Η αξία του παγκόσμιου στόλου και του βιβλίου παραγγελιών στη ναυτιλία έφτασε τα 2 τρισ. δολάρια στην πιο ενεργή χρονιά παραγγελιών νεότευκτων πλοίων εδώ και 17 χρόνια, σύμφωνα με την Clarksons Research.
Παγκόσμια ναυτιλία: Χούθι, Πούτιν και Τραμπ καθορίζουν τη ρότα
Η αυξανόμενη αξία των περιουσιακών στοιχείων – από 1,2 τρισ. δολάρια το 2020 , στα 2 τρισ. δολ το 2024, οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά διάλυσης πλοίων, στα περισσότερα από 2.300 πλοία που έχουν παραγγελθεί το 2024 και στις αυξανόμενες αξίες των πλοίων, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Stephen Gordon.
Περισσότερα από 2.300 πλοία έχουν παραγγελθεί το 2024
Κυριαρχεί το LNG ως καύσιμο
Παράλληλα οι εφοπλιστές επενδύουν στα νέα εναλλακτικά καύσιμα παρά το γεγονός ότι και η παραγωγή τους δεν επαρκεί και δεν είναι εξασφαλισμένα τα logistics για την διάθεση τους σε πολλά λιμάνια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο η υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων στα νεότευκτα πλοία αυξάνεται, καθώς σύμφωνα με την Clarksons Research, τα μισά από τα πλοία που παραγγέλθηκαν το 2024 θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης νέων καυσίμων, από περίπου 40% πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Clarksons Research.
Με τον συνολικό όγκο παραγγελιών νεότευκτων πλοίων να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007, τα εναλλακτικά καύσιμα συνέχισαν να διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο, αντιπροσωπεύοντας το 50% του συνόλου της χωρητικότητας που παραγγέλθηκε το 2024, δήλωσε ο Steve Gordon, επικεφαλής της Clarksons Research, παρουσιάζοντας τα στοιχεία του περασμένου έτους του Green Technology Tracker της Clarksons Research.
Τα δεδομένα της Clarksons Research για το 2024 δείχνουν ότι 820 νεότευκτες μονάδες, χωρητικότητας 62,2 εκατ. gt αναφέρθηκαν να έχουν παραγγελθεί με δυνατότητα εναλλακτικών καυσίμων, που ισοδυναμεί με το 50% της συμβατικής χωρητικότητας.
Εξ αυτών των πλοίων τα 390 πλοία μπορούν να χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG, τα 119 μεθανόλη, τα 72 με υγραέριο(LPG) και τα 206 πλοία μπορούν να κινούνται με μπαταρίες/υβριδικά.
Η Clarksons εκτιμά ότι το 2024 καταγράφηκε μια επιστροφή στην κυριαρχία της τεχνολογίας διπλού καυσίμου LNG – που αντιπροσωπεύει το 70% της χωρητικότητας με εναλλακτικά καύσιμα που παραγγέλθηκε, εξαιρουμένων των LNG Carriers, από 43% το 2023, με το μερίδιο της μεθανόλης να μειώνεται στο 14% από 30%.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το 52,6% του βιβλίου παραγγελιών σε όρους gt είναι πλέον ικανό να χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα ή υβριδική πρόωση με μπαταρία.
Αυτό συγκρίνεται με 45,5% στις αρχές του 2023 και μόλις 10,8% στις αρχές του 2017.
Από το συνολικό βιβλίο παραγγελιών, το 35,9% της χωρητικότητας ή 1.053 μονάδες πλοίων, πρόκειται να χρησιμοποιούν LNG, το 9,4% ή 301 μονάδες μεθανόλης, το 2% ή 131 μονάδες υγραερίου και περίπου το 3,3% ή περίπου 491 μονάδες άλλων εναλλακτικών καυσίμων.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 32 πλοία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν υδρογόνο, 68 αιθάνιο, 38 αμμωνία, 17 βιοκαύσιμα και περίπου 445 μπαταρίες/υβριδικά συστήματα πρόωσης.
Ο Steve Gordon σημείωσε ότι τα νεότευκτα πλοία με κατάσταση «έτοιμου» (ready) καυσίμου έχουν αυξηθεί σε περίπου στο ένα πέμπτο όλων των παραγγελιών ή στο 21% της χωρητικότητας που παραγγέλθηκε.
Τα containerships προτιμούν τα εναλλακτικά καύσιμα
Εκτός από τα πλοία όπως αυτά που μεταφέρουν LNG και μπορούν να αξιοποιήσουν το φορτίο ως καύσιμο, ο επικεφαλής της έρευνας επισήμανε ότι ο τομέας των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και των πλοίων μεταφοράς αυτοκινήτων έχει την υψηλότερη υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων, ενώ τα ultramaxes, τα handysize και τα δεξαμενόπλοια MR έχουν τη χαμηλότερη.
Τέλος να σημειωθεί ότι η μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου αυξήθηκε στα 13,1 έτη σε σταθμισμένη βάση gt, από το χαμηλό του 2013 που ήταν 9,7 έτη.
Latest News
Οι νέες προκλήσεις για την ελληνική ναυτιλία
Η «πράσινη μετάβαση», οι επενδυτικές ανάγκες και η υιοθέτηση ρεαλιστικών λύσεων για τη βιωσιμότητα στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία
Σε κόμβους κρουαζιέρας επιδιώκει να μετατρέψει το ΤΑΙΠΕΔ τα λιμάνια Πάτρας-Κατάκολου και Καβάλας
Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών και να αναβαθμιστούν σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό
Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές στις νέες ναυτιλιακές παραγγελίες
Η μεγαλύτερη αύξηση πραγματοποιήθηκε στα δεξαμενόπλοια, στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και στα LNG carriers
Σε κόμβους κρουαζιέρας θα μετατραπούν τα λιμάνια Πάτρας, Κατάκολου και Καβάλας
Τι προβλέπει ο διεθνής διαγωνισμός που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι ναύλοι στα Containerships
Tο τρίτο έτος στην ιστορία του κλάδου με τόσο υψηλά κέρδη για τις ναυτιλιακές εταιρείες παρά την αύξηση κατά 10% του παγκοσμίου στόλου
Πόσα πλοία πούλησαν και αγόρασαν το 2024 οι Έλληνες εφοπλιστές – Οι πρωτιές
Οι Έλληνες εφοπλιστές προχώρησαν σε πωλήσεις πλοίων αξιοποιώντας τις υψηλές τιμές – Τα reports διεθνών ναυλομεσιτικών οίκων
Χούθι, Πούτιν και Τραμπ καθορίζουν την παγκόσμια ναυτιλία
Οι νέες παράμετροι αποτελούν μια σημαντική πρόκληση, που παρά τις επενδύσεις θα έχει επιπτώσεις και ανατροπές στη διεθνή σκηνή
Ρεκόρ εσόδων από την κρουαζιέρα το 2024 αλλά και γκρίνια για το «τέλος»
Τα έσοδα από την κρουαζιέρα ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ το 2024 – Διαμαρτύρονται οι εταιρείες για την επιβολή του τέλους
Ποιο πλοίο έκανε «ποδαρικό» στον Πειραιά το 2025
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας υποδέχθηκε το πλήρωμα του πλοίου
Τρεις περιβαλλοντικές προκλήσεις το 2025 για την ναυτιλία
Το 2025 είναι κρίσιμη χρονιά για την πορεία της πράσινης μετάβασης καθώς αναμένονται οριστικές αποφάσεις από την πλευρά του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανσιμού (ΙΜΟ)