Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν κρύβει τις προθέσεις του: για μία ακόμα φορά επανέλαβε την επιθυμία του να αγοράσει Γροιλανδία και να την κάνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως είχε κάνει και το 2019.

Το νησί των μόλις 57.000 κατοίκων, που είναι κυρίως καλυμμένο από πάγο, διαθέτει τεράστιους ορυκτούς πόρους και είναι στρατηγικά σημαντικό για τον αμερικανικό στρατό, αποτελεί μέρος της Δανίας για περισσότερα από 600 χρόνια.

«Η Γροιλανδία είναι ένα απίστευτο μέρος και οι άνθρωποι θα ωφεληθούν τρομερά εάν και όταν γίνει μέρος του Έθνους μας», είπε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social τη Δευτέρα.

Τραμπ: Δεν αποκλείει την χρήση βίας για να προσαρτήσει τη Διώρυγα του Παναμά και την Γροιλανδία

«Αυτή είναι μια συμφωνία που πρέπει να συμβεί», είπε ο Τραμπ την Τρίτη μετά την ιδιωτική επίσκεψη του γιου του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στη Γροιλανδία.

Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας Mute Egede, ο οποίος πρόσφατα ενέτεινε τις πιέσεις για ανεξαρτησία από τη Δανία, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το νησί δεν είναι προς πώληση και ότι εναπόκειται στους κατοίκους του να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

«Ενώ άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Δανών και των Αμερικανών, έχουν δικαίωμα να έχουν τη γνώμη τους, δεν πρέπει να παρασυρθούμε από την υστερία και να αφήσουμε τις εξωτερικές πιέσεις να μας αποσπάσουν από την πορεία μας», υπογράμμισε.

Το νησί, πρώην αποικία της Δανίας, έγινε επίσημη επικράτεια του σκανδιναβικού βασιλείου το 1953 και υπόκειται στο σύνταγμα της Δανίας, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο νομικό του καθεστώς θα απαιτούσε συνταγματική τροποποίηση.

Το 2009, παραχωρήθηκε στο νησί ευρεία αυτοδιοικητική αυτονομία, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να κηρύξει την ανεξαρτησία από τη Δανία μέσω δημοψηφίσματος.

Το 2019, τόσο η Γροιλανδία όσο και η Δανία απέρριψαν την προσφορά του Τραμπ να αγοράσει το νησί.

Όταν η Γροιλανδία ήταν ακόμα αποικία, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον τότε πρόεδρο Χάρι Τρούμαν προσπάθησαν να αγοράσουν το νησί ως στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για 100 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό, αλλά η Κοπεγχάγη αρνήθηκε να πουλήσει.

Τι θα συμβεί αν Γροιλανδία γίνει ανεξάρτητη

Όπως επισημαίνει το Reuters, εάν η Γροιλανδία γίνει ανεξάρτητη, θα μπορούσε να επιλέξει να συνδεθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ η πλειοψηφία των Γροιλανδών θέλει ανεξαρτησία, λίγοι βλέπουν την πλήρη ανεξαρτησία ως βιώσιμη δεδομένης της οικονομικής τους εξάρτησης από τη Δανία, η οποία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια επιλογή θα μπορούσε να είναι ο σχηματισμός ενός λεγόμενου συμφώνου «ελεύθερης σύνδεσης» με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρόμοιο με το καθεστώς των νησιωτικών εθνών του Ειρηνικού, των Νήσων Μάρσαλ, της Μικρονησίας και του Παλάου.

«Η Γροιλανδία μιλάει για ανεξαρτησία από τη Δανία, αλλά κανένας Γροιλανδός δεν θέλει απλώς να στραφεί σε έναν νέο αποικιακό κύριο», δήλωσε ο Ulrik Pram Gad, ανώτερος ερευνητής και ειδικός στη Γροιλανδία στο Δανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών.

Θεωρεί απίθανο η Γροιλανδία να ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας χωρίς να διασφαλίσει την ευημερία του πληθυσμού της.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Egede προέτρεψε τον λαό της Γροιλανδίας να απελευθερωθεί από «τα δεσμά της αποικιοκρατίας» και να διαμορφώσει το δικό του μέλλον.

Γιατί ενδιαφέρει τον Τραμπ;

Η Γροιλανδία έχει στρατηγική σημασία για τον αμερικανικό στρατό και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των βαλλιστικών πυραύλων, καθώς η συντομότερη διαδρομή από την Ευρώπη στη Βόρεια Αμερική περνάει μέσω του νησιού της Αρκτικής.

Ο αμερικανικός στρατός διατηρεί μόνιμη παρουσία στην αεροπορική βάση Pituffik στα βορειοδυτικά της Γροιλανδίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ραντάρ στη Γροιλανδία για την παρακολούθηση των υδάτων μεταξύ του νησιού, της Ισλανδίας και της Βρετανίας που αποτελούν πύλη για σκάφη του ρωσικού ναυτικού και πυρηνικά υποβρύχια.

Η Γροιλανδία είναι γεωγραφικά μέρος της βορειοαμερικανικής ηπείρου και είναι ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μπορούν να αποτρέψουν οποιεσδήποτε άλλες μεγάλες δυνάμεις να δημιουργήσουν ερείσματα στο νησί της Αρκτικής, σύμφωνα με τον ανώτερο ερευνητή Ulrik Pram.

Το νησί, του οποίου η πρωτεύουσα Nuuk είναι πιο κοντά στη Νέα Υόρκη από την πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη, διαθέτει επίσης ορυκτό πλούτο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά η ανάπτυξη είναι αργή.

Η Γροιλανδία έχει απαγορεύσει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου για περιβαλλοντικούς λόγους, και η ανάπτυξη του τομέα εξόρυξής της έχει εμπλακεί στη γραφειοκρατία και την αντίθεση των αυτόχθονων πληθυσμών.

Αυτό κράτησε την οικονομία της Γροιλανδίας εξαρτημένη από την αλιεία, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το 95% των εξαγωγών, και τις ετήσιες επιδοτήσεις από τη Δανία, που καλύπτουν περίπου το ήμισυ του δημόσιου προϋπολογισμού.

Συνολικά, η Δανία ξοδεύει κάτι λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο στη Γροιλανδία.

Τι επιθυμεί η Γροιλανδία

Τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα ανεξαρτησίας κερδίζει έδαφος στο νησί. Η πλειοψηφία των κατοίκων υποστηρίζει την ανεξαρτησία, αλλά είναι διχασμένοι ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις πιθανές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο.

Οι Γροιλανδοί πολιτικοί έχουν δηλώσει επανειλημμένα από το 2019 ότι ενδιαφέρονται για την ενίσχυση της συνεργασίας και του εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το μέλλον μας και ο αγώνας για την ανεξαρτησία είναι δική μας υπόθεση», είπε ο Egede.

Ο Aaja Chemnitz, Γροιλανδός μέλος του κοινοβουλίου της Δανίας, είπε ότι η ιδέα της εξαγοράς από τις ΗΠΑ πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά. «Δεν θέλω να γίνω πιόνι στα καυτά όνειρα του Τραμπ να επεκτείνει την αυτοκρατορία του για να συμπεριλάβει τη χώρα μας», έγραψε.

Τι απαντά η Δανία

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ Γροιλανδίας και Δανίας, μετά τις αποκαλύψεις ιστορικών παραπτωμάτων από τον πρώην αποικιακό ηγέτη.

Η προσφορά του Τραμπ το 2019 να αγοράσει το νησί απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη Δανία, στενό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ, και χαρακτηρίστηκε ως «παράλογη» από την πρωθυπουργό Mette Frederiksen.

Όταν ρωτήθηκε για το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Τραμπ την Τρίτη, ο Φρέντερικσεν είπε: «Χρειαζόμαστε πολύ στενή συνεργασία με τους Αμερικανούς».

Και πρόσθεσε: «Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους να σεβαστούν ότι οι Γροιλανδοί είναι λαός, είναι η χώρα τους και μόνο η Γροιλανδία μπορεί να καθορίσει και να καθορίσει το μέλλον της Γροιλανδίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα