Η χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική και ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος των κατόχων νοσοκομειακών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Αν και απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τις υπέρογκες ανατιμήσεις των ισόβιων ασφαλιστικών προγραμμάτων υγείας – αγγίζουν ακόμη και το 20% – ωστόσο έφερε στο προσκήνιο το γενικότερο θέμα της αγοράς. Πρωτίστως τις υπερβολικές ανατιμήσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Ασφάλιστρα υγείας: Τι απαντούν οι ασφαλιστικές για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Μετά τις αποκαλύψεις ΟΤ [πίνακας]

Ασφάλιστρα υγείας: Οι τιμολογήσεις δυο ταχυτήτων

Είναι χαρακτηριστικό γεγονός ότι, όπως έλεγε πηγή της αγοράς μιλώντας προς τον ΟΤ, «αν ένας απλός ιδιώτης προσφύγει στις υπηρεσίες ενός ιδιωτικού νοσοκομείου θα πληρώσει πολύ λιγότερα χρήματα από αυτόν που θα προσφύγει και θα αναφέρει πως έχει ασφαλιστική κάλυψη – αν ο ένας πληρώσει πχ 1.000 ευρώ, ο άλλος θα πληρώσει 3.500 ευρώ»!

Τιμοκατάλογο για τα ασφάλιστρα υγείας από τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Επ’ αυτού μάλιστα η ΕΑΕΕ ζητά την καθιέρωση ενός τύπου «τιμοκαταλόγου» των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Κάτι το οποίο αποφεύγουν επιμελώς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Επίσης η ΕΑΕΕ έχει θέσει το θέμα της υψηλής φορολογίας – 24% στις υπηρεσίες των νοσοκομείων και 15% στα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Δεν είναι όμως σαφές το δημοσιονομικό κόστος στο ενδεχόμενο της μείωσης των δύο φορολογικών επιβαρύνσεων.

ΣΔΙΤ για επενδύσεις των ασφαλιστικών στα δημόσια νοσοκομεία

Παράλληλα η ΕΑΕΕ θέτει το ζήτημα της απλοποίησης του πλαισίου για την δημιουργία ενός ιδιωτικού νοσηλευτηρίου.

Οπως λέγεται χαρακτηριστικά ο χρόνος που απαιτείται για την δημιουργία ενός ιδιωτικού νοσηλευτηρίου είναι 7 – 8 χρόνια. Η χρονοβόρα αυτή διαδικασία κάνει απαγορευτική την επενδυτική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο κλάδο. Επί της ουσίας τον καθιστά «κλειστό».

Κι είναι η πίεση των ασφαλιστικών εταιρειών προς την κυβέρνηση για την παροχή προς τον ασφαλιστικό κλάδο συγκεκριμένων τμημάτων των δημοσίων νοσοκομείων, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Οι ζημιές και τα υπέρογκα ασφάλιστρα

Η σημερινή κατάσταση υποστηρίζει η ΕΑΕΕ καθιστά τον συγκεκριμένο ασφαλιστικό κλάδο ζημιογόνο. Και μάλιστα οι ζημιές του 2023 είναι αρκετά υψηλές- ανήλθαν στο 112,9 του σχετικού δείκτη.

Ωστόσο όμως τα θύματα αυτής της «δυσαρμονίας» της εν λόγω αγοράς είναι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν κάθε χρόνο υπέρογκα ασφάλιστρα – στη βάση του δείκτη του «ιατρικού πληθωρισμού» που καταρτίζει το ΙΟΒΕ – τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον επίσημο πληθωρισμό και την αύξηση των ετήσιων αποδοχών τους. Είναι εκτός τόπου και χρόνου!

Ως εκ τούτου η επικείμενη ανάδειξη του θέματος στη Βουλή και η «πολιτικοποίηση» του, όπως έχει υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενδεχομένως να ασκήσει πίεση προς όλους τους συμμετέχοντες και πρωτίστως προς την κυβέρνηση για να κάνει κάτι…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη
Tέχνη και Ζωή |

«Η σύνοδος των τριών κρίσεων: 2014-2022» – Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Πετράκη

Η Ελλάδα μετά την βαριά κρίση του 2010-2014, που συνεχίστηκε ουσιαστικά μέχρι το 2017 και τυπικά μέχρι τον Αύγουστο του 2022 πέρασε όπως όλος ο κόσμος, τον Covid-19 και την ενεργειακή κρίση και το Ουκρανικό.