Ο Χαβιέ Μιλέι έχει αρχίσει να περιορίζει την προστατευτική οικονομία της Αργεντινής, μειώνοντας τους δασμούς σε μια προσπάθεια να μειώσει τις υψηλές τιμές σε οτιδήποτε, από φριτέζες έως ηλεκτρονικά.

Οι Αργεντινοί παραγγέλνουν από την Amazon για πρώτη φορά και τα σούπερ μάρκετ αρχίζουν να εφοδιάζουν τα ράφια τους με ξένα προϊόντα, καθώς ο πρόεδρος διαλύει έναν ιστό δασμών και κανονισμών που έχουν κάνει πολλά εισαγόμενα προϊόντα σχεδόν απρόσιτα. Ο μέσος μισθός της Αργεντινής είναι μικρότερος από το ένα τέταρτο του επιπέδου των ΗΠΑ.

ΔΝΤ: Επανεξετάζει το δάνειο των 44 δισ. δολαρίων της Αργεντινής

Οι Αργεντινοί διαμαρτύρονται ότι τα εγχώρια ηλεκτρονικά, ρούχα και άλλα προϊόντα, των οποίων οι κατασκευαστές προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και αντιμετωπίζουν μεγάλη φορολογική επιβάρυνση, είναι επίσης υπερτιμημένα.

Με στόχο να μειώσει τις τιμές καταναλωτή και να επιταχύνει την πτώση του τριψήφιου ετήσιου πληθωρισμού, η κυβέρνηση Μιλέι μείωσε δασμούς σε δεκάδες προϊόντα.

Η κυβέρνηση έχει αφαιρέσει τη γραφειοκρατία στο τελωνείο της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που απαιτούσε από τους ντόπιους κατασκευαστές να εγκρίνουν κάποιες εισαγωγές από ξένους ανταγωνιστές.

Ο Μιλέι διευκολύνει τις εισαγωγές

Η κυβέρνηση Μιλέι τριπλασίασε επίσης το ετήσιο ποσό που επιτρέπεται να παραγγέλνουν οι Αργεντινοί από το εξωτερικό για προσωπική χρήση στα 3.000 δολάρια, εξαιρώντας τα πρώτα 400 δολάρια από τους δασμούς.

«Μειώνουμε τους δασμούς που στηρίζουν το καταστροφικό σχέδιο αντικατάστασης των εισαγωγών [με εγχώρια παραγωγή]», είπε ο Μιλέι σε επιχειρηματική εκδήλωση τον Οκτώβριο. «Τιμώρησε ολόκληρη την κοινωνία με αγαθά και υπηρεσίες χειρότερης ποιότητας σε υψηλότερη τιμή, προς όφελος λίγων προνομιούχων».

Στις 22 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση σταμάτησε να χρεώνει γενικό φόρο 7,5% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά και φόρο 30% για τις αγορές με κάρτες στο εξωτερικό.

Αν και τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει νέους εμπορικούς φραγμούς για να προστατεύσουν τις εγχώριες βιομηχανίες από φθηνές εισαγωγές από την Κίνα και αλλού, η Αργεντινή πάει αντίθετα.

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Αργεντινής προειδοποιούν ότι η αύξηση των εισαγωγών θα μπορούσε να καταστρέψει έναν σκληρά πληγωμένο τομέα που απασχολεί σχεδόν το ένα πέμπτο των εργαζομένων. Η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 12,7% τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023.

«Οι εισαγωγές αυξάνονται, η ζήτηση μειώνεται και το κόστος μας έχει αυξηθεί», δήλωσε στους FT ο Πάμπλο Γιεραμιάν, διευθυντής του κλωστοϋφαντουργικού ομίλου Norfabril, ο οποίος έχει ήδη περικόψει το 15% των 280 εργαζομένων του.

Οι εταιρείες είπαν ότι η κυβέρνηση Μιλέι δεν έχει ακόμη επιλύσει τους υψηλούς φόρους και την άκαμπτη αγορά εργασίας που περιορίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οι μεταρρυθμίσεις του Μιλέι είναι η τελευταία ταλάντευση του εκκρεμούς για την οικονομία της Αργεντινής. Οι κυβερνήσεις των αριστερών περονιστών, συμμάχου των συνδικάτων, εφάρμοζαν δασμούς και επιδοτήσεις υπέρ της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ οι δεξιές κυβερνήσεις τις δεκαετίες του 1970 και του 1990 ακύρωσαν τους περιορισμούς, προκαλώντας κύματα αποβιομηχανοποίησης.

Ο Μιλέι είπε ότι θέλει να απελευθερώσει τις δυνάμεις της αγοράς για να αναπροσανατολίσει την οικονομία της Αργεντινής σε τομείς όπου έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: γεωργία, εξόρυξη, ενέργεια και τεχνολογία, που μαζί απασχολούν μόλις το 12% των Αργεντινών. Μιλέι

Δημιουργεί αποικία λέει η αντιπολίτευση

Η Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κιρτσνέρ, πρώην πρόεδρος και νυν ηγέτης του κύριου περονιστικού κόμματος, είπε τον Νοέμβριο ότι ο Μιλέι «θέλει να μας υποβιβάσει ξανά σε μια απλή αποικία που εκμεταλλεύεται πρώτες ύλες και είναι αδιάφορος για τα υπόλοιπα».

Η οικονομία έγινε πιο κλειστή από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες υπό τον περονιστή προκάτοχο του Μιλέι, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει τα σπάνια αποθέματα σκληρού συναλλάγματος περιορίζοντας την ικανότητα των εταιρειών να πληρώνουν  προμηθευτές.

Η κυβέρνηση Μιλέι έλυσε τα ζητήματα εισαγωγών στις αρχές του 2024, αίροντας τους μεγάλους χρόνους αναμονής για πληρωμές.

Τώρα ο Ρικάρντο Μαρτινόλιο, διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας υλικού Lüsqtoff, η οποία εισάγει και μετονομάζει τα προϊόντα της, είπε ότι οι περικοπές των δασμών θα του επιτρέψουν να σταματήσει να αυξάνει τις τιμές παρά τον υψηλό ακόμη μηνιαίο πληθωρισμό της Αργεντινής.

Αλλά ο Μιγκέλ Γκερεντιέν, ο οποίος διαχειρίζεται μια μικρή επιχείρηση ρούχων, είπε ότι φοβάται ότι οι αλλαγές ήταν πολύ γρήγορες: «Πριν από ένα χρόνο, δεν μπορούσαμε να βρούμε φερμουάρ λόγω όλων των προβλημάτων. Το να πάμε από αυτό σε μια εντελώς ανοιχτή οικονομία θα ήταν λάθος».

Είπε ότι οι φόροι αντιπροσώπευαν το 40% των τιμών τους και υποστήριξε ότι ο τρέχων δασμός 35% στα ρούχα ήταν απαραίτητος για να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού.

Ο Χούλιο Ροντρίγκεζ Ραμπελίνι, οικονομολόγος στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Αργεντινής, είπε ότι το βάρος της μεταποίησης στην οικονομία «θα συρρικνωθεί πιθανότατα» υπό τον Μιλέι. Ωστόσο, είπε ότι η κυβέρνηση κινείται «αρκετά προσεκτικά», σημειώνοντας ότι μείωσε, αντί να εξαλείψει, τους δασμούς.

Ο Μιλέι περιορίζεται από τη συμμετοχή της Αργεντινής στο εμπορικό μπλοκ της Νότιας Αμερικής Mercosur, το οποίο επιβάλλει κοινό δασμό έως και 20% σε εξωτερικά αγαθά και επιτρέπει στις χώρες μόνο περιορισμένο αριθμό εξαιρέσεων. Ο Μιλέι αποκάλεσε τη Mercosur «φυλακή» στη σύνοδό της τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή