Η έλλειψη σταθερού σήματος GPS για περισσότερο από ένα χρόνο εν καιρώ πολέμου, ανάγκασε τους αγρότες στο Ισραήλ, οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προηγμένες τεχνολογίες, να επιστρέψουν σε πιο παραδοσιακές καλλιεργητικές τεχνικές, πιο αργές και λιγότερο αποτελεσματικές.

Περίπου το 70% των ισραηλινών αγροτών χρησιμοποιούν τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, και οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από τον πόλεμο, τους οδήγησαν σήμερα να μάθουν πώς να οργώνουν τα χωράφια τους χωρίς GPS.

ΚΑΠ: Ζυμώσεις και παρασκήνιο για τις αγροτικές ενισχύσεις της νέας περιόδου

Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικούς λόγους, σύμφωνα με το  Bloomberg, που η αποκατάσταση του αγροτικού τομέα μπορεί να παρεμποδιστεί από την παρεμβολή των σημάτων GPS από τον ισραηλινό στρατό.

Η Φορολογική Αρχή του Ισραήλ λέει ότι έχει λάβει σχεδόν 2.000 τέτοιες αιτήσεις από αγρότες, που ζητούν αποζημίωση για ζημιές που σχετίζονται με τον πόλεμο

Όπως περιγράφει το Bloomberg, όταν τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ στα τέλη Νοεμβρίου, ο 67χρονος Itzhik Cohen μπόρεσε επιτέλους να δει τις ζημιές στα χωράφια του Adamit, του κιμπούτς του σε μια ορεινή, ανεμοδαρμένη περιοχή στο βόρειο Ισραήλ, λιγότερο από ένα μίλι από τα λιβανέζικα σύνορα, περιοχή που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν εξαιτίας των συγκρούσεων στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ενώ κάποιοι εργάτες μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στα χωράφια κατά διαστήματα, αυτό δεν ήταν αρκετό, με αποτέλεσμα οπωρώνες ροδάκινων να συρρικνώνονται και στη συνέχεια να πρέπει να ξεριζωθούν και να αντικατασταθούν.

Ταυτόχρονα, οι καλλιέργειες μάνγκο καταστράφηκαν από βακτηριακή μόλυνση, ενώ ένας πύραυλος προσγειώθηκε σε αμπελώνα, προκαλώντας πυρκαγιά που κατέστρεψε δουλειά ετών. Χιλιόμετρα νέων θερμοκηπίων κατακλύστηκαν από ζιζάνια ύψους 2 μέτρων, ενώ ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να ψάχνει τα χωράφια για πυρομαχικά, που δεν έχουν εκραγεί.

Οι απώλειες και οι παρεμβολές

Το Adamit παραμένει ως επί το πλείστον εγκαταλελειμμένο. Ο Cohen εκφράζει την ανησυχία του ότι οι οικογένειες με μικρά παιδιά δεν θα νιώσουν ποτέ αρκετά ασφαλείς για να επιστρέψουν, απειλώντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της κοινότητας. Η προσοχή του όμως είναι στραμμένη στα χωράφια. «Θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να αποκατασταθούν», λέει, στεκόμενος στον οπωρώνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Cohen, οι οικονομικές απώλειες μόνο από τα ροδάκινα είναι πιθανότατα πάνω από 500.000 δολάρια, και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται καν το κόστος της επαναφύτευσης των δέντρων. Ετοιμάζει την αίτηση του κιμπούτς για αποζημίωση για τις πολεμικές ζημιές στην κυβέρνηση, αλλά δεν περιμένει να αποζημιωθεί.

Η Φορολογική Αρχή του Ισραήλ λέει ότι έχει λάβει σχεδόν 2.000 τέτοιες αιτήσεις από αγρότες, που ζητούν αποζημίωση για ζημιές που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Περίπου το 70% των ισραηλινών αγροτών χρησιμοποιούν τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας, σύμφωνα με έρευνα του 2021 που διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του ισραηλινού κέντρου Volcani και του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Αυτό συγκρίνεται με μόλις το 27% των αμερικανικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με έκθεση του 2023 του Γραφείου Κυβερνητικής Λογοδοσίας των ΗΠΑ.

Αρκετές είναι οι τεχνολογίες, που εξαρτώνται από το GPS, όπως οι ημιαυτόνομοι ελκυστήρες, τα συστήματα χαρτογράφησης καλλιεργειών, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για στοχευμένο ψεκασμό φυτοφαρμάκων και τα συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης και δειγματοληψίας εδάφους, σύμφωνα με τον Yafit Cohen, ο οποίος συνέταξε την έρευνα. «Δεν μπορείς να καλλιεργήσεις σήμερα χωρίς να γνωρίζεις την τοποθεσία σου», λέει. «Απλώς δεν μπορείς».

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν συλλέγει στοιχεία σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των παρεμβολών GPS του στρατού

Μεγάλο το πλήγμα για τους αγρότες

Οι γεωργικές επιχειρήσεις του Ισραήλ είναι επίσης συγκεντρωμένες σε ιδιαίτερα ευάλωτα μέρη. Οι αγροτικές κοινότητες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που η Χαμάς έβαλε στο στόχαστρο στις 7 Οκτωβρίου, παράγουν, μεταξύ άλλων, πάνω από το 70% των ντοματών του Ισραήλ, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας. Το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής του Ισραήλ προέρχεται από την περιοχή της βόρειας Γαλιλαίας κατά μήκος των λιβανικών συνόρων, μια αγροτική περιοχή γεμάτη οπωρώνες, κοτέτσια και αμπελώνες.

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι αγρότες έχουν πληγεί σκληρά. Οι απώλειες στον αγροτικό τομέα του Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024 ήταν περίπου 280 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που συνυπογράφουν η περιβαλλοντική υπηρεσία της χώρας, το υπουργείο Υγείας και η Leket, μια μη κερδοσκοπική τράπεζα τροφίμων.

Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας από τον Νοέμβριο υπολόγισε τις γεωργικές απώλειες του Λιβάνου σε 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια για μια περίοδο που καλύπτει περίπου ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότερα από τα δύο τρίτα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη Γάζα έχουν επίσης υποστεί ζημιές, γεγονός που «επιτείνει τον άμεσο κίνδυνο λιμού», λέει η Μπεθ Μπεχτόλ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν συλλέγει στοιχεία σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των παρεμβολών GPS του στρατού και το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν εμπόδισε τη συνεχή εργασία των αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Αλλά ένα υπόμνημα του υπουργείου του 2020 εκτιμά ότι πολύ πιο σποραδικές διακοπές GPS στη γειτονική Συρία οδήγησαν σε ετήσιες απώλειες 28 εκατομμυρίων δολαρίων για τους ισραηλινούς αγρότες.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν το GPS σαν θεόσταλτο δικαίωμα», λέει ο Omer Sharar, διευθύνων σύμβουλος της infiniDome, μιας ισραηλινής νεοφυούς επιχείρησης που προμηθεύει τον ισραηλινό και τον αμερικανικό στρατό με τεχνολογία κατά των παρεμβολών. «Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για την ημέρα που δεν θα υπάρχει».

Στο Mevo Hama, ένα κιμπούτς στα νότια Υψίπεδα του Γκολάν, περίπου 97 χιλιόμετρα (60 μίλια) από τα λιβανέζικα σύνορα, η παρέμβαση του ισραηλινού στρατού οδήγησε σε μια ξαφνική ανάγκη για κάποιον που ήξερε πώς να χειρίζεται τα γεωργικά μηχανήματα χωρίς GPS.

Ο Rami Laner, ένα 74χρονο μέλος της κοινότητας που δεν είχε οργώσει χωράφι για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, βγήκε από τη σύνταξη για να φροντίσει το σιτάρι, το καλαμπόκι και τα βότανα του κιμπούτς. «Επιστρέψαμε σε μεθόδους που εφαρμόζονταν πριν από 50 ή περισσότερα χρόνια», λέει, προσθέτοντας ότι οι νεότεροι αγρότες δεν είναι ακόμη πολύ καλοί σε αυτές. «Ένα μέρος του προσωπικού μεγάλωσε με το GPS και τις νέες τεχνολογίες και δεν ξέρει πώς να δουλέψει χωρίς αυτά. Πολλές από τις εργασίες γίνονται με πολύ ανακριβείς τρόπους, γεγονός που έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις».

Οι αγρότες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο χρειάζονταν την άδεια του στρατού για να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους

Έλλειψη εργατικών χεριών

Οι Ισραηλινοί αγρότες έχουν και άλλα πράγματα να ανησυχούν. Με την έναρξη του πολέμου, οι ξένοι εργάτες έφυγαν και η κυβέρνηση του Ισραήλ απαγόρευσε στους περισσότερους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στη χώρα, δημιουργώντας αυτό που η κυβέρνηση περιέγραψε ως την πιο τρομερή έλλειψη εργατών γης από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948.

Οι αγρότες στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον πόλεμο χρειάζονταν την άδεια του στρατού για να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους, κινδυνεύοντας όταν το έκαναν. Το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome ενεργοποιείται μόνο όταν τα βλήματα κατευθύνονται προς κατοικημένες περιοχές, οπότε οι γεωργικές περιοχές απειλήθηκαν από ρουκέτες, όλμους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αντιαρματικά πυρά με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση.

Όπως και το Mevo Hama, το Kfar Masaryk, κοντά στη Χάιφα, βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό εκτός της γραμμής των άμεσων πυρών μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν ρουκέτες άνοιξαν τρύπες στα χωράφια του. Οι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια δεξαμενή νερού, έκαψαν βαμβακοχώραφα και το Νοέμβριο σκότωσαν έναν έφηβο που εργαζόταν στο κιμπούτς.

Οι αγρότες του δεν είχαν σταθερό σήμα GPS για περισσότερο από ένα χρόνο, γεγονός που τους ανάγκασε να επιστρέψουν σε πιο αργές και λιγότερο αποτελεσματικές τεχνικές.

«Παρόλο που τα σήματα έχουν αποκατασταθεί εν μέρει μετά την κατάπαυση του πυρός, οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές σε όλο το 2025», λέει ο Mizrachi. Οι αγρότες του κιμπούτς έχουν σπείρει για το επόμενο έτος χωρίς πρόσβαση σε σήματα πλοήγησης. «Τη στιγμή που δουλεύεις χωρίς GPS στο πρώτο χωράφι, για το υπόλοιπο της σεζόν δεν μπορείς να δουλέψεις με GPS», εξηγεί ο Nevo Cohen, ένας άλλος αγρότης στο Kfar Masaryk.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO