τόνισε ότι η Ουγγαρία σκοπεύει να επεκτείνει τη συνεργασία με την Κίνα και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Πρότεινε μάλιστα την κατασκευή αντιδραστήρων σε συνεργασία με το Πεκίνο.

Η γεωπολιτική διάσταση

Ο Όρμπαν δικαιολόγησε τη στροφή του προς την Κίνα, αναφερόμενος στην παγκόσμια αλλαγή ισορροπιών, από έναν μονοπολικό κόσμο σε έναν πολυπολικό. Εκεί όπου η Κίνα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η απόφασή του να επενδύσει στις σχέσεις με την Κίνα αντικατοπτρίζει τη στρατηγική του να μειώσει την εξάρτηση της Ουγγαρίας από την ΕΕ. Κίνηση που προκαλεί ανησυχία για τη μελλοντική γεωπολιτική θέση της χώρας.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή