Σε δυνητικά μη ανατρέψιμη πορεία βρίσκεται το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πλησιάζοντας σε σημείο χωρίς επιστροφή.
«Η επιτάχυνση του πυρηνικού προγράμματος [του Ιράν] μας οδηγεί πολύ κοντά στο σημείο θραύσης» τόνισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τους Γάλλους πρεσβευτές στο Παρίσι τη Δευτέρα.
Μακρόν: Μηνύματα στον Τραμπ και τον Μασκ – Τι είπε για Συρία, Ουκρανία
Η χώρα διαθέτει επαρκές υλικό για να τροφοδοτήσει πυρηνικές κεφαλές, σε περίπτωση που η κυβέρνησή της λάβει την πολιτική απόφαση να κινηθεί προς την κατεύθυνση των πυρηνικών όπλων.
Το Ιράν ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αυξήσει την ικανότητα παραγωγής πυρηνικών καυσίμων σε απάντηση στην επίπληξη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών για την αποτυχία της Τεχεράνης να επιλύσει μια έρευνα σχετικά με σωματίδια ουρανίου που βρέθηκαν σε μη δηλωμένες τοποθεσίες. Το Ιράν έχει υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ανάπτυξης που εφαρμόζει είναι για ενεργειακούς σκοπούς.
Η έκθεση του ΔΟΑΕ
Ο ΔΟΑΕ αναμένεται να συντάξει μια πιο ολοκληρωμένη έκθεση στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δυτικής πρωτοβουλίας για την πιθανή επαναφορά ή «επαναφορά» των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν πριν από τη λήξη τους τον Οκτώβριο του 2025. Αυτός ο διπλωματικός μηχανισμός αποτελούσε μέρος της καταργηθείσας πλέον πυρηνικής συμφωνίας που καταργήθηκε το 2018 από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και η οποία περιόριζε τις ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων.
«Το ιρανικό ζήτημα είναι αναμφίβολα ένα από τα κύρια θέματα για τα οποία θα ξαναρχίσουμε διάλογο με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο αργότερα αυτόν τον μήνα.
Το Ιράν λειτουργεί χιλιάδες φυγόκεντρες που περιστρέφονται με υψηλή ταχύτητα για να διαχωρίσουν τα ισότοπα του ουρανίου. Οι μηχανές παράγουν συνήθως καύσιμα αντιδραστήρων χαμηλής περιεκτικότητας, αλλά μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να παράγουν υψηλότερες συγκεντρώσεις ουρανίου κατάλληλες για όπλο.
Επικαλούμενος την υποστήριξη του Ιράν προς τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας, ο Μακρόν χαρακτήρισε το Ιράν ως τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση και πρόκληση ασφάλειας για την Ευρώπη και τους συμμάχους της.
Latest News
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά