Σε αναταραχή βρίσκονται οι βρετανικές αγορές, με τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτοξεύονται σε υψηλά δεκαετίας, καθώς η ανησυχία για τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις προκαλεί ανησυχητικές συγκρίσεις με την κρίση του 2022.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς σημείωσαν άλμα έως και 12 μονάδες βάσης στο 4,81%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Η λίρα υποχώρησε έναντι όλων των ομολόγων της στην Ομάδα των 10, σημειώνοντας πτώση άνω του 1% έναντι του δολαρίου, ενώ πτωτικά κινούνται οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ομόλογα Βρετανία: Στο υψηλό 25ετίας το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού – Ο γρίφος για τους Εργατικούς

Το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες, ανεβάζοντας το κόστος του μακροπρόθεσμου χρέους στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998. Αν και οι τελευταίες αυξήσεις δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη την έκταση εκείνων που παρατηρήθηκαν πριν από δύο χρόνια, όταν ο καταστροφικός μίνι προϋπολογισμός της Λιζ Τρας έφερε τους εκδικητές των ομολόγων που προκάλεσαν την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας και στη συνέχεια την κατάρρευση της κυβέρνησης Τρας.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό ώθησαν τους διαπραγματευτές να μειώσουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας φέτος και ήρθαν καθώς οι αποδόσεις παγκοσμίως αυξάνονται, καθώς οι αγορές σταθμίζουν τον αντίκτυπο των πιθανών δασμών του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις τιμές.

«Αυτή δεν είναι μια υγιής κίνηση» εξηγεί στο Bloomberg ο Megum Muhic, στρατηγικός αναλυτής της RBC. «Οι γενικές ανησυχίες γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, η αναζωπύρωση του πληθωρισμού και οι δυνητικά πληθωριστικές πολιτικές του Τραμπ συμβάλλουν στην αφήγηση».

Καμπανάκι από την υποχώρηση της λίρας

Ωστόσο καμπανάκι για τους επενδυτές χτυπάει η υποχώρηση της λίρας μαζί με την αύξηση των αποδόσεων. Είθισται οι υψηλότερες αποδόσεις  να ενισχύουν την ελκυστικότητα ενός νομίσματος, οπότε μια συντονισμένη κίνηση προς τα κάτω υποδηλώνει ότι οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ευρύτερη περίπτωση επένδυσης στη Βρετανία.

Η λίρα υποχώρησε έως και 1,3% στα 1,2321 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές στο χρηματιστήριο του Λοανδίνου σημείωσαν πτώση, με τον δείκτη μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 να οδεύει προς τη χειρότερη διήμερη πτώση του από τον Αύγουστο. Σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες βρετανικές ομοειδείς τους, αυτές οι επιχειρήσεις με εγχώριο προσανατολισμό οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομάδα σε σχετική βάση από τον Οκτώβριο του 2023.

«Μοιάζει με μια μικρή «στιγμή Τρας»

«Η άνοδος των αποδόσεων είναι ένα οδυνηρό πλήγμα και φαίνεται ότι, αντί να δοθούν νέα κεφάλαια για την προώθηση της ανάπτυξης, οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν σε περαιτέρω περικοπές» σημειώνει ο Chris Beauchamp, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στην IG Group. «Οι βρετανικές μετοχές παραμένουν φθηνές, και για όλους τους λάθος λόγους».

Το πρόβλημα της Ριβς

Είναι μια δύσκολη εξίσωση για την υπουργό Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, η οποία προσπαθεί να παρουσιάσει τους Εργατικούς ως το κόμμα της οικονομικής πειθαρχίας για να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις και να ενισχύσει την ανάπτυξη. Η αποστολή αυτή έχει ήδη συναντήσει εμπόδια με τις πολιτικές γύρω από την απασχόληση και την αύξηση των εθνικών ασφαλιστικών εισφορών που χαρακτηρίστηκαν ως πληθωριστικές.

Εν τω μεταξύ, οι δημοσιονομικοί κανόνες που η Ριβς θέλει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της αδιαπραγμάτευτης δέσμευσης να αποφεύγεται ο δανεισμός για τις καθημερινές δαπάνες, δέχονται αυξανόμενη πίεση καθώς το περιθώριο των 9,9 δισ. λιρών συνεχίζει να μειώνεται.

«Μοιάζει με μια μικρή «στιγμή Τρας» που θα μπορούσε να ενισχυθεί εάν οι επενδυτές αρχίσουν να τιμολογούν μια πιο περιστερίσια BοE», δήλωσε ο Roberto Cobo Garcia, επικεφαλής της στρατηγικής G10 FX στην BBVA.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν τώρα μόνο μία πλήρη μείωση κατά 0,25% φέτος, με 80% πιθανότητα δεύτερης μείωσης. Αυτό συγκρίνεται με την Τρίτη, όταν δύο μειώσεις ήταν σίγουρες και οι διαπραγματευτές έδιναν 20% πιθανότητα για τρίτη μείωση μέχρι το τέλος του έτους.

«Τα ερωτήματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας έρχονται και πάλι στο προσκήνιο», έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές της Lloyds, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των γνώσεων αγοράς του Σαμ Χιλ. Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, «η καγκελάριος είναι πιθανό να δεχθεί πιέσεις για να περιγράψει μια προσέγγιση για την αποκατάσταση του δημοσιονομικού χώρου».

Το «φλερτ» Ριβς με τις αγορές

Οι έμποροι εξετάζουν προσεκτικά τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων για ενδείξεις άγχους, αν και οι υψηλότερες αποδόσεις που δημιουργήθηκαν από το selloff προσελκύουν αγοραστές. Η Βρετανία πούλησε την Τετάρτη πενταετές χρέος ύψους 4,25 δισ. στερλινών (5,3 δισ. δολαρίων), προσελκύοντας τρεις φορές περισσότερες προσφορές από το ποσό των διαθέσιμων τίτλων. Οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων αυξήθηκαν σε νέο υψηλό 15 μηνών μετά την πώληση.

Η διολίσθηση των ομολόγων την Τετάρτη επιδεινώθηκε από την τοποθέτηση θέσεων, καθώς οι θέσεις long στα futures επί ομολόγων διακόπηκαν, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές. Η αγορά  έχει αποδειχθεί πιο ευμετάβλητη από άλλες μεγάλες αγορές ομολόγων τα τελευταία χρόνια, με τους επενδυτές να επικαλούνται συχνά περιόδους χαμηλής ρευστότητας.

«Η ανησυχία ότι ο φθινοπωρινός προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου» σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής του Bloomberg, Ven Rem «θα υποδαυλίσει τον πληθωρισμό έχει διαδοθεί στις αγορές, με τα όρια πληθωρισμού των δύο ετών να είναι τώρα περίπου 55 μονάδες βάσης υψηλότερα από τότε που η καγκελάριος Rachel Reeves παρουσίασε το σχέδιό της. Τα γκίλτ θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν τα περιφερειακά τους ομοειδή τους κατά τους επόμενους μήνες».

Γενικότερα, το «φλερτ» της καγκελαρίου Ριβς με τις αγορές διαφέρει πολύ από τις δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης Τρας, οι οποίες αιφνιδίασαν τους επενδυτές. Λόγω των αυτοεπιβαλλόμενων δημοσιονομικών κανόνων της καγκελαρίου, η κυβέρνηση θα χρειαστεί πιθανότατα να αυξήσει τους φόρους ή να μειώσει τις δαπάνες, εάν οι αποδόσεις παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

«Αν και η ταχύτητα και η έκταση της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων δεν ήταν τόσο βίαιη όσο αυτή που παρατηρήθηκε μετά τον προϋπολογισμό του Τρας το 2022, ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων στην οικονομία, ιδίως μέσω των υψηλότερων επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων, δεν πρέπει να υποτιμηθεί» εξηγεί  ο Matthew Ryan, επικεφαλής της στρατηγικής αγοράς στην Ebury.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές