Αυτή θα είναι η χρονιά των επικίνδυνων επενδύσεων
Οι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο επανερχόμενος πρόεδρος Τραμπ
Οι κινήσεις rollercoaster που κατέγραψε η αγορά τις τελευταίες ημέρες του 2024 πρόσφεραν μια ωμή υπενθύμιση ότι οι επενδυτές οδεύουν σε ένα έτος «ζην επικινδύνως».
Οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν μετά την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για το έτος, εν μέσω φόβων ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να μην είναι σε θέση να διατηρήσει τη μείωση των επιτοκίων (όπως περίμενε προηγουμένως) λόγω του πληθωρισμού που σιγοβράζει.
Το κλειδί δεν είναι αυτό που είπε ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ. Είναι αυτό που φρόντισε να μην πει, αλλά αυτό που γνωρίζει κάθε διαχειριστής κεφαλαίων: όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο αυτόν τον μήνα, η οικονομική του ατζέντα θα μπορούσε να είναι κακή για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό ή και τα δύο.
Έτσι, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι επενδυτές έχουν αυτό που αποκαλούν «αμφίδρομο κίνδυνο» στην πολιτική της Fed που οδηγεί την αγορά ομολόγων και στηρίζει τις παγκόσμιες τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει τις περικοπές – το προαίσθημα είναι ότι αυτή θα ήταν η προτίμηση του Τραμπ. Αλλά δεν είναι παράξενο να δούμε ότι μπορεί να αρχίσει να αυξάνει ξανά τα επιτόκια. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί.
Οι μετοχές δεν διαβάζονται πιο εύκολα. Το θαύμα που είναι η αγορά των ΗΠΑ, μετά από δύο χρόνια με κέρδη περίπου 20% ετησίως, μπορεί να είναι ή να μην είναι σε χρόνο υποχώρησης. Η θετική περίπτωση είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας με πλούσια αξία αξίζουν τις αποτιμήσεις τους λόγω των κερδών τους. «Αυτό που θα οδηγήσει τις παγκόσμιες αγορές θα είναι οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Niamh Brodie-Machura, συνδιευθυντής επενδύσεων για μετοχές της Fidelity International. «Φαίνεται ακριβό, αλλά υπάρχει ένας λόγος για αυτό».
Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ένα νέο παράδειγμα που καθοδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη κάνει τους βαρετούς παλιούς κύκλους των επιχειρήσεων και της αγοράς να ανήκουν στο παρελθόν – ακόμη και πριν σκεφτείτε την αμερικανική εξαιρετικότητα. Η απαισιόδοξη περίπτωση είναι ότι αυτό γίνεται ανόητο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι υπερβολική και κάτι πρέπει να δώσει.
Η κρυστάλλινη σφαίρα μου είναι στο συνεργείο, οπότε δεν ξέρω πώς θα βγει. Θυμάμαι όμως το 2022 — δεν είναι ένα επίτευγμα μνήμης, αλλά εξακολουθεί να είναι μια περίοδος που οι διαχειριστές χρημάτων θα προτιμούσαν να ξεχάσουν. Τα ομόλογα και οι μετοχές υποχώρησαν πολύ την ίδια στιγμή – κατά περίπου 20% το καθένα κατά τη διάρκεια του έτους – εξουδετερώνοντας την αντίστροφη σχέση που γενικά δίνει στους επενδυτές ένα δίχτυ ασφαλείας. Τα αναπτυξιακά σοκ και οι μειώσεις των επιτοκίων είναι καλές για τα ομόλογα. Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν είναι. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς αυτό το εφιαλτικό σενάριο να επιστρέφει.
Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν αυτό το πεδίο κινδύνων για το 2025 σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Πριν από μερικές εβδομάδες, η μηνιαία έρευνα διαχείρισης κεφαλαίων της Bank of America αναφέρθηκε σε αυτό που ονόμασε «υπερ-ανοδικό συναίσθημα». Σημείωσε ότι οι καλές δονήσεις — μετρημένες με κατανομές σε μετρητά και μετοχές, καθώς και με οικονομικές προσδοκίες — είχαν ενταθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2020. Αυτό φάνηκε λίγο υπερβολικό. Ευτυχώς – αν και οδυνηρό – το σοκ από τη νέα άποψη της Fed για τον κόσμο έριξε λίγο τους τόνους.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι αγορές δεν έχουν ακόμη ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο πρόεδρος Τραμπ που επέστρεψε. Στο ακραίο σενάριο, θα μπορούσαμε να δούμε δασμούς 60% στις εισαγωγές από την Κίνα και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο. Ομοίως, το ίδιο είναι και μια πολύ πιο ελαφριά πινελιά – ένα σύνολο δασμών που θα είναι περισσότερο συμβολικά παρά επιδραστικά. Η καταστολή της παράνομης μετανάστευσης θα μπορούσε επίσης να κυμαίνεται από έναν μικρό αριθμό στοχευμένων απελάσεων έως τη μαζική κράτηση και τη σοβαρή αναστάτωση στην αγορά εργασίας.
Αυτό αφήνει τους επενδυτές με δεμένα τα μάτια.
«Το “Meh} είναι το πιο απίθανο μονοπάτι για το 2025, κατά την άποψή μου», έγραψε ο Henry Neville, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον όμιλο κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Man σε ένα πρόσφατο blog. (σ.σ. Το “Meh} είναι ένας επιφώνημα της καθομιλουμένης που χρησιμοποιείται ως έκφραση αδιαφορίας ή πλήξης . Συχνά θεωρείται ως λεκτικό ισοδύναμο του ανασήκωσης των ώμων)
«Μπορώ να δω ένα σενάριο της δεκαετίας του 1970 με αδρανείς, όχι νεκρές, πληθωριστικές πιέσεις να ξαναξυπνούν. Τόσο οι αγορές μετοχών όσο και ομολόγων φρικάρουν σαν να είναι το 2022 . Αλλά εξίσου, είναι δυνατόν να έχουμε περισσότερο καλό Τραμπ για την αγορά (απελευθέρωση, φορολογικές περικοπές, κυβερνητική αποτελεσματικότητα, ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία) παρά κακό στην αγορά (αστάθεια πολιτικής, δασμοί, περιορισμοί στην αγορά εργασίας) και τότε θα μπορούσαμε να κάνουμε πάρτι σαν να ήταν το 1996». Ο Νέβιλ κλίνει προς την απαισιοδοξία, αλλά τα πυροτεχνήματα είναι μπροστά και στις δύο περιπτώσεις.
Επιπρόσθετα στο άγχος, ο Τραμπ λατρεύει να κάνει δηλώσεις πολιτικής, μερικές φορές με σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά, σε φαινομενικά τυχαία αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η στρατηγική κρατά εκτός ισορροπίας τους αντιπάλους του, αλλά επίσης εκνευρίζει τους διαχειριστές χρημάτων και προκαλεί αστάθεια στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Οι διαχειριστές κεφαλαίων γενικά λένε ότι γνωρίζουν ότι αυτό έρχεται και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι να αγνοήσουν τον θόρυβο από ό,τι στην πρώτη κυβέρνηση του Τραμπ. Δεν είμαι τόσο σίγουρη. Οι πρώτοι μήνες του στον Λευκό Οίκο θα είναι η δοκιμασία — τότε οι επενδυτές μπορούν να προσπαθήσουν να σκιαγραφήσουν με ποια γεύση προέδρου έχουν να κάνουν πραγματικά.
Τα καλά νέα είναι ότι ενώ τα ομόλογα αντιμετωπίζουν πιθανό κίνδυνο από τον πληθωρισμό, οι αντισταθμίσεις μετοχών είναι αρκετά φθηνές. Ο χρυσός – μια τρύπα με μπουλόνι σε περιόδους διαμάχης – φαίνεται τώρα να ανεβαίνει σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Η άνοδός του κατά 26% ξεπέρασε τον S&P 500. Το Think-tank OMFIF εκτιμά ότι ο χρυσός στα επίσημα αποθέματα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει στο υψηλότερο σημείο από το 1965. Το αποτέλεσμα: προσεκτικοί επενδυτές θα μπορούσαν να προστατευτούν. Μπορεί να χρειαστεί.
«Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να πούμε: «Δεν ξέρω πού θα σπάσει αυτό», είπε ο Peter Fitzgerald, επικεφαλής επενδύσεων για macro και multi-asset της Aviva Investors στο Λονδίνο. «Το κλειδί είναι, μην έχετε υπερβολική αυτοπεποίθηση». Καλή τύχη.
Τα «ήξεις, αφήξεις» Πάουελ και οι παλινωδίες της Fed
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια
Πώς ο Πάουελ έκλεψε τα... Χριστούγεννα
Η προφανής χαλάρωση της Fed αναφορικά με τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έχει κάτσει άσχημα στις αγορές
«Τι επιλογή έχουν;»: Οι CEO της Αμερικής προσκυνούν τον Ντόναλντ Τραμπ
Ακόμη και οι εταιρικοί αντίπαλοι του εκλεγμένου προέδρου σπεύδουν να τον αγκαλιάσουν στο Mar-a-Lago