Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης (Department of Justice- DOJ) ζήτησε αργά την Παρασκευή από το Ανώτατο Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει την εφαρμογή ενός νόμου που θα απαγόρευε τη δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok ή θα ανάγκαζε την πώλησή της έως τις 19 Ιανουαρίου.
Τραμπ: Ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να αναστείλει την απαγόρευση του TikTok
Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ κατέθεσε νομικό υπόμνημα υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να έχει χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου για να επιδιώξει μια «πολιτική λύση» στο ζήτημα. Το δικαστήριο έχει οριστεί να ακούσει τα επιχειρήματα της υπόθεσης στις 10 Ιανουαρίου.
Ο νόμος, που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, απαιτεί από τον κινεζική ByteDance, στην οποία ανηκει το TikTok, να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της πλατφόρμας στις ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει την απαγόρευση.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε στην κατάθεσή του ότι το αίτημα του Τραμπ θα μπορούσε να γίνει δεκτό μόνο εάν η ByteDance είχε αποδείξει ότι ήταν πιθανό να επιτύχει επί της ουσίας, αλλά η εταιρεία δεν το είχε κάνει.
Δήλωσε επίσης ότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Κίνα «επιδιώκει να υπονομεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ συγκεντρώνοντας ευαίσθητα δεδομένα για τους Αμερικανούς και συμμετέχοντας σε μυστικές και κακόβουλες επιχειρήσεις επιρροής».
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σοβαρά ότι ο έλεγχος του TikTok (από την Κίνα) μέσω της ByteDance αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια: Η συλλογή από το TikTok όγκων ευαίσθητων δεδομένων για 170 εκατομμύρια Αμερικανούς και τις επαφές τους το καθιστά ένα ισχυρό εργαλείο κατασκοπείας».
Η προσπάθεια Τραμπ
Ο δικηγόρος του Τραμπ, Ντ. Τζον Σάουερ, έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο εκλεγμένος πρόεδρος «ζητά με σεβασμό από το Δικαστήριο να εξετάσει την αναστολή της προθεσμίας του νόμου για αποεπένδυση της 19ης Ιανουαρίου 2025, ενώ εξετάζει την ουσία αυτής της υπόθεσης, επιτρέποντας έτσι στην επερχόμενη κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ την ευκαιρία να επιδίωξει την πολιτική επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην υπόθεση».
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες εάν πιστοποιήσει ότι η ByteDance σημειώνει σημαντική πρόοδο προς την εκποίηση.
Η υποστήριξη του Τραμπ για το TikTok είναι μια ανατροπή από το 2020, όταν προσπάθησε να μπλοκάρει την εφαρμογή στις Ηνωμένες Πολιτείες και να εξαναγκάσει την πώλησή της σε αμερικανικές εταιρείες λόγω της κινεζικής ιδιοκτησίας της, σημειώνει το Reuters.
Latest News
Ηρεμία και σχέδιο - Τι ειπε ο Αντρέα Ορσέλ στους εργαζομένους της UniCredit στη Γερμανία
Ο ισχυρός άνδρας της UniCredit μίλησε για τη συμφωνία με την Commerzbank - Τα πιθανά σενάρια
Ο Τραμπ, τα «γεράκια» των δασμών και το 72ωρο εμπορικό χάος
Η επιθετική συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ δείχνει ότι είναι πρόθυμος να πάρει ρίσκα για να εφαρμόσει την οικονομική του ατζέντα
Η ΕΕ ψάχνει διέξοδο από τους δασμούς του Τραμπ - Τι συζήτησαν οι υπουργοί Εμπορίου
Η ΕΕ προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ, ώστε να αποφευχθεί η διαμάχη για τους δασμούς
Στα χέρια κινεζικών εταιρειών το 75% της παραγωγής νικελίου της Ινδονησίας
Η Ινδονησία έχει ικανότητα επεξεργασίας 8 εκατομμυρίων τόνων σε νικέλιο ετησίως - Το παιχνίδι των κινέζων μετόχων σε 33 εταιρείες
Γιατί η Disney θα ανακοινώσει νωρίτερα τα αποτελέσματα α' τριμήνου
Αναμένονται νέες πληροφορίες για τη διαδοχή στην κεφαλή της Disney, στη θέση του Μπομπ Ίγκερ
Βουτιά 21% στα κέρδη της TotalEnergies το 2024 - Αύξηση 7% στο μέρισμα
Η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα στοχεύσει σε αγορές μετοχών 2 δισ. δολ. ανά τρίμηνο το 2025
Η Ινδία μπροστά σε μεγάλη εκλογική δοκιμασία - Ο Μόντι και οι ιστορικές περικοπές φόρων
Πάνω από 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στο Δελχί - Στις 8 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα
Τι είπε η Λαγκάρντ με τον νέο υπουργό Οικονομκών των ΗΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την οικονομική σχέση ΗΠΑ-ΕΕ σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Λαγκάρντ της ΕΚΤ
Γεμίζουν με χρυσό τα θησαυροφυλάκια οι κεντρικές τράπεζες - Ρεκόρ ζήτησης το 2024
Ποιες τράπεζες ηγούνται της κούρσας των αγορών - Γιατί μειώνεται η ζήτηση για χρυσά κοσμήματα
Από δύο προτάσεις μομφής περνά ο προϋπολογισμός της Γαλλίας - Η «διάσωση» Μπαϊρού
Η Γαλλία βρίσκεται στην τρίτη κυβέρνησή της από τότε που ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές το περασμένο καλοκαίρι