Χαμηλότερα των τρεχόντων επιπέδων βλέπει τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου η Goldman Sachs, δηλαδή στις 1.475 μονάδες, από τις 1.507 μονάδες που είναι σήμερα. Ουσιαστικά δηλαδή βλέπει πτώση σχεδόν 2% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η εκτίμησή της εδράζεται στο ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν φέτος, κατά 4%, για να ανακάμψουν το 2026 κατά 2%, με την μερισματική απόδοση όμως να είναι στο 8%.
ΚΕΠΕ: Μειώθηκε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο [διαγράμματα]
Ένα ανθεκτικό ξεκίνημα για το 2025
Οι εκτιμήσεις της περιλαμβάνονται στην ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές, με την Goldman Sachs να εξηγεί ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ο συνολικός δείκτης μετοχών των αναδυόμενων αγορών παρέμεινε ανθεκτικός παρά την απότομη ανατιμολόγηση των προσδοκιών των επιτοκίων και της πορείας του δολαρίου από τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο ευρύς δείκτης MSCI EM έχει υποχωρήσει 3% από τα μέσα Δεκεμβρίου, σε μεγάλο βαθμό σε συμφωνία με τις υπόλοιπες αγορές.
Οι ευαίσθητες στο επιτόκιο αγορές μετοχών, όπως η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Ινδονησία έχουν τις χειρότερες επιδόσεις (πτώση 7%), ενώ οι αμυντικές, όπως η ΜΕΝΑ (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ), Ταϊβάν, επιλεγμένες αγορές ASEAN (Φιλιππίνες, Μαλαισία) και Τουρκία έχουν ξεπεράσει τις επιδόσεις.
Τα επιτόκια και το ισχυρό δολάριο
Όπως σημειώθηκε και στις προοπτικές μετοχών του 2025, η Goldman Sachs αναμένει ότι το εξωτερικό μακροοικονομικό περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, του ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ και των ανησυχιών σχετικά με τους δασμολογικούς κινδύνους θα ήταν λιγότερο ευνοϊκό για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών το 2025. Και αυτό επιβεβαιώνεται όλο αυτό το διάστημα.
Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100 μονάδες βάσης από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου και κατά περίπου 40 μονάδες βάσης από το χαμηλό στις αρχές Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές της Goldman Sachs να αναμένουν τώρα ότι οι αποδόσεις στο τέλος του 2025 θα είναι 4,35%.
Επίσης, η αγορά τιμολογεί τώρα λιγότερες από 2 περικοπές του επιτοκίου της Fed, αν και οι αναλυτές της αναμένουν 3 περικοπές το 2025 (Μάρτιος, Ιούνιος, Σεπτέμβριος), από 4 προηγουμένως.
Στο συναλλαγματικό μέτωπο, ο γενικός δείκτης δολαρίου (DXY) έχει σημειώσει ράλι 9% από τις αρχές Οκτωβρίου, ασκώντας πίεση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και θέτοντας υψηλά τον πήχη για τις ροές και τις αποδόσεις για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Latest News
Άντεξε το profit taking το ΧΑ, «μήνυμα» από ΟΤΕ και Εθνική
Το χρηματιστήριο Αθηνών απολαμβάνει το "January Effect", με την ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης συσσώρευσης
Βράχος η Εθνική στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Επιβεβαιώνονται οι 1.500 μονάδες
Το δικό της «January Effect» απολαμβάνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την φετινή ανοδική εκκίνηση να λύνει τον «γόρδιο δεσμό» της πολύμηνης, εκνευριστικής συσσώρευσης
Υποχώρησε ο δείκτης φόβου τον Δεκέμβριο - Τι αναφέρει το ΚΕΠΕ [διαγράμματα]
Άγγιξε το 24,88% τον Δεκέμβριο του 2024 από 26,62% τον Νοέμβριο του 2024
Άμυνα στις 1.500 μονάδες παίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών
Να βρει και πάλι τις στηρίξεις του και να επιβεβαιώσει το μήνυμα που έδωσε χθες προσπαθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών
Κράτησαν οι 1.500 μονάδες με διόρθωση «ολίγων» δεκάτων
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες μόλις 0,01% στις 1.506,48 μονάδες
Παραμένει υπό πίεση το ΧΑ, βουτιά για την Jumbo
Mία ακόμη συνεδρίαση αφομοίωσης των επιπέδων του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Σε ποια επίπεδα κινείται ο τζίρος
«Overweight» για το Χρηματιστήριο Αθηνών η JPMorgan- Πού θα φτάσει ο Γενικός Δείκτης
Citigroup και Deutsche Bank συστήνουν «αύξηση θέσεων» στις ευρωπαϊκές μετοχές
Ήπιο profit taking στο ΧΑ - Στοίχημα οι 1.500 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,33% στις 1.501,71 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια
Με φόρα πάνω από τις 1.505 μονάδες το ΧΑ... σε υψηλά 14 ετών
Χρειάστηκε λίγο πάνω από έναν μήνα το χρηματιστήριο για να κάνει την υπέρβαση της πολύμηνης συσσώρευσης
Εσπασε τις 1.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με αυξημένο τζίρο
Το χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε πλέον και τον στόχο των 1.500 μονάδων