Η Δικαιοσύνη αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οι νομοθετικές αλλαγές, οι αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά και το περιεχόμενο αυτό καθαυτό των υποθέσεων που άγονται προς κρίση έχουν άμεση αντανάκλαση στην ίδια την κοινωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα «πυρά» και τις «ενστάσεις» που διατυπώνονται κατά καιρούς με αιχμή του δόρατος μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις, παρά τις μετρήσεις που δείχνουν ότι ο δείκτης της εμπιστοσύνης των πολιτών στη λειτουργία του θεσμού έχει μειωθεί, σε κάθε ευκαιρία επισημαίνεται ότι η δικαιοσύνη είναι – ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι – «το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάμων» και πως είναι «το οξυγόνο για τη λειτουργία του κράτους δικαίου».
Δημόσιοι υπάλληλοι: Στα διοικητικά δικαστήρια για τον 13ο και 14ο μισθό
Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο σε μία σειρά από εμβληματικές νομοθετικές αλλαγές, όπως ο νέος δικαστικός χάρτης, που δοκιμάζονται στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική, μία απλή ματιά στο ημερολόγιο του νέου δικαστικού έτους μαρτυρά ότι από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2025 οι προβολείς της δημοσιότητας θα είναι και πάλι στραμμένοι σε κάποια δικαστική αίθουσα.
«Βαρύ» ποδαρικό κάνει το νέο έτος με υποθέσεις ποινικού, διοικητικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος να εναλλάσσονται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στον καμβά της Θέμιδος.
Μάτι
Από την πρώτη κιόλας μέρα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου 2025, μία από τις εμβληματικότερες ποινικές υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών για την απόδοση ποινικών ευθυνών αναφορικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στο πέρασμά της άφησε 104 νεκρούς, περνά στο στάδιο των απολογιών των βασικών κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, εν αναμονή της δευτεροβάθμιας κρίσης της δικαιοσύνης.
Πέτρος Φιλιππίδης
Μία ημέρα αργότερα, στον ίδιο χώρο του Εφετείου της Αθήνας, ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση με τις δύο απόπειρες βιασμού εις βάρος δύο γυναικών, για τις οποίες σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί ένοχος, με τον ίδιο να υπερασπίζεται την αθωότητά του και να περιμένει, όπως και οι δύο καταγγέλλουσες, αλλά από διαφορετική πλευρά ο καθένας και η καθεμία, τη δικαιοσύνη να… μιλήσει με την ετυμηγορία της.
Η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου κλείνει με την, εκτός απροόπτου νέας αναβολής, συζήτηση των προσφυγών, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τον νόμο που επιτρέπει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια και την απόκτηση παιδιού από συζύγους του ίδιου φύλου. Μετά την ψήφιση του νόμου, τρία σωματεία κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση με την οποία ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζεται ο τρόπος τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων ως προς το σκέλος που αφορά την καταγραφή των στοιχείων γονέων και συζύγων επί των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου. Και βεβαίως, ανεξάρτητα από τον χρόνο συζήτησης, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ιωάννα Παλιοσπύρου
Στις 16 Ιανουαρίου 2025, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία είχε δεχθεί επίθεση με βιτριόλι και από τότε δίνει την προσωπική της μάχη σε πολλά επίπεδα, θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη γυναίκα που της σημάδεψε τη ζωή, η οποία σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί ένοχη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και έχει τιμωρηθεί με κάθειρξη 15 ετών.
Και όταν πια το ημερολόγιο δείξει 20 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της ποινικής δικαιοσύνης θα χτυπήσει σε διαφορετικές δικαστικές αίθουσες, σε Αθήνα και Πειραιά, όπου έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσουν δύο υποθέσεις που απασχόλησαν – για εντελώς διαφορετικό λόγο – την κοινή γνώμη.
Βαλυράκης
Την ημέρα εκείνη, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται να ανοίξει η αυλαία της δίκης για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη. Και στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πειραιά έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, τον οποίο μέλος του πληρώματος του «Blue Horizon» έσπρωξε στη θάλασσα, στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.
Και βεβαίως οι μεγάλες ποινικές – και όχι μόνο – δίκες δεν τελειώνουν τον Ιανουάριο του 2025. Επεται και συνέχεια…
Latest News
Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι το Σάββατο
Η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος