![Πληθωρισμός – Γερμανία: Ξαφνική επιτάχυνση στο 2,6% τον Δεκέμβριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_inflation_eu_economy3.png)
Υψηλότερα από το αναμενόμενο εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Γερμανία και κινήθηκε με ρυθμό 2,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis, στην πρώτη μέτρηση μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η προκαταρκτική μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) της χώρας είναι εναρμονισμένη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ για λόγους συγκρισιμότητας. Συγκρίνεται με την πρόβλεψη 2,6% των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Bloomberg: Ορατός αλλά όχι ακόμη εφικτός ο στόχος της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%
Ο πληθωρισμός επιμένει
Ο εναρμονισμένος ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την Destatis.
Ο Δεκέμβριος είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο ο γερμανικός πληθωρισμός επέστρεψε πάνω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο δείκτης υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, στη συνέχεια εκτινάχθηκε στο 2,4% τον Οκτώβριο και παρέμεινε αμετάβλητος σε αυτό το επίπεδο τον Νοέμβριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε στο 3,1% τον Δεκέμβριο από 3% τον προηγούμενο μήνα. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ωθήθηκε επίσης προς τα πάνω, ανερχόμενος στο 4,1% σε σύγκριση με το 4% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία.
Die #Inflationsrate wird im Dezember 2024 voraussichtlich +2,6 % betragen, gegenüber November 2024 stiegen die Verbraucherpreise um 0,4 %. Im Jahresdurchschnitt 2024 wird die #Inflation voraussichtlich bei +2,2 % liegen. Mehr Infos: https://t.co/bc8UbXFW6u #VPI #Preise pic.twitter.com/A7d1UobNji
— Statistisches Bundesamt (@destatis) January 6, 2025
Ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING, εκτιμά ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι «οι καλοκαιρινοί πανηγυρισμοί για την επιτυχή κατάκτηση του τέρατος του πληθωρισμού ήταν πρόωροι».
Οι λιγότερο ευνοϊκές επιδράσεις της ενεργειακής βάσης ήταν πιθανότατα η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την εκ νέου επιτάχυνση του γερμανικού πληθωρισμού, σημείωσε.
«Κοιτάζοντας μπροστά, η προσκόλληση του πληθωρισμού σε ελαφρώς υπερβολικά υψηλό επίπεδο εξακολουθεί να φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς οι ευνοϊκές επιδράσεις της ενεργειακής βάσης θα συνεχίσουν να εξανεμίζονται, ενώ οι μισθοί αυξάνονται» προσθέτει.
Οι πρόωρες εκλογές
Τα τελευταία στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας στη Γερμανία και είναι μία από τις τελευταίες βασικές οικονομικές μετρήσεις πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που διεξάγονται νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί στις 23 Φεβρουαρίου.
Ο πρώην πλέον κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας διαλύθηκε τον Νοέμβριο, όταν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέλυσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Έκτοτε, η χώρα προχώρησε σε μια σειρά από συνταγματικά επιβαλλόμενα βήματα για να ανοίξει ο δρόμος για τις κάλπες, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας που εξέφρασε την απώλεια εμπιστοσύνης προς τον Σολτς και την επίσημη διάλυση της κάτω βουλής της Γερμανίας από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ
![Shein: Πώς σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/shein-600x400.jpg)
Πώς η Shein σχεδιάζει να αποφύγει τους δασμούς Τραμπ
Η στρατηγική της Shein στοχεύει να αποφύγει την τιμωρητική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τα αγαθά που προέρχονται από την Κίνα