
Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων διέθεσαν 97 δισεκατομμύρια δολάρια σε startup επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης στις ΗΠΑ πέρυσι – ένα ποσό που αποτελεί νέο ρεκόρ σε μια χρονιά mega-rounds πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για εταιρείες όπως η xAI, η OpenAI και η Anthropic του Ιλον Μασκ.
Πούτιν: Σήμανε αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη – Συνεργασία κυβέρνησης και Sberbank με Κίνα
Οι συμφωνίες που επικεντρώνονται στην τεχνητή νοημοσύνη αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο μερίδιο όλων των επενδύσεων σε startup, σύμφωνα με νέα στοιχεία του PitchBook που κυκλοφόρησαν την Τρίτη. Σχεδόν τα μισά από τα συνολικά 209 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκεντρώθηκαν από αμερικανικές startup επιχειρήσεις πέρυσι πήγαν σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, είπε η ερευνητική εταιρεία, κάνοντας λόγο για νέο ρεκόρ.
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για startup επιχειρήσεις αυξήθηκε το περασμένο έτος, κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με το 2023. Εν τω μεταξύ, τα ίδια τα venture capitals συγκέντρωσαν 76,1 δισεκατομμύρια δολάρια για 508 funds, που αποτελούν τον χαμηλότερο αριθμό funds από το 2014 και το χαμηλότερο ποσό σε δολάρια από το 2019.
Διχοτόμηση στο εγχείρημα των startup
Οι αριθμοί καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη διχοτόμηση στο εγχείρημα: Μεγάλες, εδραιωμένες εταιρείες έχουν βρει ευκολότερο τρόπο να συγκεντρώνουν χρήματα, όπως και μερικές από τις μεγαλύτερες, πιο δημοφιλείς startup επιχειρήσεις. Ενώ περισσότερα επενδύονται σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις σε πρώην ισχυρούς κλαδους, όπως το εταιρικό λογισμικό, δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν χρήματα άμεσα εφικτές αποτιμήσεις, αντανακλώντας μια μακροχρόνια τάση μετά την πανδημία στον κλάδο.
Μια προσεκτική αποτίμηση των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) και εξαγορών startup επιχειρήσεων απέφερε 149,2 δισεκατομμύρια δολάρια την περσινή χρονιά, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από το 2023 και περίπου το ίδιο ποσό με το 2022.
Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals) και οι startups εκτός ΗΠΑ είχαν μια πιο δύσκολη χρονιά. Η χρηματοδότηση για startup στην Ευρώπη μειώθηκε στα 61,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, σε σύγκριση με τα 66,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, σύμφωνα με το PitchBook. Παρόμοια τάση καταγράφηκα και στην Ασία όπου οι συμφωνίες μειώθηκαν στα 75,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 100,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023.


Latest News

Η xAI του Μασκ προσλαμβάνει ειδικούς να χαλιναγωγήσουν το αθυρόστομο chatbot
Το Grok εκστομίζει ακατάλληλη φρασεολογία και ρατσιστικά σχόλια

Η επόμενη μέρα των ΜμΕ με όρους AI: Από τη συμμόρφωση στην ανταγωνιστικότητα
H τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή ωριμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ήταν το θέμα του πάνελ με τίτλο «Tech Forward: The Future of Greek Business» στο Φόρουμ των Δελφών
![Data Centers: Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/datt-600x400.jpeg)
Η ΑΙ εκτοξεύει την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας - Τα data centers οδηγούν τη ζήτηση [γράφημα]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΟΕ, η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα data centers αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum Χ-Yanis Ben Amor: Το μέλλον της ΑΙ στην Ελλάδα – Οι κίνδυνοι και οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας
Μιλώντας στο ΟΤ Delphi Economic Forum Χ, ο Yanis Ben Amor, αναφέρθηκε στο πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με σωστό τρόπο την ΑΙ

Aυτοβελτιούμενα μοντέλα AI αναπτύσσουν η DeepSeek μαζί με κινεζικό πανεπιστήμιο
Η DeepSeek ονομάζει τα νέα μοντέλα DeepSeek-GRM - συντομογραφία για τη «γενικευμένη μοντελοποίηση ανταμοιβής» - και θα τα κυκλοφορήσει σε βάση ανοιχτού κώδικα

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Δουκίδης (ΟΠΑ): Πρέπει να δούμε ανά κλάδο τις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ
Στον ΟΤ στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X μίλησε ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής ηλεκτρονικού επιχειρείν στο ΟΠΑ

Τελευταία ευκαιρία για τη Δ. Μακεδονία - Το σχέδιο της ΔΕΗ και το «καμένο» master plan του 2020
Το ρεαλιστικό σχέδιο της ΔΕΗ για τη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία - Η αποτυχία του master plan του 2020 για την απολιγνιτοποίηση

Ο ναυτιλιακός γίγαντας CMA CGM ενώνει τις δυνάμεις του με startup ΑΙ
Η πενταετής συνεργασία Uα ανεβάσει τις δαπάνες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη της CMA CGM στα 500 εκατ. ευρώ

Πότε θα κυριαρχήσει η ΑΙ στον πλανήτη - Η πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς
Ο Γκέιτς αναγνωρίζει ότι η ταχύτητα που αναπτύσσει η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά τρομακτική και ότι πιθανότατα οι άνθρωποι θα δουν τις δουλειές τους να αντικαθίστανται πολύ σύντομα

Η προειδοποίηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Χωρίς κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο η ΑΙ μπορεί να απειλήσει την ειρήνη»
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη.