
Εν μέσω ενός διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από γεωστρατηγική και οικονομική αβεβαιότητα, η ελληνική οικονομία θα συνεχίζει να υπεραποδίδει με ρυθμό υπερδιπλάσιο της ευρωζώνης (2,3% σε σχέση με 0,9%) και το 2025, εκτιμούν οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών, επενδυτικών οίκων και δεξαμενών σκέψης, την ώρα που και η δημοσιονομική της εικόνα εμφανίζεται ισχυρότερη από ορισμένες εκ των μεγαλύτερων οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου.
Η Ελλάδα, λένε αναλυτές κορυφαίων αμερικανικών τραπεζών, βρίσκεται σε μια αρκετά μοναδική θέση για τα επόμενα δύο χρόνια: μπορεί ακόμη να επωφεληθεί από την έκτακτη δημοσιονομική στήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα της επιτρέψει, ταυτόχρονα, να ενισχύσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τις επενδύσεις διατηρώντας το δημοσιονομικό της έλλειμμα μεταξύ των χαμηλότερων στη ζώνη του ευρώ.
Ελληνική οικονομία: Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια»
Η επόμενη πρόκληση
Η επέκταση της ανάκαμψης στις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ η μεταποίηση συνεχίζει να βελτιώνεται, είναι η επόμενη πρόκληση. Η ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη, η πολιτική σταθερότητα και η δέσμευση για τη συνέχιση της αύξησης του μεριδίου του ελληνικού χρέους στην αγορά διαμορφώνουν το μακροοικονομικό τοπίο ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το 2025 μια πρόσθετη αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα του ελληνικού της αξιόχρεου από τους οίκους αξιολόγησης.
Η πρόσφατη αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα πάνω από το στάτους του «investment grade», από τη Scope Ratings, έδωσε σύμφωνα με αναλυτές ένα σαφές μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς ένα επενδύσιμο περιβάλλον με δυνατότητες δημιουργίας αξίας σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με κορυφαίους οικονομολόγους, κύριοι μοχλοί ανάπτυξης παραμένουν οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και οι συνδεόμενες μεταρρυθμίσεις, η καλή επίδοση του τουρισμού, ο ευεργετικός αντίκτυπος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας στην προσέλκυση επενδύσεων και στο κόστος χρηματοδότησης και τα υγιή μεγέθη του ελληνικού τραπεζικού τομέα, που επιτρέπουν αύξηση της χρηματοδότησης της ανάπτυξης.
Η βιωσιμότητα
Παράλληλα, η υπεραπόδοση των δημόσιων οικονομικών, με πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα άνω του 2% του ΑΕΠ και σταθερή μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ, ενισχύει τη βιωσιμότητα της οικονομίας. Αναλυτές επισημαίνουν επίσης, πως με τις εκλογές στο μακρινό 2027 η κυβέρνηση έχει το πολιτικό κεφάλαιο για συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ενώ η χώρα, έχοντας και τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για νέες επενδύσεις που μπορούν να στηρίξουν την οικονομία.
Ωστόσο, η στροφή προς ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο βασισμένο στις εξαγωγές και τις επενδύσεις εξακολουθεί να εξελίσσεται. Οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις περιλαμβάνουν την – ακόμα υψηλή – εξάρτηση του ΑΕΠ από την κατανάλωση, ένα μείγμα εξειδικεύσεων που κλίνει προς δραστηριότητες χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλής γνώσης, έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δυσμενείς δημογραφικές προβλέψεις. Η βασική παράμετρος για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων είναι ο βαθμός επιτυχίας στην προσέλκυση επενδύσεων, όχι μόνο δημόσιων και ΣΔΙΤ, αλλά και ιδιωτικών. Για την επίτευξη οικονομικής σύγκλισης, το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ θα πρέπει, τουλάχιστον, να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης του 22%, σε σύγκριση με 15% στο τέλος του 2023. Αυτό απαιτεί 8% πραγματική αύξηση των επενδύσεων ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, μια επίδοση που επετεύχθη τελευταία φορά τη δεκαετία του 1950. Επιπλέον, αυτές οι επενδύσεις θα πρέπει να περιλάβουν, πέρα από τον τουρισμό και τα ακίνητα, και άλλους παραγωγικούς και τεχνολογικά προηγμένους τομείς, κατά προτίμηση εξαγωγικούς, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα με τις εισαγωγές.
Μεταρρυθμίσεις
Αυτός είναι ένας δύσκολος αλλά εφικτός στόχος. Ωστόσο, για να τον πετύχει, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον. Αυτές περιλαμβάνουν επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ολοκλήρωση χρήσεων γης και χωροταξίας, αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, μείωση των φόρων στην παραγωγή και στους μισθούς και, γενικότερα, βελτίωση της ποιότητας των θεσμών και του κράτους δικαίου.
Αν και οι προοπτικές για το 2025 για την Ευρώπη θα δεχθούν πιέσεις εξαιτίας των δασμών των ΗΠΑ η αφύπνιση μεσοπρόθεσμα της Γηραιάς Ηπείρου, στις νέες γεωοικονομικές πραγματικότητες, θα δημιουργήσει ευκαιρίες για επενδύσεις στην τεχνολογία, την άμυνα και την ενέργεια και η Ελλάδα πρέπει (και είναι σε θέση) να εκμεταλλευθεί αυτές τις εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση επίσης, θα πρέπει να εκλείψουν εν τη γενέσει τους και ορισμένα φαινόμενα του παρελθόντος που άρχισαν να εμφανίζονται στην ορίζοντα, καθώς η οικονομική ανάκαμψη έχει οδηγήσει κάποιες ομάδες επιχειρηματικών, κοινωνικών και άλλων συμφερόντων να θέλουν να λειτουργήσουν όπως τις παλαιές («καλές») ημέρες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (ΟΤ) – ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Latest News

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ