![Fed: Βουτιά στα αποθεματικά των αμερικανικών τραπεζών – Ο ρόλος του QT](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/banks-scaled.jpg)
Κάτω των 3 τρισ. δολαρίων υποχώρησαν τα αποθεματικά των αμερικανικών τραπεζών στην Fed στο χαμηλότερο επίπεδο από το Οκτώβριο του 2ο20.
Τα τραπεζικά αποθεματικά μειώθηκαν κατά περίπου 326 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως την 1η Ιανουαρίου στα 2,89 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Αυτή είναι η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια.
Fed: Γιατί την μηνύουν οι αμερικανικές τράπεζες
Η μείωση έρχεται καθώς στο τέλος της χρονιάς οι τράπεζες «κλείνουν» τα λογιστικά βιβλία υπακούοντας στους κανονισμούς με αποτέλεσμα να περιορίζουν δραστηριότητες έντασης ισολογισμού, όπως οι συναλλαγές συμφωνιών επαναγοράς. Αυτό σημαίνει ότι τα μετρητά κατευθύνονται σε μέρη όπως η διευκόλυνση αντίστροφης επαναγοράς μιας ημέρας (overnight reverse repo) της κεντρικής τράπεζας, αποστραγγίζοντας ρευστότητα από άλλες υποχρεώσεις στο βιβλίο της Fed. Τα υπόλοιπα στο RRP διογκώθηκαν κατά 375 δισ. δολάρια μεταξύ 20 και 31 Δεκεμβρίου, προτού μειωθούν κατά 234 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη.
Η Federal Reserve «στραγγίζει» τα μετρητά από το σύστημα συρρικνώνοντας τον ισολογισμό της στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης
Η συμφωνία αντίστροφης επαναγοράς (γνωστή ως reverse repo ή RRP) είναι μια συναλλαγή κατά την οποία η Fed της Νέας Υόρκης, υπό την εξουσιοδότηση και την καθοδήγηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, πωλεί έναν τίτλο σε έναν επιλέξιμο αντισυμβαλλόμενο με συμφωνία επαναγοράς του ίδιου τίτλου σε καθορισμένη τιμή σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον. Για τις συναλλαγές αυτές, επιλέξιμοι τίτλοι είναι τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου, το χρέος ομοσπονδιακών οργανισμών και οι τίτλοι που εξασφαλίζονται με υποθήκη και εκδίδονται ή είναι πλήρως εγγυημένοι από ομοσπονδιακούς οργανισμούς.
Ταυτόχρονα, η Federal Reserve «στραγγίζει» τα μετρητά από το σύστημα συρρικνώνοντας τον ισολογισμό της στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης (QT), ακριβώς όπως τα ιδρύματα συνεχίζουν να αποπληρώνουν τα δάνεια από το Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης (Bank Term Funding Program).
Με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ να συνεχίζουν το QT, οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street δίνουν μεγάλη προσοχή στο χαμηλότερο επίπεδο αποθεματικών, το οποίο ορισμένοι εκτιμούν ότι κυμαίνεται μεταξύ 3 και 3,25 τρισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του αποθέματος ασφαλείας. Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει το πρόγραμμα συρρίκνωσης του ισολογισμού της, όπως ανέφερε η ανακοίνωση της τελευταίας συνεδρίασης. «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών.»
Οι μνήμες του 2019
Προσάρμοσε επίσης το επιτόκιο προσφοράς της διευκόλυνσης RRP, έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με το κάτω μέρος του εύρους-στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Αυτό άσκησε καθοδική πίεση στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι αρκετό για να αποτρέψει την έλλειψη αποθεματικών για λίγο ακόμη.
Παρόλα αυτά, η συζήτηση εντείνεται σχετικά με το πόσο περισσότερο μπορεί η Fed να διατηρήσει το QT χωρίς να ξυπνήσει μνήμες του Σεπτεμβρίου του 2019. Τότε, τα αποθέματα είχαν γίνει πολύ σπάνια, ενώ η Fed ξετύλιγε τον ισολογισμό της και η έλλειψη οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων των repos και του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει για να σταθεροποιήσει την αγορά.
Δεν είναι σαφές πότε θα τερματιστεί συνολικά το πρόγραμμα QT
Ο στρατηγικός εμπειρογνώμονας forex και macro για την Αμερική στην BNY Mellon, Τζόν Βέλις, υπενθυμίζει ότι η έκρηξη των repos εκείνη την εποχή «άρχισε πραγματικά να χτυπάει το σύστημα», καθώς οι τριμηνιαίοι εταιρικοί φόροι ήταν απαιτητοί εκείνο το μήνα.«Δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο από την αφθονία στην ανεπαρκή ρευστότητα» σημειώνει και καταλήγει ότι « η αγορά θα μας το πει».
Ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε τον Ιούνιο το ανώτατο όριο για το πόσα ομόλογα του Δημοσίου θα επιτρέψει να ωριμάσουν χωρίς να επανεπενδυθούν, δεν είναι σαφές πότε θα τερματιστεί συνολικά το πρόγραμμα.
Η πρόσφατη επαναφορά του ανώτατου ορίου χρέους πιθανόν να καταστήσει πιο δύσκολο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κρίνουν αυτό το ιδανικό επίπεδο, καθώς τα μέτρα που θα λάβει το Υπουργείο Οικονομικών για να παραμείνει κάτω από το ανώτατο όριο τείνουν να προσθέτουν τεχνητά ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να συγκαλύπτουν τους δείκτες έλλειψης αποθεματικών. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα του Open Market Desk της Fed της Νέας Υόρκης για τους πρωτογενείς διαπραγματευτές και την έρευνα για τους συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι το QT θα λήξει το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2025.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων