Στο Κάιρο μεταβαίνει αύριο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να να συμμετάσχει στη 10η Σύνοδο Κορυφής του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄  ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στον Τύπο.

Η τριμερής συνάντηση Κορυφής, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ως άξονα σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή.

Καλώδιο Ελλάδας-Αιγύπτου: Τα σημαντικά οφέλη τονίστηκαν στην COP29

Η ενέργεια βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα με την Ελλάδα να αναδεικνύει τον γεωπολιτικό της ρόλο και  ειδικότερα όσον αφορά τη διέλευση του φυσικού αερίου από τους αιγυπτιακούς σταθμούς, και την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου.

Καλώδιο Ελλάδας-Αιγύπτου: Πράσινη ενέργεια, μείωση ενεργειακού κόστους, νέες βιομηχανικές επενδύσεις

Το GREGY θα προσφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από τα 9,5GW έργων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν το καλώδιο με φθηνή πράσινη ενέργεια, που θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα και κατά 25% από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας με καθαρή ενέργεια. Παράλληλα, θα δώσει κίνητρο ανάπτυξης νέων βιομηχανικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, όπως τα μεγάλης κλίμακας ενεργοβόρα Data Centers, θα οδηγήσει στη μείωση της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και στη δημιουργία μεγάλου αριθμού άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Το Έργο το οποίο έχει συμπεριληφθεί στον πρώτο κατάλογο έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI), καθώς και στον κατάλογο με έργα υποδομών στρατηγικής σημασίας «Global Gateway» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μεταφέρει συνεχή και πράσινη ενέργεια με ανταγωνιστικούς όρους, της οποίας μέρος θα καταναλώνεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Βιομηχανία, μέρος θα χρησιμοποιείται στην χώρα μας για παραγωγή πράσινου υδρογόνου και πράσινης μεθανόλης, και μέρος θα κατευθύνεται στις γειτονικές χώρες της Ε.Ε. Η πράσινη ενέργεια του GREGY αναμένεται να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά 4,5 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, επιτυγχάνοντας μια μείωση εκπομπών CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Ενέργεια |

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Σταύρος Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου ο διαγωνισμός για τα blocks που ζητά η Chevron
Ενέργεια |

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron

Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο