Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ δήλωσε ότι η κατάσταση του προϋπολογισμού της Γαλλίας είναι «σοβαρή», προσθέτοντας ότι θέτει ως στόχο έλλειμμα για το 2025 στο εύρος του 5% με 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Ο Λομπάρ δήλωσε επίσης στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι «πιθανόν» γύρω στο 6,1% το 2024.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2025 θέτει τώρα ως στόχο 50 δισεκ. ευρώ σε εξοικονόμηση δαπανών, προσθέτοντας ότι οι επικεφαλής των γαλλικών επιχειρήσεων ανησυχούν που η Γαλλία δεν έχει ακόμα προϋπολογισμό για το 2025.

Γερμανία – Γαλλία: Η χρονιά που ξέμειναν από καύσιμα οι ατμομηχανές της Ευρώπης

Η Γαλλία ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα, δήλωσε νωρίτερα η Αμελί ντε Μονσαλέν, αρμόδια υπουργός για τον Προϋπολογισμό.

«Ο στόχος είναι να έχουμε προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια του μήνα Φεβρουαρίου, ούτως ώστε το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι Γάλλοι πολίτες να μπορούν να βγουν από αυτή την αβεβαιότητα και το αδιέξοδο, ούτε ώστε πολίτες, όπως οι αγρότες και άλλοι, να μπορούν να έχουν μεγαλύτερη σαφήνεια», δήλωσε η Μονσαλέν στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2.

Σε δίνη η Γαλλία

Εν μέσω εσωτερικών διαφωνιών για το ποιος έπρεπε να κυβερνήσει, μετά το ξέσπασμα πολιτικής κρίσης στη χώρα, ο Μακρόν διόρισε μια κυβέρνηση που αποδείχθηκε βραχύβια κάτω από το βάρος του νέου προϋπολογισμού.

Μια νέα κυβέρνηση μειοψηφίας έχει πλέον αναλάβει να «βγάλει από τη φωτιά τα κάστανα»: να πείσει τους πολιτικούς αντιπάλους της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας να συμφωνήσουν στα σχέδια δαπανών και φορολογίας για το 2025 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος το οποίο οι εκτιμήσεις τοποθετούν στο 6,1% το 2024, και του χρέους που ανέρχεται στο 112% του ΑΕΠ, και τα δύο μεγέθη πολύ πάνω από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Η πολιτική αναταραχή της Γαλλίας συνέχισε να ταράζει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να εγείρει ανησυχίες μεταξύ των οικονομολόγων: Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, προειδοποιώντας ότι ο πολιτικός κατακερματισμός ήταν «πιο πιθανό να εμποδίσει τη σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση» και ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας θα έχουν «ουσιαστικά αποδυναμωθεί τα επόμενα χρόνια».

Επίσης, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατάφεραν να σημειώσουν κέρδη το 2024, ο γαλλικός CAC 40, που πολιορκείται από τις πολιτικές αναταράξεις, υποχώρησε 2,2% κατά τη διάρκεια του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή