![Ευρωβαρόμετρο: Τι έδειξε έρευνα για την ΚΑΠ, τους αγρότες και τις εμπορικές συμφωνίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_georg_PROIONTA_money.png)
Πάνω από τους εννέα στους δέκα ευρωπαίους αναγνωρίζουν την συνεισφορά των αγροτών μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και τη σημασία της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών για το μέλλον, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του ευρωβαρόμετρου με θέμα «Ευρωπαίοι, Γεωργία και ΚΑΠ», η οποία πραγματοποιήθηκε και στα 29 κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ 13 Ιουνίου και 8 Ιουλίου 2024, αποτυπώνεται μια βαθιά εκτίμηση για τους αγρότες μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, καθώς το 92% δηλώνει ότι, στην ΕΕ, η γεωργία και οι αγροτικές περιοχές είναι σημαντικές για το μέλλον μας, ενώ το 52% τις θεωρεί «πολύ σημαντικές».
ΚΑΠ: Ζυμώσεις και παρασκήνιο για τις αγροτικές ενισχύσεις της νέας περιόδου
Η έρευνα, στην οποία απάντησαν 26.349 πολίτες από διαφορετικές κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες και παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της στάσης των ευρωπαίων απέναντι στη γεωργία και την ΚΑΠ, δείχνει ότι η στήριξη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Πάνω από τους μισούς (56%) δηλώνουν ότι το επίπεδο χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ προς τους αγρότες για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους είναι δίκαιο
Όμως, δεν είναι μόνο ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ΚΑΠ έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2007, αλλά και ότι πάνω από το 70% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ, επιτελεί τον ρόλο της για την παροχή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας.
Οι επιδοτήσεις
Πάνω από τους μισούς (56%) δηλώνουν ότι το επίπεδο χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ προς τους αγρότες για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους είναι δίκαιο. Σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) δηλώνει υπέρ του να συνεχίσει η ΕΕ να καταβάλλει επιδοτήσεις στους αγρότες για αγροτικές πρακτικές ευεργετικές για το κλίμα και το περιβάλλον. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι το 62% συμφωνεί ότι η γεωργία έχει ήδη συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, η τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (70%), η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (70%) και η διασφάλιση λογικών τιμών των τροφίμων (69%) είναι επίσης βασικές συνεισφορές της ΚΑΠ, σύμφωνα με πολίτες. Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν επίσης ότι η ΚΑΠ συμβάλλει στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων (66%) και ενθαρρύνει τους νέους να ενταχθούν στον αγροτικό τομέα (63%).
Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων συμφώνησε επίσης, για τη σημασία που έχουν διάφορα βασικά ζητήματα: η σταθερή, ανά πάσα στιγμή, προσφορά τροφίμων στην ΕΕ (94%), οι εύλογες τιμές των τροφίμων για τους καταναλωτές (92%), η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων (91%) και η ενίσχυση του ρόλου του γεωργού στην τροφική αλυσίδα (90%).
Οι εμπορικές συμφωνίες
Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ θεωρούνται ευρέως ως επιτυχία από τους ευρωπαίους, με τη μεγάλη πλειοψηφία να πιστεύει ότι αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τη γεωργία και τους καταναλωτές της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 76% συμφωνεί ότι οι συμφωνίες αυτές διασφαλίζουν διαφοροποίηση των αγορών και των προμηθειών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ.
Πάνω από επτά στους δέκα πιστεύουν ότι αυτές οι εμπορικές συμφωνίες ενισχύουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο (73%) και ότι προωθούν τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καλής διαβίωσης των ζώων για τη γεωργική παραγωγή σε άλλες χώρες (71%).
Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των ευρωπαϊκών ετικετών ποιότητας, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (56%) αναγνωρίζουν το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας, ενώ τα λογότυπα της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ευρύτερη αναγνώριση.
«Είμαι ευτυχής που οι πολίτες της ΕΕ εκφράζουν μια πρωτοφανή ευαισθησία και στήριξη για την κοινή γεωργική πολιτική. Πραγματικά, η ΚΑΠ έχει καταστεί δομικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και καταδεικνύει τη σημασία των γεωργών και της γεωργίας στην κοινωνία μας. Οι πολίτες εμπιστεύονται τις πολιτικές μας οι οποίες βοηθούν τους γεωργούς να μας παρέχουν ασφαλή τρόφιμα, να υιοθετούν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και να αυξάνουν την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές. Πρόκειται για ένα πραγματικό ευρωπαϊκό success story που διαμορφώνει ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και όλες μας», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων Κριστόφ Χάνσεν.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![ΕΕ: Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_georgos_PROIONTA-1-600x352.png)
Ξεκινούν αιτήσεις για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» για το 2025
Ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα «Βραβεία βιολογικών προϊόντων της ΕΕ» - Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν
![Αγρότες: Εν αναμονή της συνάντησης με τους υπουργούς – Παραταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.thessalia.mploka3-600x400.jpg)
Εν αναμονή οι αγρότες για τη συνάντηση με τους υπουργούς – Παραταγμένα τα τρακτέρ
Ενισχύονται και δυναμώνουν τα μπλόκα σε κομβικά σημεία - Καθημερινές οι αγωνιστικές δράσεις για τους αγρότες
![Μεσογειακή διατροφή: Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό και θεμέλιο μιας υγιεινής διατροφή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elaiolado_0606-600x391.jpg)
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής
«Η Μεσογειακή Διατροφή ζει και σώζει ζωές!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε)
![LEADER: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tsiaras.oreina-600x391.jpeg)
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα Leader
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του «34ου Συνέδριου Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER»
![Κτηνίατροι δημοσίου: Προχώρησαν σε 24ωρη απεργία – Τι ζητούν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vet_2009-600x391.jpg)
Απεργιακή κινητοποίηση των κτηνιάτρων του δημοσίου - Τι ζητούν
Τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα που προβάλουν οι κτηνίατροι δημοσίου εκφράζουν παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα
![Έβρος: Ποια μέτρα ανακοίνωσε σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/rsiaras.ebros_-600x450.jpg)
Ποια μέτρα ανακοίνωσε από την Αλεξανδρούπολη σε σύσκεψη με παραγωγούς ο Κώστας Τσιάρας
Τι ανακοίνωσε για τις αποζημιώσεις από τις ζωονόσους, τις ζωοτροφές, το μέτρο για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου
![ΕΘΕΑΣ: Ενίσχυση της μοριοδότησης των Αγροτικών Συνεταιρισμών για επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/metapoiisi_1705-600x391.jpg)
Ενίσχυση της μοριοδότησης των Συνεταιρισμών για επενδύσεις, ζητά η ΕΘΕΑΣ
Κρίσιμη για την οικονομική βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της υπαίθρου οι επενδύσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, τονίζει η ΕΘΕΑΣ
![Αγρότες: Παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/agrotes.poreia.trakter2-1-600x400.jpg)
Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των αγροτών με υπουργούς - Τι θα ζητήσουν
Ποια αιτήματα θα προτάξουν οι αγρότες στη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς - Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις
![ΕΕ: Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_wines-600x352.png)
Η έξοδος από την κρίση του κρασιού δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη ΚΑΠ
Να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία στην ΕΕ για να επιταχυνθεί η διάσωση των αμπελώνων, ζητά η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για το κρασί
![Αγροτικά προϊόντα: Γιατί δεν κλείνει η ψαλίδα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_ladi_elies_feta_apples_kiwi-600x352.png)
Από το χωράφι στο ράφι - Εφτά φορές πάνω οι τιμές σε αγροτικά προϊόντα [γραφήματα]
Αγρότες και κτηνοτρόφοι μιλούν στον ΟΤ για τη διαφορά των τιμών σε κρέας, γάλα και φρούτα - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν