Στις 1.506 μονάδες και σε υψηλά 14 ετών έκλεισε χτες το ελληνικό χρηματιστήριο και η Λ. Αθηνών βρίσκεται σε ευφορία Ιανουαρίου. Πολύ καλό νέο, αρκεί να μην ξαναβρούμε τοίχο όπως τον Μάιο του προηγούμενου έτους.
Θα μου πείτε, και δικαίως βέβαια, γιατί τέτοια μεμψιμοιρία…
Διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι αγορές αποστρέφονται την αβεβαιότητα.
Και ένα βασικό μάθημα που παίρνουν οι rookies των αγορών είναι ότι είναι προτιμότερο να γνωρίζεις ακόμη και τη ζημιά που μπορούν να κάνουν κάποιες πολιτικές, είτε από τις κυβερνητικές είτε από τις νομισματικές αρχές, παρά να μην γνωρίζεις καθόλου.
Και δυστυχώς ουδείς γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και πώς αυτά που έχει στο μυαλό του θα επηρεάσουν την Ευρώπη.
Και κατ’ επέκταση την Ελλάδα.
Τα παιχνίδια
Βέβαια, το επιτελείο του Τραμπ, γνωρίζει πολύ καλά τι μπορεί να κάνει η αβεβαιότητα. Σαφώς το γνωρίζει και το παραγνωρίζει.
Και προτιμά να παίζει με κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο περί δασμών σε όλο τον κόσμο. Και να άγει και να φέρει τις αγορές ανάλογα με τις διαθέσεις του.
Τώρα θα μου πείτε ότι το ΧΑ δείχνει «μπετόν αρμέ»!
Ε… κάποια στιγμή θα έρθει και η ώρα του. Εάν κάτι «σπάσει» (ελληνοποίησα την έκφραση των Αμερικάνων περί broken markets)… το σκυρόδεμα του ΧΑ δεν γνωρίζω πόσο θα αντέξει.
Γι’ αυτό ναι μεν long βήματα, αλλά με αρκετό… hedging. Ειδικά σε μεγάλα ύψη…
————————————-
Μετά τις ΗΠΑ… η Ελλάδα
Βέβαια, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, υπήρξε χτες μια είδηση που αν και πέρασε στα ψιλά, εκτιμώ ότι είναι ύψιστης σημασίας, πραγματικής και συμβολικής.
Αναφέρομαι σε αυτό που έγραψε το Reuters, ότι η Dar Global, ο διεθνής βραχίονας της Dar Al Arkan Real Estate Development Company, εκ Σαουδικής Αραβίας ορμώμενης, σχεδιάζει να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στις ΗΠΑ και… στην Ελλάδα.
Και εδώ ο Τραμπ
Το εξίσου ενδιαφέρον είναι, και εδώ κολλάει αυτό που σας είπα παραπάνω για το πόσο επηρεάζει η παρουσία του Τραμπ στη διεθνή επιχειρηματική και όχι μόνο σκηνή, είναι ότι η Dar Global έχει κλείσει σειρά συμφωνιών με την εταιρεία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Trump Organization.
Μεταξύ αυτών των συμφωνιών είναι η ανέγερση πύργων Trump στην Τζέντα και το Ντουμπάι, καθώς και μία επένδυση στο real estate του Ομάν.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Trump Organization, Έρικ Τραμπ, ο δεύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ.
Πού κολλάει η Ελλάδα;
Τώρα θα μου πείτε… πού κολλάει η Ελλάδα. Αυτό αναζητώ αγαπητές και αγαπητοί από χθες, αλλά ακόμη δεν έχω διασταυρώσει τις πληροφορίες μου για να σας τις μεταφέρω.
Ωστόσο, η αναφορά στο δημοσίευμα του Reuters μόνο τυχαία δεν ήταν.
Και αφήνω ένα στοιχείο εδώ… η Dar Global ειδικεύεται στις πολυτελείς κατοικίες… όχι μόνο στους πύργους Trump.
Λέτε να γνωρίζουν κάτι παραπάνω κάποιοι εφοπλιστές που τοποθετούνται ήδη σε φιλέτα της Αττικής και όχι μόνο….;
Για να βάζετε σιγά σιγά κάποια κομμάτια του παζλ πάντως στη μεγάλη εικόνα, σας παραπέμπω σε αυτό που σας είχα πει τέλη Σεπτεμβρίου για το ενδιαφέρον των Μονεγάσκων για την Astir Marina Βουλιαγμένης… και επιφυλάσσομαι να επανέλθω.
——————————–
Στο μεταξύ… νέο μέτωπο
Στο μεταξύ εγχώρια πολιτική και επιχειρηματική σκηνή βρήκε νέο μέτωπο να ασχοληθεί, μέχρι να μπούμε στα βαθιά της νέας χρονιάς.
Μιλάω για το νέο «περήφανο» αγώνα που κήρυξε το Μαξίμου για τα ασφάλιστρα υγείας.
Το υφέρπον ζήτημα υπήρχε βέβαια, αλλά το «σήκωσε» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, την περασμένη εβδομάδα, με το ΠΑΣΟΚ να έχει προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία για το προσεχές διάστημα.
Χτες, ξαφνικά, και αφού ρωτήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι η κυβέρνηση εδώ και κάποιους μήνες επεξεργάζεται ένα σχέδιο το αρμόδιο Υπουργείο.
Δεν βλέπω όμως κάτι να γίνει, διότι λείπει ένας ακόμη «παίκτης».
Οι κλινικές… βεβαίως.
Θέμα εργασιακού κόστους
Οι κλινικάρχες δεν έχουν πάρει ακόμη θέση, παρά το ότι περιστασιακά ετίθετο.
Αλλά η δυσφορία είναι έκδηλη για τα κόστη, ειδικά το εργασιακό.
Αυτό που μου μεταφέρουν είναι ότι καθώς πολλοί μισθοί είναι συνδεδεμένοι με τον κατώτατο μισθό, έχει αρχίσει και «δαγκώνει» το μισθολογικό κόστος.
Ανακατατάξεις
Εντούτοις, δεν πρόκειται να κάτσουν άμεσα στο τραπέζι για λύσεις, δεδομένου ότι ο κλάδος είναι σε φάση ανακατατάξεων. Δεν είναι μόνο δηλαδή ότι το CVC βρίσκεται στην τελική ευθεία για να πουληθεί ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου του Hellenic Healthcare Group σε αραβικό όμιλο, αλλά και ότι το ΙΑΣΩ αναζητεί επενδυτή.
Είναι με λίγα λόγια όλοι απασχολημένοι, με το βάρος της εκπροσώπησης να πέφτει στο Ιατρικό.
Μέχρι να βρουν… χρόνο επομένως, το πρόβλημα είναι των ασφαλιστικών, καθώς «σπάνε» πλέον πολλά συμβόλαια.
Ήδη η αγορά μιλά για ένα 10% με 15% των συμβολαίων που δεν έχουν πληρωθεί.
—————————
Χαμένοι στη μετάφραση
Δεν βλέπω φως άμεσα λοιπόν, όπως δεν είδε φως και στην ερώτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης για θέματα τραπεζών, Μιλένα Αποστολάκη, όταν είχε καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη, για την καταστρατήγηση των νέων διατάξεων για την golden visa εις βάρος των πολιτών.
Η κυρία Αποστολάκη είχε επισημάνει ότι μια εξαίρεση του σχετικού νόμου (ν. 5100/2024) που ανοίγει τον δρόμο για την καταχρηστική εφαρμογή του, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να βρίσκουν οποιονδήποτε χώρο που σήμερα δεν χρησιμοποιείται ως οικία, να προχωράνε σε συνεννόηση με τον πωλητή στην αλλαγή της χρήσης και ύστερα να τα αγοράζουν αποκτώντας golden visa με ελάχιστο τίμημα 250.000 ευρώ και όχι 800.000 ευρώ, όπως είναι το νέο όριο.
Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι είναι…. αναρμόδιο, παρόλο που εισηγητής όλων των ρυθμίσεων για τις αλλαγές στην golden visa ήταν ο αρμόδιος Υπουργός.
Τελικά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι αρμόδιος για την golden visa;
——————————–
Ανοιχτό και το μέτωπο των τραπεζών
Εύχομαι να μην αναζητηθεί και ο αρμόδιος για να κλείσει οριστικά και το τραπεζικό μέτωπο.
Μέχρι χθες οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να παράσχουν στην ΤτΕ τα στοιχεία για τις προμήθειες και τα επιτόκια, αλλά όπως έχουν διαμηνύσει δεν θα είναι έτοιμες στα συστήματά τους να περάσουν τις αλλαγές πριν τις 15 Ιανουαρίου.
Στο μεταξύ τα επιτόκια των καταθέσεων μειώθηκαν κι άλλο, στο 0,49% για τις νέες καταθέσεις, από 0,53%, ενώ των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,27%.
——————–
Έρχονται και νέες επιδοτήσεις
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παραμένει στον αστερισμό των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος, αφού θα συνεχιστούν και τον Ιανουάριο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Από Φεβρουάριο θα υπάρξουν ενισχύσεις και για τους λογαριασμούς ρεύματος των επιχειρήσεων.
Η ανησυχία
Ωστόσο, αν και ο Υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις από τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στις τιμές του ρωσικού αερίου, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τα στοιχεία που επικαλέστηκε το πρακτορείο Reuters.
Από το 2021, η Ελλάδα έχει δαπανήσει 11 δισ. ευρώ για ενεργειακές επιδοτήσεις στην προσπάθειά της να προστατεύσει τους πελάτες.
Αυτά είναι κεφάλαια των παραγωγών ρεύματος, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι και προμηθευτές.
Το 2022, η δαπάνη ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ – μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ και διπλάσια από τη δεύτερη Ιταλία, σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία συμβούλων ενέργειας Enerdata.
Έτσι, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να θωρακίσει τους πολίτες από τις αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, η κατάσταση έχει επιδεινώσει την κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα.
Κατακερματισμός
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης μεταξύ της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των γειτόνων της έγκειται στις επενδύσεις.
Ενώ η βορειοανατολική Ευρώπη διαθέτει γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που επιτρέπουν την εύκολη μεταφορά ενέργειας μεταξύ των εθνών, καθώς και ένα ισχυρό μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι κατακερματισμένο και απομονωμένο.
————————
Σκληραίνει το παιχνίδι…
Αυτό πάντως που μαθαίνω από την αγορά είναι ότι το παιχνίδι της ενέργειας φουντώνει. Και δεν θα είναι «παιχνίδι» στο χώρο των ΑΠΕ.
Αν και μας είχαν συνηθίσει σε deals, οι μεγάλες αγοραπωλησίες σε εκείνο το μέτωπο τελειώνουν.
Το «παιχνίδι» πλέον είναι στο φυσικό αέριο και στην προμήθεια ρεύματος. Εκεί περιμένει η αγορά κάποια «ξεκαθαρίσματα».
Και αυτό που έχω να πω είναι ότι οι τιμολογήσεις των τελευταίων 2-3 μηνών πιέζουν τους πιο μικρούς, τους μη καθετοποιημένους.
Αν ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό θα γράψουν ζημιές… αν δεν τον ακολουθήσουν θα χάσουν μερίδια.
———————-
Στη «Χρυσή Βίβλο»
Στο μεταξύ, την παρθενική της εμφάνιση στη «Χρυσή Βίβλο» έκανε η Alter Ego Media, ανάμεσα στις πιο κερδοφόρες της Ελλάδας.
Ο Όμιλος Μedia κατέκτησε την 73η θέση μεταξύ των 200 επιχειρηματικών ομίλων με τα μεγαλύτερα κέρδη EBITDA.
Μάλιστα, αποτελεί και τον μοναδικό εκπρόσωπο του κλάδου των MME.
Latest News
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις
Πέφτει μισό δισ. στην αγορά, τα αντανακλαστικά Σκυλακάκη, έρχεται το Kids Wallet, το santa rally του Ελλάκτωρ, το «χέρι» του Κορεάτη στην Intralot, το καμπανάκι ΣΕΤΕ
Μισό δισ. στην αγορά
Τι συμβαίνει στο Τατόι, «κολλημένοι» στην Αράχωβα, τα μπόνους των Δημοσίων Υπαλλήλων, η «προίκα» του Κρητικού και οι «4» των Φυλακών
Κακός χαμός… με την καλή έννοια
Στους δρόμους η Νέα Δημοκρατία, τα 3 δισ. της «ασπίδας», η αλήθεια για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, τα σχέδια Ξιφαρά, ποιον ξεχωρίζει η JP Morgan, η επέκταση της Dimand
Μήνυμα Μητσοτάκη
Το κουβάρι με τα μπόνους δόμησης, οι αλλαγές στη ΔΕΗ, οι μεταγραφές της Attica Bank, ο παλιός Τσαμάζ και η ιστορική ανατροπή (;) με τα τέλη
Η καταιγίδα