Reuters Breakingviews

Καθώς ο κόσμος μπαίνει στο 2025, προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα ήταν το 2019 αν εμφανιζόταν ένας επισκέπτης από το μέλλον με μια προειδοποίηση για το τι επρόκειτο να συμβεί στη συνέχεια.

Πρώτον, ο κόσμος θα δεχόταν το πλήγμα μιας θανατηφόρας πανδημίας που θα έκλεινε τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι κυβερνήσεις θα εκτόξευαν τις δαπάνες τους για να υποστηρίξουν ανθρώπους και επιχειρήσεις, προσθέτοντας στα ήδη μεγάλα χρέη τους. Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα πιέζονταν πολύ και θα διασπάζονταν.

Στη συνέχεια, ακριβώς τη στιγμή που ο πλανήτης στεκόταν ξανά στα πόδια του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισέβαλε στην Ουκρανία, ανατρέποντας τις παγκόσμιες προμήθειες ενέργειας και τροφίμων. Για να ελέγξει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αύξανε τα επίσημα επιτόκια από κοντά στο μηδέν σε πάνω από 5% σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα σκοτώσει χιλιάδες και θα απειλούσε να διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία. Και στα τέλη του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μετά από μια εκστρατεία στην οποία υποσχέθηκε γενικούς δασμούς και μαζικές απελάσεις.

Με μια τέτοια πρόγνωση το 2019, οι περισσότεροι παρατηρητές θα περίμεναν πιθανώς μια ύφεση και μια τρομερή απόδοση από τα παγκόσμια χρηματιστήρια. Θα έκαναν λάθος.

Οι δυτικές οικονομίες επανήλθαν από τη σύντομη ύφεση που προκλήθηκε από την Covid και μέχρι στιγμής έχουν αποφύγει τη συχνά προβλεπόμενη «σκληρή προσγείωση». Ο δείκτης S&P 500 των κορυφαίων μετοχών των ΗΠΑ έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, τροφοδοτούμενος από τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τον ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ διαπραγματεύεται με υψηλότερο πολλαπλάσιο των κυκλικά προσαρμοσμένων κερδών από οποιαδήποτε άλλη στιγμή εκτός της τρέλας dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Αυτό το ρεκόρ αντικατοπτρίζει την εκπληκτική ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος ενόψει ακόμη και σοβαρών κραδασμών. Είναι επίσης μια απογοητευτική υπενθύμιση του πόσο δύσκολο είναι να κάνεις προβλέψεις για το μέλλον.

Αυτό είναι το ταπεινό σκηνικό στο οποίο οι αρθρογράφοι του Breakingviews ξεκίνησαν για άλλη μια φορά την ετήσια προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους αναγνώστες να σκεφτούν τι θα ακολουθήσει το 2025. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο στόχος δεν είναι να γίνουν προβλέψεις που προσκολλώνται στην καθιερωμένη συναίνεση, αλλά να εντοπιστούν μερικά από τα σοκ και τις εκπλήξεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες των επιχειρήσεων, οι διαχειριστές χρημάτων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τους επόμενους 12 μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων είναι ευρύτερο από ποτέ.

Ο Τραμπ αποτελεί παράδειγμα αυτής της αβεβαιότητας. Η ατζέντα του επιστρέφοντος προέδρου για τη δεύτερη θητεία του είναι ένα συνονθύλευμα συνθημάτων και συχνά αντιφατικών ιδεών. Παρακολουθώντας την κυβέρνησή του να τις μετατρέπει σε πολιτικές θα είναι πηγή βαθιάς ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος που ενέπνευσε το «Trump: The Art of the Deal» θα επιβάλει γενικούς δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ ή θα χρησιμοποιήσει την απειλή τους ως διαπραγματευτικό εργαλείο; Θα εγκαταλείψει ενεργά τις στρατιωτικές συμμαχίες ή θα πιέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να αγοράσουν περισσότερα αμερικανικά όπλα; Θα υπονομεύσει το κράτος δικαίου ή το Σύνταγμα των ΗΠΑ θα τον περιορίσει;

Το να προσπαθείς να προβλέψεις τις ενέργειες μιας τόσο απρόβλεπτης φιγούρας είναι ανόητο. Ωστόσο, η ασάφεια σχετικά με την κατεύθυνση του Τραμπ θα έχει απτές συνέπειες. Ξεκινήστε με τη χρηματοδότηση του αμερικανικού δημόσιου χρέους, το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολογίζει στο 121% του ΑΕΠ. Η αγορά ομολόγων θα περιορίσει το περιθώριο του προέδρου για μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα – ειδικά εάν επιδιώξει να υπονομεύσει τα διαπιστευτήρια της Federal Reserve για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Οι περισσότερες άλλες κυβερνήσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμούς χρέους. Μια εξαίρεση θα μπορούσε να είναι η Γερμανία, όπου  ένας νέος καγκελάριος θα μπορούσε να απελευθερώσει το «φρένο χρέους» που έχει πλήξει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία μπορεί να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν και πάλι κοινό δανεισμό , αυτή τη φορά για τη χρηματοδότηση αμυντικών δαπανών. Η Κίνα φαίνεται έτοιμη να ανταποκριθεί στους τεχνολογικούς περιορισμούς των ΗΠΑ ασκώντας τους δικούς της ελέγχους στις εξαγωγές . Και η προοπτική των αμερικανικών δασμών μπορεί να ωθήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την πτώση της ακίνητης περιουσίας της.

Οι επικεφαλής των εταιρειών θα πρέπει να περάσουν το 2025 πλοηγούμενοι σε κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές, καθώς και σε πιο θεμελιώδεις επιχειρηματικές αλλαγές. Ο ρόλος του Ίλον Μασκ στην καρδιά της κυβέρνησης Τραμπ –τουλάχιστον προς το παρόν– θα πρέπει να ωθήσει τη μονάδα του SpaceX σε νέα ύψη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιτάχυνση της αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χαλαρότεροι περιορισμοί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για ένα κύμα μεγάλων συγχωνεύσεων . Οι ασφαλιστικές εταιρείες, εν τω μεταξύ, θα συσσωρευτούν σε μια ιδιωτική πιστωτική έκρηξη.

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι εταιρείες τεχνολογίας θα μάθουν εάν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν διαθέσει στην τεχνητή νοημοσύνη αρχίζουν να αποδίδουν. Εάν οι εφαρμογές της τεχνολογίας επεκταθούν, τότε το OpenAI, ο εφευρέτης του chatbot ChatGPT, θα μπορούσε να είναι η αρχική δημόσια προσφορά της χρονιάς. Εάν όχι, το αφεντικό της Microsoft Satya Nadella μπορεί να χρειαστεί να γράψει μια απολογητική επιστολή στους μετόχους του γίγαντα λογισμικού. Οι τάσεις της τεχνολογίας θα τραβήξουν επίσης διαφορετικές κατευθύνσεις, καθώς η Silicon Valley επιδιώκει τα έξυπνα γυαλιά , ενώ οι γονείς που είναι επιφυλακτικοί για τα smartphone πυροδοτούν μια αναβίωση του κλασσικού παλιού τηλεφώνου.

Όπως πάντα, η χρονιά που έρχεται θα επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν υπήρχαν ούτε στα πιο περίτεχνα σενάρια. Η ελπίδα πρέπει να είναι ότι, όταν φτάσουν, η παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα επιδείξουν την ίδια εκπληκτική ανθεκτικότητα που επέδειξαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners