Η ελληνική οικονομία έχει διανύσει για περισσότερο από μια δεκαετία μια πορεία γεμάτη εμπόδια και κρίσεις, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη αντοχή. Σήμερα μέσα από τη σταδιακή ανάκαμψή της περνά σε μια περίοδο σταθερής ανάπτυξης και νέων δυνατοτήτων. Μια σειρά από μικρές «νίκες», όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των επενδύσεων, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναβαθμίσει τον ρόλο της. Βρίσκεται, πλέον, μπροστά σε μια καινούρια σελίδα γεμάτη προκλήσεις και σημαντικές ευκαιρίες.

Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας. Δεν πρέπει όμως να αρκεστούμε στο να κάνουμε απλώς ένα ακόμη βήμα προς τη σταθερότητα. Πρέπει να γίνει η χρονιά όπου οι επιχειρήσεις και οι θεσμοί θα προχωρήσουν πιο γενναία τη μετάβαση από την ανθεκτικότητα στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που φέρνουν η ψηφιοποίηση, η πράσινη μετάβαση και οι διεθνείς επενδύσεις.

Αυξάνονται οι επενδύσεις των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας

Η νέα χρονιά είναι ορόσημο για τη χώρα μας, όχι μόνο για την οικονομική της πορεία, αλλά και για τις στρατηγικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη βιωσιμότητά της στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Σε αυτό το απαιτητικό πλαίσιο, οι επιχειρήσεις καλούνται από την πλευρά τους να πρωταγωνιστήσουν σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία, η βιωσιμότητα και η καινοτομία αποτελούν τα θεμέλια της επιτυχίας.

Οι προκλήσεις που παραμένουν

Παρά τα σημάδια βελτίωσης, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαρθρωτικά ζητήματα.

Το 2025, οι δομικές αδυναμίες της εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για την πλήρη αξιοποίηση του αναπτυξιακού δυναμικού της. Η γραφειοκρατία και η αργή απονομή δικαιοσύνης επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη ροή κεφαλαίων. Επιπλέον, η έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας δυσχεραίνει την υιοθέτηση τεχνολογικών λύσεων και περιορίζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η ανάγκη για βιωσιμότητα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ο κλιματικός κίνδυνος είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει τις οικονομίες σε όλα τα επίπεδα. Η ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών και η στροφή σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα απαιτούν σημαντικές επενδύσεις και ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν άμεσα να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα για να ευθυγραμμιστούν με τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας, όπως η Συμφωνία του Παρισιού και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι απαραίτητη, με σχεδιασμό και συντονισμό?.

Στο «μενού» των προκλήσεων ασφαλώς πρέπει να εντάξουμε και τη διεθνή αβεβαιότητα και τις μεταβολές στις αγορές ενέργειας και εφοδιαστικής αλυσίδας που καθιστούν τη στρατηγική ευελιξία απαραίτητη για την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και συνολικά της οικονομίας μας?.

Οι ευκαιρίες που ανοίγονται

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μοναδική συγκυρία για να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στην παγκόσμια οικονομία. Μέσα από την αντοχή και την πρόοδο που σημειώνει, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις διεθνείς αγορές αλλά και στις εσωτερικές δυνάμεις: προσφέρει ένα αξιόπιστο και ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις.

Η πρόοδός της όμως – που χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη ταχύτερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης – είναι απλά το πρώτο βήμα. Για να συνεχίσει την πορεία της, η χώρα πρέπει να εστιάσει σε στρατηγικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας ταχύτατα εξελισσόμενης παγκόσμιας οικονομίας. Είναι η στιγμή να δει και να κυνηγήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά της.

Η ψηφιακή μετάβαση είναι στην πρώτη γραμμή αυτών των ευκαιριών. Η υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), το cloud και τα Big Data, θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση της καινοτομίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας τις βάσεις για το μέλλον. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ουσιαστική ανάγκη για στοχευμένες επενδύσεις στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε μια φάση που της δίνεται ο χώρος για να πρωταγωνιστήσει σε τομείς όπως η τεχνολογία και η πράσινη ανάπτυξη. Οι επενδύσεις σε υποδομές ψηφιακής τεχνολογίας, όπως τα data centers και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε προηγμένες τηλεπικοινωνίες καθώς και στην επανεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους και να αναδειχθούν σε ανταγωνιστικές δυνάμεις στη διεθνή αγορά.

Παράλληλα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το REPowerEU, παρέχουν τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση έργων πράσινης ενέργειας και τη στήριξη της κυκλικής οικονομίας. Αυτές οι επενδύσεις όχι μόνο μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας?.

Ωστόσο για την αποτελεσματική αξιοποίηση των εργαλείων αυτών, απαιτείται ισχυρός συντονισμός μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η εμπειρία μας στην Deloitte, υποστηρίζοντας και τους δύο τομείς για μισό αιώνα, δείχνει ότι είναι εφικτό να αναπτυχθεί το πλαίσιο που θα συνδυάζει τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής αγοράς.

Το 2025 αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να καθιερωθεί ως ηγέτιδα δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με στρατηγικές επενδύσεις, καινοτόμες λύσεις και συνεργασίες, μπορεί να διαμορφώσει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξωστρέφειας. Η χώρα μας έχει και τις δυνατότητες και τα εργαλεία. Ας τα αξιοποιήσουμε!

*Ο κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος είναι CEO της Deloitte Ελλάδoς.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Οικονομικός Ταχυδρόμος – Το Βήμα της Κυριακής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion