Με την τρίτη καλύτερη επίδοση, σε επίπεδο κλάδων, έκλεισαν οι τράπεζες το 2024, με τις προσδοκίες του νέου έτους να είμαι μεν θετικές, αλλά με πολλά αγκάθια για τον κλάδο που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση όλης της χρηματιστηριακής αγοράς. Και χωρίς αυτόν, οι εκτιμήσεις για το 2025 δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν επισφαλείς.

Τράπεζες: Μαξιλάρια στα κέρδη του 2025 επενδυτική βαθμίδα και νέα δάνεια

Στις τράπεζες ο πρώτος λόγος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Όπως επεσήμανε και στο πρόσφατο σχόλιο των προοπτικών του 2025, η Beta Securities, στο βασικό σενάριο οι τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τον πρώτο λόγο στο ΧΑ ως προς την διαμόρφωση των τάσεων όχι μόνο της αγοράς αλλά και της συνολικής κερδοφορίας των εισηγμένων ενώ οι εταιρίες που έχουν υποσχεθεί ανάπτυξη στα μεγέθη τους σε συνδυασμό με αυξημένα μερίσματα θα αποτελέσουν επιλογές που μπορούν να αντισταθμίσουν τυχόν απρόβλεπτους παράγοντες.

Οι μερισματικές αποδόσεις από τις τράπεζες

Την ίδια ώρα, κατά την Fast Finance, αναγνωρίζοντας ότι οι μετοχές συστημικών τραπεζών επηρεάζουν τη στάθμιση αλλά και την ψυχολογία στο ελληνικό ταμπλό, είναι θετικό το ότι παρουσίασαν μια πολύ καλή εικόνα το 2024. Και πάλι, μπορεί να μην ήρθαν οι υπεραποδόσεις των περασμένων ετών (λ.χ. +64% ο ΔΤΡ το 2023), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι υπάρχει πτωτική τάση ή ότι οι πιθανότητες να μην συνεχιστεί η άνοδος είναι μεγάλες.

Άλλωστε, οι τράπεζες μπήκαν στον χορό των μερισματικών αποδόσεων, με κέρδη εννεαμήνου στα 3,7 δισ. ευρώ και ένα μέρος της ρευστότητας να πρόκειται να κατευθυνθεί (κατά τα λεγόμενα των διοικήσεων) για την ταχύτερη απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με απώτερο στόχο την εξάλειψή τους από τους ισολογισμούς τους έως το 2032-33, έναντι του 2041 που ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι εκτιμήσεις των ξένων

Θετικές όμως είναι και οι εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών, με τα μερίσματα και την ταχύτερη απομείωση της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) να είναι οι δύο μεγάλοι καταλύτες της νέας χρονιάς. Και όχι μόνο.

Ανά τράπεζα ειδικότερα, στην περίπτωση της Εθνικής, η Citi τοποθετεί την τιμή στόχο στα 9,50, με την Jefferies να την εκτιμά στα 11 ευρώ. Η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο στα 10,60 ευρώ, η JP Morgan στα 9,80 ευρώ, η AXIA στα 9,90 ευρώ και η Morgan Stanley στα 10,25 ευρώ.

Για την Alpha Bank η τιμή στόχος της Citi είναι στα 2,35 ευρώ, της Goldman Sachs στα 1,90 ευρώ, της JP Morgan στα 2,50 ευρώ, της AXIA στα 2,50 ευρώ και της Morgan Stanley στα 2,28 ευρώ.

Για την Eurobank η Citi δίνει τιμή στόχο στα 2,80 ευρώ, η JP Morgan στα 3,20 ευρώ, η Goldman Sachs στα 2,50 ευρώ, η AXIA στα 3 ευρώ και η Morgan Stanley στα 2,63 ευρώ.

Τέλος για την Πειραιώς η Citi δίνει τιμή στόχο στα 2,80 ευρώ, η JP Morgan στα 6,20 ευρώ, η Goldman Sachs στα 2,50 ευρώ, η ΑΧΙΑ στα 6 ευρώ και η Morgan Stanley στα 2,63 ευρώ.

Οι προκλήσεις

Βέβαια οι προκλήσεις για τον κλάδο δεν λείπουν, ειδικά στο μέτωπο των επιτοκιακών εσόδων, στη σκιά της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.

Οι πρώτες επιπτώσεις από αυτή την εξέλιξη θα αποτυπωθούν στα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου 2024, του πρώτου από το 2022 με το κόστος του χρήματος χαμηλότερο σε ετήσια βάση. Μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ως τελικό επιτόκιο από την ΕΚΤ στο 2%.

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα παρουσιάσουν νέα τριετή business plans, με την εστίαση να παραμένει στους τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων από τα δανειακά χαρτοφυλάκια. Όπως έχουν ήδη όμως αναφέρει, τρεις θα είναι άξονες των τραπεζικών σχεδίων. Η επιτάχυνση πιστωτικής επέκτασης, η αύξηση εσόδων από προμήθειες και η διαχείριση του κόστους.

Το παράδειγμα της Ευρώπης

Οι φόβοι επομένως μπορεί να αποδειχθούν υπερβολικοί, δεδομένου ότι και οι τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης δεν επηρεάστηκαν χρηματιστηριακά από τις εκτιμήσεις για τα επιτοκιακά έσοδα, κλείνοντας το 2024 με τον Euro Stoxx Banks να σημειώνει κέρδη περισσότερο από 25% το 2024.

Τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν ενισχυθεί τα τελευταία τρία χρόνια από τα υψηλότερα επιτόκια. Ωστόσο, ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια φέτος, οι φόβοι για την πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίου των δανειστών δεν επηρέασαν τις τιμές των μετοχών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Andrew Stimpson, αναλυτή της Keefe, Bruyette & Woods, «η αγορά ήταν πολύ πιο φοβισμένη για την επίδραση της πτώσης των επιτοκίων από όσο έπρεπε». Οι τράπεζες όμως είχαν αντισταθμίσει επιτυχώς την πτώση των επιτοκίων – τη λεγόμενη διαρθρωτική αντιστάθμιση – που σημαίνει ότι «πολλά από τα κέρδη στην κερδοφορία προστατεύονται καθώς πέφτουν τα επιτόκια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις