Κατά 8,2% αυξήθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, φθάνοντας τα 5,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που εκπροσωπεί το 96% των ασφαλιστικών εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα, το 2023 ήταν μια χρονιά προκλήσεων αλλά και ευκαιριών για την ελληνική οικονομία και την ασφαλιστική αγορά, ενώ η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα λόγω των παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων, της σταθεροποίησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και της συχνής εμφάνισης ακραίων φυσικών φαινομένων, αποτέλεσαν το πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιήθηκε ο κλάδος.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση

Οι ασφαλίσεις κατά ζημιών σημείωσαν αύξηση 11,7% σε σχέση με το 2022 και οι ασφαλίσεις ζωής διατήρησαν σταθερά ανοδική πορεία, σημειώνοντας αύξηση 4,5%.

Ασφάλιστρα υγείας: Τι απαντούν οι ασφαλιστικές για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Μετά τις αποκαλύψεις ΟΤ [πίνακας]

Ως προς την κατανομή τους, το 53% της παραγωγής ασφαλίστρων αφορούσε συμβόλαια ζημιών, ενώ το 47% συμβόλαια ζωής.

Το συνολικό αποτέλεσμα ασφαλίσεων (Ζωής και Ζημιών) μετά από φόρους 31 εκατ. ευρώ ήταν θετικό της τάξης των 230 εκατ. ευρώ.

Η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας έφθασε το 2023 το 2,4% και το σύνολο των επενδύσεων τα 17,2 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης των συνολικών κατά κεφαλήν ασφαλίστρων αυξήθηκε στα 511,59 ευρώ το 2023 σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή της προηγούμενης εικοσαετίας.

Ο αντίστοιχος δείκτης των κατά κεφαλήν εγγεγραμένων ασφαλίστρων και δικαιωμάτων συμβολαίου για τις σαφαλίσεις ζωής αυξήθηκε στα 240,42 ευρώ ανά κάτοικο το 2023, έναντι 230 ευρώ το 2022.

Σε έρευνα με τη συμμετοχή 17 ασφαλιστικών εταιρειών προέκυψε ότι, για συνολικά για τις ασφαλίσεις υγείας το 2023 καταβλήθηκαν σχεδόν 710,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Αναφορικά με την παραγωγή ασφαλίσεων υγείας το 2023, ξεπέρασαν συνολικά το 1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης: Οι ανταγωνιστές μας «ανοίγουν» την αγορά
Επιχειρήσεις |

Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης: Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη διαφοροποίηση των ελληνικών προϊόντων

Για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές στην Αμερική συζήτησαν οι ομιλητές του πάνελ - «Ενίσχυση εξαγωγών στις ΗΠΑ – Ευκαιρίες και Προκλήσεις» - στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης

Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ): Αυτή είναι η στρατηγική μας για το 2025
Επιχειρήσεις |

Κώστας Νεμπής (ΟΤΕ): Αυτή είναι η στρατηγική μας για το 2025

Περαιτέρω ανάπτυξη του FTTH δικτύου, αξιοποίηση του 5G δικτύου, ενίσχυση διαθεσιμότητας της υπηρεσίας COSMOTE 5G WiFi και ενίσχυση των εσόδων είναι τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του ΟΤΕ για το 2025

Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης – Βασιλάκης: Οι υποδομές κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη
Επιχειρήσεις |

Βασιλάκης: Οι υποδομές κλειδί για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης

«Να κάνουμε κριτική στο Δημόσιο γιατί δεν ξέρει πώς να οργανώσει  διαχρονικά ακόμη και τα χρήματα από αυτοχρηματοδοτούμεν κονδύλια», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχιος Βασιλάκης