Έτοιμη για όλα δηλώνει η Μαρίν Λεπέν, η οποία μοιάζει να θέλει να σπρώξει μπροστά τον χρόνο, να επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και να «κοντύνει» τη θητεία του Εμανουέλ Μακρόν.
«Παίρνω τα μέτρα μου προληπτικά. Ετοιμάζομαι για πρόωρες προεδρικές εκλογές δεδομένης της ευθραυστότητας της προεδρίας Μακρόν, με όσες θεσμικές δυνατότητες μας έχει αφήσει», δήλωσε η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Parisien».
Γαλλία: Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Bayrou
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Τετάρτης, αλλά προφανώς δόθηκε προτού αποβιώσει πλήρης ημερών την Τρίτη 7 Ιανουαρίου ο πατέρας της Μαρίν, Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο ηγέτης της μεταπολεμικής ρατσιστικής και μισαλλόδοξης Ακροδεξιάς στη Γαλλία και ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου. Πρόκειται για το κόμμα που κληρονόμησε και μετονόμασε σε Εθνική Συσπείρωση για να αμβλύνει τις ακραίες πολιτικές του θέσεις η επίδοξη ανατροπέας του Εμανουέλ Μακρόν.
Η στιγμή της
Η Μαρίν Λεπέν αναμετρήθηκε δύο φορές με τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 και του 2022 και έχασε (είχε αντιμετωπίσει το 2012 ανεπιτυχώς και τον Φρανσουά Ολάντ). Αλλά τώρα πιστεύει ότι έφθασε η στιγμή της, αφού το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει την εκλογή ενός προέδρου για τρίτη συνεχόμενη θητεία.
Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ που υποστήριξε η Εθνική Συσπείρωση μαζί με τα κόμματα της Αριστεράς ήταν το προανάκρουσμα των προθέσεων της Μαρίν Λεπέν. Η ίδια μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα δεν έκρυψε ότι ο πραγματικός της στόχος πίσω από την πρόταση μομφής που έριξε την κυβέρνηση Μπαρνιέ είναι να προκαλέσει τον πρόωρο τερματισμό της πενταετούς θητείας του Μακρόν.
«Το στοιχείο εκείνο που βραχυκυκλώνει την πολιτική ζωή του τόπου είναι ο αρχηγός του κράτους», δήλωσαν στη «Les Echos» στενοί συνεργάτες της Μαρίν Λεπέν. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η τρις υποψηφία για τη γαλλική προεδρία βάζει στο τραπέζι θέμα παραίτησης του προέδρου, θυμίζει ο ρεπόρτερ της οικονομικής εφημερίδας Ζακ Πογκάμ.
Φτιάχνει κλίμα
«Δεν ζητώ την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν. Λέω όμως ότι θα έρθει μια στιγμή που, αν δεν ακολουθήσουμε τον δρόμο του σεβασμού της βούλησης των ψηφοφόρων, η πίεση προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι προφανώς ολοένα και πιο ισχυρή. Βεβαίως αυτός είναι που θα πάρει τις αποφάσεις, αυτός θα έχει τον τελευταίο λόγο», είχε δηλώσει η ακροδεξιά κληρονόμος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού TF1 αμέσως μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ.
Είναι προσεκτική στις διατυπώσεις της η Μαρίν Λεπέν, αλλά δεν παραλείπει να αναφέρει την ιδέα της παραίτησης του αρχηγού του κράτους ως έσχατη λύση και ως πολιτική διέξοδο σε μια συγκυρία μόνιμης κρίσης. «Είναι μια πολιτική θέση που συμμερίζονται τα κόμματα που βρίσκονται στα άκρα της κομματικής παλέτας, κυρίως η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ελπίζει να βρεθεί κάποτε στη θέση να μονομαχήσει με την Εθνική Συσπείρωση και την ηγέτιδά της», γράφει ο ρεπόρτερ της «Les Echos».
Στρατηγική ανατροπής
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία ξέσπασε, ως γνωστόν, μετά την ήττα της προεδρικής παράταξης στις ευρωεκλογές και τη φαεινή ιδέα που είχε ο Εμανουέλ Μακρόν (για την οποία απολογήθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του) να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο. Μια αναμέτρηση που οδήγησε στον πολιτικό κατακερματισμό της Εθνοσυνέλευσης και στη συνακόλουθη αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης.
Μετά την πρόσφατη υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έδωσε ο Μακρόν στον κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού, η Μαρίν Λεπέν δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει δημοσίως τα πολιτικά λάθη του προέδρου. Διότι δεν στερείται στρατηγικής για να πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο της, που είναι η κατάληψη της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Έτσι η ηγέτιδα του πρώτου σε ψήφους κόμματος που ανέδειξαν οι εκλογές του περασμένου Ιουνίου (το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς εξέλεξε περισσότερους βουλευτές από την Εθνική Συσπείρωση, αλλά αυτό συγκροτείται από τέσσερα κόμματα, την Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Οικολόγους) επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την άποψή της – που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα, είναι αλήθεια – ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν «είναι πολύ εύθραυστη».
Η Λεπέν θεωρεί ότι «τα προβλήματα μπορούν να προκύψουν από τη συμπεριφορά των χρηματαγορών ή ακόμα και από τον κεντρώο χώρο που ανήκει ο πρόεδρος και ο οποίος θα μπορούσε να διαφωνήσει με τον διορισμένο πρωθυπουργό». Είναι έμμεση πλην σαφής η αναφορά στην στοχοποίηση της Γαλλίας από τις αγορές, αναδείχθηκε εξάλλου σε μείζον θέμα από τα γαλλικά ΜΜΕ η εκτίναξη του κόστους δανεισμού της Γαλλίας σε επίπεδα υψηλότερα από το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.
Εν πάση περιπτώσει, ευρισκόμενη σε μια κατάσταση «παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας», η Εθνική Συσπείρωση ποντάρει σε μια νέα διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών εκλογών το επόμενο καλοκαίρι. «Και ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για την κινητοποίηση του εκλογικού σώματος από το να επισημαίνει διαρκώς το ενδεχόμενο παραίτησης του Μακρόν μετά από μία ακόμη ήττα του προεδρικού στρατοπέδου;», αναρωτιέται ο Ζακ Πογκάμ της «Les Echos».
Αντιφάσεις
«Σας λέω, αγαπητοί φίλοι, ότι αυτό το πολιτικό σύστημα που υπερηφανεύεται για την ηθική και για την ευθύνη που υποτίθεται ότι το διακρίνουν, είναι και ανήθικο και ανεύθυνο. Η κλεψύδρα γι’ αυτό αδειάζει τάχιστα και σύντομα ο χρόνος του θα τελειώσει», διακήρυξε εν μέσω χειροκροτημάτων οπαδών της η Μαρίν Λεπέν την περασμένη Κυριακή σε ομιλία της στο Ετρεπανί. Είχε μάλιστα δίπλα της τον Τζορντάν Μπαρντελά, τον φωτογενή και ευφραδή νέο πολιτικό στον οποίο παρέδωσε πέρυσι την προεδρία του κόμματος για να επικεντρωθεί η ίδια στον αγώνα διαδοχής του Μακρόν στο Μέγαρο των Ιλισίων.
«Η Εθνική Συσπείρωση βιάζεται για να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις, διότι δεν έχει τον χρόνο με το μέρος της. Αν ο Μπαϊρού καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση και να παγιώσει ένα modus operandi, τότε η Λεπέν θα χάσει το επιχείρημα της πολιτικής αστάθειας και δεν θα μπορεί να υποκινεί την κοινή γνώμη να απαιτεί από τον πρόεδρο να δώσει μια κάποια λύση, ακόμα και παραιτούμενος», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Λικ Ρουμπάν, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών της Γαλλίας.
Πάντως η στρατηγική της ανατροπής του Μακρόν που θέτουν σε εφαρμογή η Λεπέν και ο Μπαρντελά, δεν στερείται αντιφάσεων. Η προαλειφόμενη για την προεδρία ζητεί από τον πρόεδρο λύσεις ομνύοντας στην επιστροφή στην κανονικότητα και στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Αλλά και μόνο η πίεση για παραίτηση του προέδρου δύο χρόνια προτού λήξει η θητεία του, απομακρύνει και αυτήν και το κόμμα της από την «ομαλοποίηση» που επαγγέλλεται, σύμφωνα με την ανάλυση του Λικ Ρουμπάν.
Επιπλέον, «αν η εκλογική βάση της Λεπέν και της Εθνικής Συσπείρωσης έχει ξεσηκωθεί κατά του ‘προέδρου των πλουσίων’, οι μεσαίες και ανώτερες εισοδηματικές τάξεις και οι πολίτες με πανεπιστημιακή μόρφωση δεν θα έβλεπαν ευνοϊκά μια προσπάθεια της αντιπολίτευσης να γυρίσει βιαστικά τις σελίδες του πολιτικού ημερολογίου», παρατηρεί ο πολιτικός αναλυτής.
Πρόκειται για μια προβληματική που φαίνεται πως έχει γίνει αντιληπτή και από την ίδια την Λεπέν και τον Μπαρντελά. «Το να μιλάμε για παραίτηση δεν είναι μια πρόσθετη πίεση, αλλά μια ψυχρή και ορθολογική ανάλυση της πολιτικής κατάστασης», σημειώνουν στελέχη από το περιβάλλον της Μαρίν Λεπέν, ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει περιέλθει σε «επικίνδυνη θέση» εξαιτίας των δικών του πράξεων και πολιτικών πρωτοβουλιών.
Γόρδιος δεσμός
Πέραν αυτού, φαίνεται πως και ο Φρανσουά Μπαϊρού προτού εμφανιστεί ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης για να παρουσιάσει το πρόγραμμά του φροντίζει να κάνει ορισμένες κινήσεις καλής θέλησης προς την Ακροδεξιά αντιπολίτευση (γέφυρες με την Αριστερά θα ήταν μάλλον μάταιο να προσπαθήσει να χτίσει), τασσόμενος για παράδειγμα υπέρ της αλλαγής του εκλογικού συστήματος επί το αναλογικότερο.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Εθνικής Συσπείρωσης, η ικανοποίηση του οποίου όμως πιθανότατα δεν θα αρκέσει από μόνη της για να χαρίσει στον Μπαιρού την στήριξη των βουλευτών της Εθνικής Συσπείρωσης στην κρίσιμη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης, 14 Ιανουαρίου, κατά την οποία ο Μπαϊρού θα παρουσιάσει στην Εθνοσυνέλευση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.
Ψήφο εμπιστοσύνης κατά τα ειωθότα, μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, δεν θα ζητήσει ο Μπαϊρού. «Θα υπάρξει κατά κάποιον τρόπο μια διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, διότι πιθανότατα θα κατατεθεί πρόταση μομφής», είχε δηλώσει λίγο προτού εκπνεύσει το 2024 ο νεοδιορισθείς πρωθυπουργός. Διότι ο ηγέτης της Ανυπότακτης Αριστεράς Μελανσόν είχε ήδη προαναγγείλει την πρόθεση του κόμματός του να καταθέσει πρόταση μομφής (και) κατά της κυβέρνησης Μπαϊρού.
Latest News
CEO Διώρυγας Παναμά: Η ικανοποίηση των αξιώσεων Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Η Κίνα δεν ελέγχει τη διαδρομή και τα αμερικανικά πλοία δεν μπορούν να έχουν καλύτερες τιμές από άλλα ξεκαθαρίζει ο CEO της Διώρυγας του Παναμά
Βαριά η σκιά του Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία - Ο κίνδυνος ύφεσης
H μεγαλύτερη δυσκολία για την παγκόσμια ανάπτυξη είναι η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολιτικές Τραμπ, λένε οι αναλυτές
Δύσκολο το 2025 για την αεροπορική βιομηχανία - Πού θα φτάσουν τα εισιτήρια
Τα προβλήματα στον κλάδο των αερομεταφορών υπερβαίνουν κατά πολύ την Boeing προειδοποιούν οι άνθρωποι του κλάδου
Η Κίνα κατηγορεί την ΕΕ για τη δημιουργία εμπορικών και επενδυτικών φραγμών
Στα πρόθυρα νέου εμπορικού πολέμου η Κίνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τους δασμούς στα EV και το αντιντάμπινγκ στο γαλλικό μπράντι
Κοντά στο μηδέν ο πληθωρισμός στην Κίνα - Φουντώνουν οι φόβοι για αποπληθωρισμό
Ανεπαρκή αποδεικνύονται μέχρι στιγμής τα μέτρα του Πεκίνου για τόνωση της κατανάλωσης στην Κίνα
Ποιο διαβατήριο «ταξιδεύει» στους περισσότερους προορισμούς το 2025 - Η θέση της Ελλάδας
Πέρσι ισοβάθμισαν τα διαβατήρια 6 χωρών στην πρώτη θέση - Φέτος η πρωτιά είναι ξεκάθαρη
Εκτοξεύτηκε ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία - Διαψεύδει τους αριθμούς η κυβέρνηση
Το 2022, ο αριθμός των αστέγων στη Γερμανία δεν ξεπερνούσε τους 263.000 και τώρα έχει ξεπεράσει τις 500.000 ανθρώπους, αν και η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα νούμερα αυτά είναι διογκωμένα.
Πόσο κοστίζει η Γροιλανδία
Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναλαμβάνει την πρότασή του να αγοράσουν οι ΗΠΑ τη Γροιλανδία
Η Lufthansa σχεδιάζει 10.000 προσλήψεις και προχωρά στην εξαγορά της ITA
Η Lufthansa πρόκειται να προσλάβει εντός του 2025 περίπου 10.000 νέους υπαλλήλους, με τις περισσότερες από τις μισές θέσεις να αφορούν το εσωτερικό της Γερμανίας
Έμεινε μόνο στους επαίνους - Ο Μπλίνκεν για τις σχέσεις ΗΠΑ με Ιαπωνία
Οι παρατηρήσεις Μπλίνκεν ήρθαν αμέσως μετά την κίνηση του Μπάιντεν να απαγορεύσει στην ιαπωνική εταιρεία μια σημαντική επένδυση στις ΗΠΑ