Το 2024 υπήρξε μία καθοριστική χρονιά για τη ναυτιλία, τόσο εθνικά όσο και διεθνώς. Η Ναυτιλία των Ελλήνων απέδειξε για ακόμη μία φορά την ανθεκτική υπεροχή της και ως η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής, αλλά και ως κορυφαία της παγκόσμιας. Η ηγεσία μας αυτή στηρίζεται στην ιστορική μας ναυτοσύνη, την ευρηματικότητα και τις στρατηγικές του «σήμερα», που ενσωματώνουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Αυτές οι λέξεις ίσως δεν είναι οι πρώτες που θα συνέδεε κάποιος με τη ναυτιλία. Όμως εκεί βρίσκεται το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της. Η δημιουργικότητα, ως η τέχνη της προσαρμογής, η ευρηματικότητα, ως η αναζήτηση και εξεύρεση άμεσων, εφικτών και αποτελεσματικών λύσεων και η καινοτομία, ως μοχλός εξέλιξης συνυπάρχουν στον κλάδο μας και ευημερούν μαζί.
Έτσι, λοιπόν, η ελληνική ναυτιλία αντέχει και εξελίσσεται και αλήθεια είναι ότι ζυγίζει τόνους, μέγα-τόνους. Παρά το ότι τα περιθώρια είναι στενά. Το παγκόσμιο τοπίο είναι περίπλοκο και ρευστό. Τα κόστη είναι υψηλά. Οπως, την ίδια στιγμή, ψηλά είναι και ο πήχης. Διότι είμαστε η οικουμενική, οικονομική και κοινωνική σταθερά.
Αυτό δεν είναι ένας λυρικός ευφημισμός άνευ ουσίας, είναι μια πραγματικότητα, είναι μία στάση ευθύνης που ολόκληρη η ναυτιλιακή κοινότητα διαχρονικά αποδεικνύει στην πράξη, ότι την αντιλαμβάνεται ως στάση ευθύνης, την αναλαμβάνει, τη σέβεται, την προστατεύει, τη θωρακίζει.
Η ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου μας καταγράφεται και στην έκθεση του Μάριο Ντράγκι, «Το Μέλλον της Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπου επισημαίνεται η στρατηγική σημασία της ναυτιλίας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, την ασφάλεια της εφοδιαστικής της αλυσίδας και την οικονομική της αυτονομία. Η θεσμική αυτή αναγνώριση ενισχύει την πεποίθηση ότι η ναυτιλία παραμένει ακλόνητος πυλώνας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο.
Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών πρωτοστατεί ως υπέρμαχος της συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους μας και τα θεσμικά όργανα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ναυτιλία μας και κατ’ επέκταση η ευρωπαϊκή ναυτιλία θα προστατευθεί σε ένα απόλυτα ασταθές και αβέβαιο περιβάλλον.
Θωρακίζοντας τη ναυτιλία της η Ευρώπη μπορεί να οικοδομήσει μια ανθεκτική, αυτόνομη και βιώσιμη κοινότητα χωρών, κοινωνιών και πολιτών.
Το 2024, η ναυτιλία σημείωσε, επίσης, σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της διπλής πρόκλησης της ανταγωνιστικότητας και της περιβαλλοντικής ευθύνης. Η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν γνωρίσει ποτέ οι θαλάσσιες μεταφορές. Η καινοτομία, όμως, είναι η πυξίδα με την οποία χαράσσουμε πορεία στα αχαρτογράφητα αυτά νερά.
Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως τα «drop-in» καύσιμα και οι λύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), αναδείχθηκαν ως προτεραιότητα. Η χρήση τεχνολογιών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών, σε συνδυασμό με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, προσφέρουν μια ρεαλιστική διέξοδο. Είναι ζωτικής σημασίας να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία ανάμεσα στους ναυπηγούς, τους κατασκευαστές εξοπλισμού και τους παραγωγούς καυσίμων. Είναι σαφές πια, ότι για την απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, απαιτείται η ανάπτυξη, εξάπλωση και υιοθέτηση από την αγορά, νέων ασφαλών και οικονομικά βιώσιμων καυσίμων που να είναι διαθέσιμα παγκοσμίως, καθώς και τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών.
Οι νέες τεχνολογίες, η έρευνα και οι πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος συνδέονται απόλυτα με τη συλλογική δυναμική όλων των εμπλεκομένων. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και την εφαρμογή παγκόσμιων κανονιστικών πλαισίων που προάγουν τον ανταγωνισμό, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ναυτιλία θα παραμείνει στην αιχμή της παγκόσμιας οικονομίας.
Παράλληλα, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ακόμα μία προτεραιότητα και ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της θωράκισης και της εξέλιξης της ναυτιλίας. Σε έναν κλάδο όπου η ασφάλεια αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή, η εκπαίδευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προόδου. Οι νέες τεχνολογίες, οι προσομοιωτές υψηλής ακρίβειας και οι λύσεις ανίχνευσης κινδύνων προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες στους ναυτικούς να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ.
Παράλληλα, η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να εξελιχθεί ώστε να ενσωματώσει τις προκλήσεις της απανθρακοποίησης και των τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών. Αυτό δεν αφορά μόνο την τεχνολογική κατάρτιση αλλά και τη διαμόρφωση μιας νοοτροπίας που προάγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Για αυτόν τον λόγο αναδεικνύεται και ως εξαιρετικά κρίσιμος ο ρόλος των νέων στη ναυτιλία. Πιθανόν πιο κρίσιμος από ποτέ. Οι νέοι φέρνουν μαζί τους την ευρηματικότητα που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν τη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, ενώ η ναυτική εκπαίδευση οφείλει να τους δώσει τα εργαλεία για να ανθίσουν και να μεγαλουργήσουν σε ένα απόλυτα ανθρωποκεντρικό πεδίο δράσης.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οι νέες γενιές καλούνται να αντιμετωπίσουν σύνθετες προκλήσεις με τη δική τους ματιά, ορμή, όραμα και δράση. Στον κόσμο αυτόν, εμείς καλούμαστε να φωτίσουμε τις δυνατότητες της ναυτιλίας, ως μίας ελκυστικής επιλογής, αλλά και να δώσουμε χώρο και κίνητρο στις επερχόμενες γενιές να δημιουργήσουν και να παράξουν το δικό τους έργο.
Η ναυτιλία είναι ένας κόσμος γεμάτος ευκαιρίες. Το 2024 απέδειξε ότι μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες προκλήσεις, να καινοτομούμε και να προχωράμε μπροστά. Το μέλλον είναι αισιόδοξο για εκείνους που είναι έτοιμοι να επενδύσουν στους ανθρώπους, στις ιδέες και στις λύσεις που θα διαμορφώσουν έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο κόσμο.
Ας συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με έμπνευση από τις αξίες μας και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες γενιές, χτίζοντας μια ναυτιλία που θα συνεχίσει να βρίσκεται στην κορυφή, ως φάρος σταθερότητας και υπερηφάνειας. Μιας υπερηφάνειας που ειδικότερα για τη ναυτιλία των Ελλήνων είναι συνδεδεμένη, εκτός του οικονομικού και με το κοινωνικό αποτύπωμά μας.
Το 2024 η Ένωσή μας πρωτοστάτησε στο εθνικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023, με το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης «Άγιος Νικόλαος». Ένα πρόγραμμα άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ, που αγκάλιασε όλη τη Θεσσαλία και τους πληγέντες συνανθρώπους μας στους κρίσιμους τομείς της παιδείας, της υγείας και του πολιτισμού. Αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι επιχειρούμε, τιμώντας τη δέσμευσή μας «Ναυτιλία και Κοινωνία Πάντα Μαζί».
Η κυρία Μελίνα Τραυλού είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών
Latest News
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας
Ο καθοριστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως ο επενδυτικός βραχίονας της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, έχει επενδύσει περισσότερο από €13 δισ. στη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προχωρεί προς μια νέα εποχή
Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται πλέον στο ραντάρ των ξένων επενδυτών
Η αύξηση της παραγωγικότητας κλειδί για την ευημερία
Η σκληρή αλήθεια είναι πως η παραγωγικότητά μας δεν βελτιώνεται
Οι κίνδυνοι και η ευκαιρία για την ελληνική οικονομία
Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η ελληνική οικονομία διατηρεί την ανθεκτικότητά της
Το διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες
Η ελληνική οικονομία δεν μένει ανεπηρέαστη από αυτό το διεθνές σκηνικό
Επενδύσεις: Αναγκαιότητα για την Ευρώπη, προτεραιότητα για την Ελλάδα
Η έκθεση Ντράγκι εντοπίζει συγκεκριμένους ελλειμματικούς τομείς, όπως η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, η απουσία αμυντικής βιομηχανίας