
Η «υπεραπόδοση της περιφέρειας» της Ευρώπης θα συνεχιστεί και το 2025, σύμφωνα με την Capital Economics, αλλά ο ρυθμός της θα υποχωρήσει ελαφρώς, κυρίως λόγω της υποαπόδοσης του πυρήνα της Γηραιάς Ηπείρου.
Όπως εξηγεί η Capital Economics, η υπεραπόδοση των περιφερειακών οικονομιών της Ευρώπης (με τις οποίες εννοεί την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία και την Ισπανία) από τις αρχές του 2022 υποστηρίχθηκε από την υψηλή μετανάστευση, την τουριστική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της ΕΕ.
Capital Economics: Θα συνεχίζει να ξεχωρίζει η Ελλάδα μέσα στην «υποτονική» Ευρωζώνη
Πέραν αυτών των κοινών παραγόντων όμως, ήταν αποτέλεσμα και της υποαπόδοσης του πυρήνα (που ορίζεται εδώ ως Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία), ιδιαίτερα τη στασιμότητα στη Γερμανία που προκλήθηκε εν μέρει από τη διαρθρωτική παρακμή του μεταποιητικού τομέα της, η οποία επιταχύνθηκε από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Οι κοινοί παράγοντες που βλέπει η Capital Economics
Εξηγώντας τα παραπάνω, η Capital Economics, αναμένει ότι οι τρεις κοινοί παράγοντες που στήριξαν τις περιφερειακές οικονομίες θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.
Πρώτον, η υψηλότερη μετανάστευση έχει υποστηρίξει γενικά την ταχύτερη ανάπτυξη της απασχόλησης στις περιφερειακές οικονομίες. Από το 2022, η μετανάστευση έχει επιταχυνθεί στις περιφερειακές οικονομίες.
Αυτό επέτρεψε στην απασχόληση να αυξηθεί σημαντικά, βοηθώντας την οικονομία να επεκταθεί. Και η έκρηξη στη μετανάστευση είναι πιθανό να συνεχιστεί, με την Ισπανία να έχει θεσπίσει νομοθεσία για να διευκολύνει τη μετανάστευση και η Ιταλία σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των θεωρήσεων εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια.
Δεύτερον, η ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία ήταν ένα όφελος για τις οικονομίες του Νότου. Το 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τον διεθνή τουρισμό αντιπροσώπευαν μόλις το 3% του ΑΕΠ στις περιφερειακές οικονομίες, αλλά το δωδεκάμηνο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024 αντιστοιχούσαν σε κάτι περισσότερο από 5%.
Και ενώ η ανάπτυξη του τουρισμού πιθανότατα θα επιβραδυνθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η Capital Economics πιστεύει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 3% ετησίως λόγω της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών στην ευρώ- ζώνη.
Τρίτον, οι περιφερειακές οικονομίες υπήρξαν μεγάλοι αποδέκτες χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό ταμείο της Επόμενης Γενιάς (NGEU) – η οποία ενίσχυσε τις επενδύσεις. Αυτό θα συνεχιστεί για τα επόμενα δύο χρόνια.
Συλλογικά, τα σχέδια NGEU των περιφερειακών οικονομιών περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις και δάνεια συνολικού ύψους περίπου 10% του ΑΕΠ. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου του περασμένου έτους, περίπου το 40% αυτού είχε καταβληθεί στα κράτη μέλη.
Παραμένουν βέβαια τα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι χώρες θα μπορέσουν να δαπανήσουν όλη τη χρηματοδότηση που έχουν στη διάθεσή τους πριν από τη λήξη του προγράμματος στα τέλη του 2026. Ωστόσο, ακόμη και αν αφήσουν κάποια χρηματοδότηση αχρησιμοποίητη, είναι πιθανό να λάβουν χρηματοδότηση ίση με αρκετές ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.
Η ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία ήταν ένα όφελος για τις οικονομίες του Νότου
Το χάσμα
Παρά την υπεραπόδοση των οικονομιών του Νότου όμως, κατά την Capital Economics, οι ελπίδες ότι θα καλύψουν χάσμα του βιοτικού επιπέδου με τις βασικές οικονομίες εξακολουθούν να είναι χαμηλές.
Το βιοτικό επίπεδο σε σχέση με αυτό της Γερμανίας εξακολουθεί να είναι πολύ χειρότερο από ό,τι πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, εξηγεί η Capital Economics. Και ενώ αναμένεται υψηλότερη ανάπτυξη στην περιφέρεια τα επόμενα δύο χρόνια, δεν αναμένεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στις οικονομίες του πυρήνα.


Latest News

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Μετά από εβδομάδες που δήλωνε πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ για την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού», ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Άλαν Γκάρμπερ, διάδοχος της Κλοντίν Γκέι που παραιτήθηκε έχοντας δεχθεί αφόρητες πιέσεις λόγω τω αντισημιτικών σχολίων της, φαίνεται ότι έφτασε… στα όριά του με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια. Ο Γκάρμπερ υποστήριξε […]

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον