Νέα επεισόδια στη διαμάχη της JP Morgan με την Viva προστέθηκαν χθες, μετά την κίνηση του αμερικάνικου κολοσσού να καταθέσει δύο νέες αγωγές που αφορούν στην επένδυσή της στην ελληνική fintech του Χάρη Καρώνη.

Πρόκειται για κλιμάκωση της δικαστικής σύγκρουσης των δυο πλευρών που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές του 2024 και πηγάζει από διαφωνίες σχετικά με την αποτίμηση της Viva (το δημοσίευμα του Bloomberg κάνει λόγο για διαφορά ύψους 2 δισ. στην αποτίμηση).

Viva Wallet: Διπλή αγωγή από JP Morgan κατά Καρώνη – Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Viva: 916 εκατ. ευρώ διεκδικεί η JP Morgan

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε στην Ελλάδα, η JP Morgan διεκδικεί 916 εκατομμύρια ευρώ κατηγορώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Viva, Χάρη Καρώνη και τρία άλλα στελέχη ότι αποστέρησαν από την JP Morgan την αξία της επένδυσής της το 2022.

Επί της ουσίας o αμερικάνικος κολοσσός που διοικείται από τον Jamie Dimon επιδιώκει να ανακτήσει τα χρήματα που κατέβαλε για την εξαγορά του 48,5%% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva πριν από περίπου δύο χρόνια.

Με την δεύτερη αγωγή που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Werealize.com του Χάρη Καρώνη, την οποία η JP Morgan κατηγορεί ότι παραβίασε τη συμφωνία μετόχων που έδωσε στον αμερικανικό όμιλο το δικαίωμα να εξαγοράσει το ποσοστό του Καρώνη.

Να σημειωθεί ότι η Werealize.com ανήκει στον Χάρη Καρώνη και ελέγχει περίπου το 51,5% της Viva και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στην JP Morgan.

Τι υποστηρίζει ο Χάρης Καρώνης

Ο κ. Καρώνης πήρε θέση μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αγωγών της JP Morgan από το Bloomberg. Ο συνιδρυτής και βασικός μέτοχος της Viva επιβεβαιώνει τις νομικές ενέργειες της αμερικάνικης τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι «κινήθηκε νομικά εναντίον ορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Viva».

Επισημαίνει ακόμη ότι «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα της JP Morgan στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειάς της να μειώσει την αποτίμηση της Viva, να αποτρέψει την επέκτασή της στην Αμερική και εκτός αυτής, και να εκφοβίσει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, περιορίζοντας την ελευθερία δράσης τους».

«Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα της JP Morgan στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειάς της να μειώσει την αποτίμηση της Viva», λέει ο Χάρης Καρώνης.

Κλείνει δε τονίζοντας πως «από την ημερομηνία της συναλλαγής και παρά τις αναταράξεις που συνεχίζει να προκαλεί η JPM, η Viva πέτυχε τριπλασιασμό των μεγεθών της, κατέλαβε ηγετική θέση με την τεχνολογία Tap on Any Device, εξασφάλισε την κερδοφορία της και εδραίωσε τη θέση της ως κορυφαία Τράπεζα τεχνολογίας στην Ευρώπη».

Η μήνυση της Viva στην JP Morgan

Η δικαστική μάχη ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024. Σύμφωνα με τότε δημοσίευμα των FT, ο Χάρης Καρώνης κατέθεσε μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της JP Morgan, ισχυριζόμενος ότι η αμερικάνικη τράπεζα προσπάθησε να μειώσει την αποτίμηση της Viva.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρονταν πως ο Καρώνης θεωρούσε ότι η JP Morgan εμποδίζει την είσοδο της Viva στις αμερικανικές αλλά και σε νέες ευρωπαϊκές αγορές ενώ παράλληλα επιτρέπει στην επιχείρηση πληρωμών της ίδιας της τράπεζας να ανταγωνιστεί την Viva σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι FT προχώρησαν και σε αποκαλύψεις σχετικά με τη συμφωνία μετόχων, βάση της οποίας η αμερικάνικη τράπεζα μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής εταιρείας εάν η αξία της Viva είναι κάτω από 5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2025.

Στη μήνυση, ο Καρώνης αμφισβήτησε τους όρους που δίνουν τη δυνατότητα να αποκτήσει η JP Morgan την Viva, γιατί όπως λέει δημιουργεί κίνητρα για την τράπεζα να περιορίσει την ανάπτυξή της, ώστε να την εξαγοράσει σε χαμηλότερη τιμή τον επόμενο χρόνο. Τζέιμι Ντίμον

Η «απάντηση» της JP Morgan

Η JPMorgan σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, προχώρησε σε ανταγωγή εναντίον του Καρώνη, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος επιχειρεί «περιορισμό ή παράκαμψη των συμβατικών και νόμιμων δικαιωμάτων της ως επενδυτή».

Στελέχη της JPMorgan ισχυρίζονταν ότι ο Καρώνης αρνείται να αποδεχθεί ότι η αποτίμηση των εταιρειών fintech έχουν υποχωρήσει δραστικά τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Σύμφωνα με τους FT, η JPMorgan είχε προσλάβει την Houlihan Lokey, η οποία υπολόγισε την αποτίμηση της Viva στο 1 δισ. ευρώ ενώ ο εκτιμητής της Viva, η EY, την είχε αποτιμήσει στα 3 δισ. ευρώ.

Το χρονικό του mega deal

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για την εξαγορά του 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva από την JP Morgan ανακοινώθηκε στα τέλη του 2022. Σε ένα deal που προκάλεσε αίσθηση τόσο λόγω του μεγέθους του επενδυτή όσο και του τιμήματος που συμφωνήθηκε ενώ επικροτήθηκε όσο λίγες από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Πωλητές ήταν οι μέτοχοι μειοψηφίας (Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA) ενώ η συναλλαγή σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξε το 1 δισ. ευρώ. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις