Ημέρα διανομής

Ημέρα διανομής η χθεσινή για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο «έγραψε» την πρώτη «κόκκινη» συνεδρίαση του νέου έτους. Not bad at all, όμως, αφού η ζημιά όχι μόνο δεν ήταν μεγάλη, αλλά ήταν και οριακή.

Μάλλον αναμενόμενη ήταν η πίεση σε ορισμένα «χαρτιά», αφού πολλά χαρτοφυλάκια πρέπει να βλέπουν και λίγο το ταμείο τους να «φουσκώνει». Δεν πάνε όλοι μόνο για τα μερίσματα, είναι και η «χαρά του trading».

Σαφώς αυτό που περιμένει η αγορά είναι τα κίνητρα που θα δίνει το νομοσχέδιο εκατέρωθεν. Δηλαδή τόσο για τους επενδυτές όσο και για τις εισηγμένες.

Οι μεν πρώτοι θα εστιάσουν στο κόστος των συναλλαγών και στις πιθανές φορολογικές ρυθμίσεις για κεφάλαια που διατίθενται προς επενδύσεις, και οι μεν δεύτερες στο κόστος και στην απλοποίηση των διαδικασιών εισαγωγής, αλλά και στα φορολογικά κίνητρα άντλησης κεφαλαίων μέσω της κεφαλαιαγοράς.

Χρηματιστήριο Αθηνών

————————————

Μια σύσταση

Θα σύστηνα στο οικονομικό επιτελείο μιας και ανοίγει αυτό το ζήτημα της επιχειρηματικότητας να κάνει και έναν κόπο να δει πιο προσεκτικά και τις προτάσεις τόσο της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών όσο και του ΣΕΒ.

Αμφότεροι έχουν καταθέσει προτάσεις (πχ για τις αποσβέσεις τεχνολογικού εξοπλισμού) για τη βελτίωση του μοντέλου επιχειρηματικότητας, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν με σοβαρότητα.

Άλλωστε ζούμε στην εποχή που τουλάχιστον στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έρχεται απορρύθμιση. Δηλαδή, όχι με την αρνητική έννοια του όρου, αλλά με την έννοια του πιο απλού και ευέλικτου πλαισίου. Δεν είναι κακό να πάρουμε μαθήματα και να μην κοιτάμε μόνο την Ευρώπη που προσπαθεί να τα ρυθμίσει όλα.

Μια ευκαιρία

Ίσως να το δει λίγο το οικονομικό επιτελείο ως μια ευκαιρία για την προσέλκυση εταιρειών στην ελληνική κεφαλαιαγορά, ακόμη και με διεθνές προσανατολισμό.

Ειδικά μετά και την σύσταση της Goldman Sachs, η οποία αν και είναι ουδέτερη για την Ευρώπη, υπέδειξε στους αγοραστές τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κατασκευής των data centers.

Θυμίζω προ διετίας είχε συστήσει η αμερικανική τράπεζα τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)… εκ των υστέρων βλέπουμε όλοι τι γίνεται.

————————————–

Τα data centers της Ελλάδας

Τώρα βέβαια στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιες εταιρείες με «μόχλευση» στα data centers, αλλά μπορεί να δώσουμε κίνητρα για να έρθουν.

Και γιατί όχι και στη δική μας κεφαλαιαγορά. Ιδού η Ρόδος… για να μην ψάχνουμε και πολύ ποιος θα μπει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Άλλωστε, το 2024 ήταν πολλές οι ανακοινώσεις για δημιουργία νέων κέντρων δεδομένων κυρίως στην περιοχή της Αττικής.

Τελευταία στην αγορά των data center μπήκε και ο ΑΔΜΗΕ με την ανακοίνωση της συνεργασίας του με τη Serverfarm, με την οποία σύστησαν την κοινοπραξία Gemini.

———————————

Στο τραπέζι και τα ασφαλιστήρια

Για να επιστρέψω όμως στα τρέχοντα, ένα ακόμη θέμα που προφανώς υποχρεώνεται η κυβέρνηση να βρει λύση είναι και τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια Υγείας.

Σήμερα μάλιστα, θα πραγματοποιηθεί και ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου, με σκοπό να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει πιο ανταγωνιστικά η αγορά Υγείας.

Διότι το φούσκωμα των ασφαλιστήριων σε μεγάλο βαθμό ξεκινά με την τιμολόγηση των υπηρεσιών Υγείας.

Πρόβλημα σας…

Με λίγα λόγια στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η ευθύνη είναι των Ασφαλιστικών και όχι των κλινικών.

Και αν επιβεβαιωθεί αυτό που μαθαίνω, στην ουσία οι «κλινικάρχες» θα βγουν από το… κάδρο των όποιων «ρυθμίσεων», την ώρα μάλιστα που οι τιμολογήσεις τους είναι εντελώς ανεξέλεγκτες.

Από το 2026

Μέχρι τώρα, συζητείται η δείκτης του «ιατρικού πληθωρισμού» που καταρτίζει το ΙΟΒΕ να συμπεριλάβει και τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια κι όχι μόνο τα ισόβια. Αλλά έχω την εντύπωση πως για τα ασφάλιστρα που έχουν κληθεί να καταβάλουν για το 2025 οι ασφαλισμένοι, είναι πλέον αργά για οποιαδήποτε παρέμβαση. Αν συμβεί κάτι θα αφορά τον επόμενο χρόνο, το 2026. Αυτό κατ΄ αρχήν.

Η πρωτοβουλία της Χαριλάου Τρικούπη

Από την άλλη πλευρά βέβαια οι ασφαλιστικές εταιρείες φοβούνται μήπως «πέσει» νομοθετικά ο δείκτης του ΙΟΒΕ και αντικατασταθεί από αντίστοιχο δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό θα είναι πρόβλημα για τον κλάδο. Ας περιμένουμε όμως να δούμε που θα «καθήσει η μπίλια» όταν το θέμα έρθει στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και τι είδους είναι νομοθετική πρωτοβουλία που έχει εξαγγείλει. Σε κάθε περίπτωση το θέμα έχει ενδιαφέρον….

——————————–

Λάθος timing

Εδώ όμως αγαπητές και αγαπητοί θα σας βάλω και μια άλλη μεταβλητή. Αυτή που δεν μπορεί να παραδεχτεί δημόσια η κυβέρνηση και δείχνει ότι ο κλάδος «σήκωσε» το θέμα τη πιο λάθος στιγμή.

Όπως σας ανέφερα και χτες, οι κλινικές, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δηλαδή, βρίσκονται σε φάση ανακατατάξεων. Με πιο απλά λόγια αυτές τις ημέρες κλείνουν κάποια σημαντικά deals, που έχουν να κάνουν με μεταβιβάσεις μεγάλων νοσοκομειακών ομίλων.

Γνωστά αυτά… όπως και αναμενόμενο το Μαξίμου να μην θέλει να χαλάσει την όποια πρόοδο αλλάζοντας τους όρους των εσόδων τους.

Όχι ότι δεν βλέπουν οι υποψήφιοι αγοραστές βέβαια τι γίνεται…

Τα «δωράκια»

Υπάρχει επίσης και μια άλλη μεταβλητή… ένα «κρατούμενο» που λέγαμε και παλιά, που εκτιμώ ότι το Μαξίμου θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Αυτές είναι δύο ρυθμίσεις που πέρασαν το προηγούμενο διάστημα και θεωρήθηκαν ευρέως ως στήριξη στον κλάδο των ασφαλιστικών.

Η μία είναι η κατάργηση της φορολόγησης 15% στις ασφαλίσεις υγείας για παιδιά μέχρι και 18 ετών και η δεύτερη είναι η υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές και σε ακινητοποιημένα Ι.Χ.

——————————————

Οι κρυφές ρυθμίσεις…

Είναι δηλαδή σαν κάποιες ρυθμίσεις που περνούν οι κυβερνήσεις αν θέλουν να στηρίξουν έναν κλάδο.

Όπως για παράδειγμα τα κέντρα ευεξίας.

Διότι διάβασα με μεγάλη έκπληξη ότι πλέον τα Κέντρα Ευεξίας, όπως αυτά που «αγαπά» ο πολιτικός κόσμος και συρρέει στα εγκαίνια τους, δεν υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν θαλασσινό ή ιαματικό νερό. Μπορούν να λειτουργούν και χωρίς αυτά.

Με μια μικρή αλλαγή στη διάταξη για τη βραχυχρόνια μίσθωση, τα Airbnb δηλαδή, άλλαξε μία λέξη.

Αντικαταστάθηκε το «γίνεται» με το «δύναται». Δηλαδή απλά «δύναται» να λειτουργούν χωρίς θαλασσινό ή ιαματικό νερό. Τα κέντρα ευεξίας.

Σε ολόκληρο νομοσχέδιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση το Υπουργείο Οικονομικών έβαλε και αυτή τη διάταξη.

————————————–

Φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια

Τέλος πάντως αυτά είναι ήσσονος σημασίας. Τα μείζονος είναι ότι η κόντρα για τα τέλη ταφής απορριμμάτων φουντώνει.

Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) -του φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα στην Αττική- να επιβάλει υπέρογκες  αυξήσεις στο τέλος ταφής και τέλος εισόδου στην χωματερή (gate fee) από τους δήμους, δηλαδή τα μέλη του για το 2025, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Ουσιαστικά οι Δήμοι έρχονται αντιμέτωποι με σχεδόν διπλάσια ποσά (τα οποία παρακρατούνται μηνιαίως).

Ήδη έχουν αποφασιστεί προσφυγές… αν και οι Δήμοι το γνώριζαν.

———————–

Όπως θα φουντώσει και με τους αγρότες…

Δεν είναι όμως το μόνο μέτωπο. Ήδη σας έχω προειδοποιήσει ότι οι αγρότες ετοιμάζονται. Για κινητοποιήσεις βεβαίως.

Αν και το παλεύει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ανοίξει έναν νέο «κύκλο αποκατάστασης των αδικιών σε αγρότες», όπως ανακοίνωσε.

Τα είπε αυτά στην ανακοίνωση για την καταβολή 2,8 εκατ. ευρώ σε συνολικά 2.642 δικαιούχους.

Ήταν για οφειλές ενισχύσεων έτους… 2015.

Έτους 2015, επαναλαμβάνω αν νομίζατε ότι διαβάσατε λάθος. Ναι… δέκα χρόνια πριν.

——————————————-

Μικρές… καθυστερήσεις

Κι αν το ελληνική Δημόσιο δεν φημίζεται για την ταχύτητά του, υπάρχει ένα διακύβευμα που είναι υψηλό. Αναφέρομαι στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αν δεν υπήρχε δεν ξέρω αν θα μιλούσαμε καν για ανάπτυξη.

Και δεν χωρούν εκεί λάθη και παραλείψεις. Δεν δίνονται και τυχαία τα μπόνους στους υπαλλήλους των Υπουργείων που το διαχειρίζονται.

Αλλά…

Επομένως θεωρώ απαράδεκτο να δίνονται δικαιώματα από την κυβέρνηση σε συστάσεις σαν αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το οποίο βάρεσε το καμπανάκι, επισημαίνοντας τον κίνδυνο των καθυστερήσεων κατά την υλοποίηση των έργων.

Ουσιαστικά το Ελεγκτικό Συνέδριο μίλησε για ανεπαρκή χρονοδιαγράμματα, πλημμελή εφαρμογή από τους εμπλεκόμενους φορείς των διαδικασιών παρακολούθησης της ωρίμανσης και της υλοποίησης των έργων, υποστελέχωση των φορέων υλοποίησης και περιορισμένη διασυνδεσιμότητα των πληροφοριακών συστημάτων του Ταμείου με άλλα πληροφοριακά συστήματα, με συνέπεια την αδυναμία εντοπισμού, πρόληψης και αντιμετώπισης των καθυστερήσεων.

Δεν χωρούν παρεκκλίσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories